Historie MMA - Royce Gracie, první vítěz UFC

Historie MMA - Royce Gracie, první vítěz UFC zdroj: Profimedia

Royce Gracie byl především mistr brazilského jiu jitsu, ale své umění dokázal dokonale převést i do ultimátních zápásů. 

Právě čtete první díl nepravidelného seriálu, kde vás chceme seznámit s největšími legendami světa MMA. Jako první bude samozřejmě i první vítěz UFC v dějinách, Brazilec Royce Gracie.

Royce Gracie se narodil 12. prosince 1966 v brazilském Rio de Janeiru jako syn slavného mistra brazilského jiu jitsu Helia Gracieho. Jelikož rod Gracie je proslulý defacto vytvořením této odnože tradičného Jiu jitsu, Royce se, stejně jako jeho otec a bratři (Rorion, Relson, Rickson a Royler) začal toto bojové umění učit.

V osmi letech už absolvoval svůj první zápas a ve čtrnácti letech začal dávat hodiny ostatním. Vzhledem k tomu, že regule federace brazilského jiu jitsu určují přiřazení pásků nejen podle zkušeností, ale také podle věku, obdržel Royce v šestnácti letech teprve modrý. Až pár měsíců před osmnáctými narozeninami obdržel pásek černý, když se jeho otec rozhodl, že trochu obejde pravidla a uspořádal ceremonii s jeho starším bratrem, kde ho obdarovali. Začátky s černým pásem ovšem byly krušné. Hned první zápas prohrál a ani ve druhém se mu nedařilo. Brzy se ale připojil ke svému bratrovi Rorionovi a odjel za ním do Spojených států, kde Royce začal vyučovat na nově otevřené Gracie Academy.

Royce Gracie zdroj: Profimedia

V roce 1993 přijal roli v turnaji, který měl v budoucnu navždy změnit tvář bojových sportů a z Royce Gracie udělat jednu z nejznámějších tváři světa bojovníků. Turnaj se jmenoval Ultimate Fighting Championship (UFC). Výzva, kde se sešlo několik borců, aby ukázali, které ze smíšených bojových umění je to nejdominantnější. Event byl bez jakýchkoliv pravidel, tedy něco jako vale-tudo, ve kterém vynikala velká část rodiny Gracie. Promotéři tohoto turnaje byli Rorion Gracie (bratr), John Milius a Art Davie. Royce turnaj vyhrál, ačkoliv byl nejlehčí ze všech bojovníků. Zůčastnil se pak dalších čtyř po sobě jdoucích UFC turnajů a ani v jednom nenašel přemožitele. Na celou nesestříhanou show toho prvního se můžete podívat v našem starším článku.

Royce Gracie zdroj: Profimedia

V roce 1998 Royce přijal velkou jiu jitsu výzvu. Jeho oponentem byl Wallid Ismail, student jeho strýce Carlsona Gracie, který byl největším konkurentem jeho otce a Wallid už skolil dva jeho bratry (Renza a Ralpha). Zápas se uskutečnil se speciálními pravidly zaměřenými přímo na BJJ. Mnoho lidí věřilo, že je Royce neporazitelný, ale duel ukázal, že absence ryze graplingových turnajů si vzala svou daň a Wallid Royce porazil velice rychle tzv. clock chokem (chvat, kdy soupeř leží na zemi a ke škrcení dojde pomocí gi, takže v no gi nefunguje).

Následovala dlouholetá slovní bitva, ale tihle dva se v žádné soutěži už nikdy nepotkali. Royce se vrátil do světa MMA, kde prožil úspěšnou kariéru v různých organizacích jako Pride FC nebo K1. Za celou svou kariéru ultimátního zápasníka prohrál pouze dva duely. V roce 2006 se na skok vrátil do UFC, kde ale po KO od Matta Hughese prohrál jediný zápas. O rok později byl navíc po zápasu s Kazushim Sakurabou obviněn z užívání steroidů a jeho kariéra byla u konce. Ač to Royce vyvracel, nikdy se mu to z jeho statistik už neodmazalo. Naposledy jsme ho mohli v kleci vidět v roce 2016, kde se utkal s další legendou Kenem Shamrockem v rámci Bellatoru 149 a po dvou a půl minutách a pěstním TKO opět oslavil i přes protesty Shamrocka vítězství.

Royce Gracie Ken Shamrock zdroj: Profimedia

Royce Gracie je momentálně rozvedený a z manželství má tři syny a dceru, kteří samozřejmě trénují jiu jitsu a pokračují v dynastii jedné velké rodiny bojovníků.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články