Ve věku 51 let zemřel jeden z průkopníků UFC, Paul Varelans přezdívaný "Polární medvěd"

Ve věku 51 let zemřel jeden z průkopníků UFC, Paul Varelans přezdívaný "Polární medvěd" Paul Varelans | zdroj: Profimedia

Jeden z prvních MMA zápasníků Paul Varelans podlehl letos v lednu nemoci COVID-19.

Začátkem tohoto roku zasáhla svět MMA velice smutná zpráva. Koronaviru podlehl ve věku 51 let Paul Varelans, který patřil k bojovníkům, jenž se účastnili prvních turnajů v UFC a pomáhali tak ustálit největší organizaci na světě.

Varelans pocházel z Aljašky a měřil úctyhodných 203 centimetrů. I proto se u něj vžila přezdívka „Polární medvěd,“ kterou mu vymysleli kolegové a on ji velice rád používal. K bojovým sportům se dostal na univerzitě, kde se kromě amerického fotbalu věnoval klasickému boxu. A jeho silné údery strašily nejednoho soupeře.

I proto v roce 1995 kývl na nabídku zúčastnit se rozjíždějícího se projektu, kde se porovnávala bojová umění v rámci jednoho turnaje. Varelans poprvé naskočil do klece v rámci akce UFC 6 a hned ve čtvrtfinále zvládl za 62 sekund sestřelit Cala Worshama. V semifinále už ale nestačil na Tanka Abbotta, který ho po dvou minutách přetlačil v pěstní přestřelce.

O pár měsíců později se ale na turnaji UFC 7 dostal až do finále, kde předvedl velice vyčerpávající bitvu s Marcem Ruasem, která trvalá přes šílených 13 minut v kuse. Varelans se skoro celý zápas bránil srdnatě takedownům, ale hlavně ke konci schytával nepříjemné a tvrdé low kicky na levou nohu. Ta se mu nakonec podlomila a on padl na zem, čímž přišel o dosažení nejvyšší možné mety.

Chuť si Varelans chtěl spravit v rámci turnaje UFC 8, kde ve čtvrtfinále na body porazil Joea Moreiru, ale poté se zranil a do semifinále už nenastoupil. Od té doby prošel několika dalšími organizacemi, ale jeho kariéra byla jako na houpačce a výhry střídaly prohry. I proto v únoru 1998, poté co porazil Dicka Vrije, pověsil rukavice na hřebík.

Letos v druhé půlce prosince byl pozitivně testován na COVID-19 a Varelans na sociálních sítích popisoval první dny nemoci jako hodně krušné. „Nejlepší způsob, jak bych vám mohl popsat to, jak se teď cítím je, že to je jako bych bojoval s chlapem, který se specializuje na údery na ledviny a tyhle rány neberou konce.“

Problémy se zhoršovaly a Varelans byl proto hospitalizovaný a připojený na ventilátor. Ještě okolo Silvestra přicházely zprávy o tom, že se jeho stav zlepšuje a už opět dokáže dýchat ze 70 procent sám a lékaři začali být údajně „opatrně“ optimističtí. Svůj největší životní boj se zákeřným virem ale nakonec „Polární medvěd“ 16. ledna v noci bohužel prohrál.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články