Viktor Pešta pořád stojí o zápas s Vémolou, dal by ale přednost Attilovi

Viktor Pešta pořád stojí o zápas s Vémolou, dal by ale přednost Attilovi zdroj: Profimedia

Viktor Pešta prozradil, jak vzpomíná na UFC, jestli by vzal další zápas v Rusku a proč by chtěl raději bojovat s Attilou Véghem.

O Viktoru Peštovi se nejčastěji mluví jako o druhém Čechovi, který se dostal do UFC. I přes dobré momenty se mu ale v nejlepší lize na světě tolik nedařilo. Hned úvodní zápas v roce 2014 prohrál, když na body nestačil na Ruslana Magomedova. Další zápas sice vyhrál, pak ale následovaly tři porážky před časovým limitem, což vyústilo v ukončení smlouvy. Tu měl přitom podepsanou na šest zápasů. Viktor v podcastu U kulatého stolu zmínil, že mu byl konec jeho angažmá oznámen přes e-mail, žádné velké loučení se nekonalo.

V rozhovoru zpětně zanalyzoval, že měl možná ještě nějaký čas počkat. „UFC prostě přišlo příliš brzy. Už tehdy jsem to trochu tušil, můj hlas rozumu mi to říkal, ale člověk chce věřit tomu, že to zvládne, že na to má. A tak jsem si prostě řekl, že to dám... Byla tam velká nevyzrálost na mé straně, podle toho to také dopadlo.“ Zároveň ale připomněl, že měl smůlu na soupeře, jelikož všichni, s nimiž se potkal, skončili v nejlepší desítce.

Po UFC zkusil štěstí v Rusku, kde už se mu dařilo o poznání lépe. Zmínil, že se mu stále ozývají tamní manažeři, kteří mu nabízí zprostředkování dalších zápasů. Pokud by chtěl, mohl by na takovou nabídku kývnout, přestože má podepsanou smlouvu s Oktagonem. O ruské organizace už ale nestojí, raději by se chtěl pořádně ukázat domácímu publiku. „Když mám zápas v Oktagonu, tak to samozřejmě tlačí, protože chce prodávat lístky a pay per view, takže se postará, aby to viděl každý. Ve finále mám daleko větší sledovanost, když mám zápas v Oktagonu, než když jsem někde v Rusku.“

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Viktor Pesta (@viktorpesta)

Pešta během rozhovoru vyzdvihl důležitost kvalitních sparing partnerů. Trochu si postěžoval, že na domácí půdě má ve své váze omezené možnosti ve výběru, což je i jeden z důvodů, proč jezdí pravidelně do zahraničí. Nejraději se vrací do Spojených států, kde na něj v gymu Sanford MMA dohlíží jeho dlouholetý trenér - Henri Hooft. „Teď jsem si to ověřil, když jsem tady byl zapečený přes léto, že je to dobrá cesta. Když jsem se tam vrátil, tak jsem cítil ten obrovský rozdíl v tom, jak se posouvám, takže se tam chci určitě vrátit hned, jak to půjde.“

Také prozradil, že si během tréninku hlídá, aby měl i dostatek odpočinku. „Člověk může brát jakékoliv doplňky, chodit na masáže, do kryosauny, ale když nebude mít dostatek spánku, tak to stejně nebude stačit. Ten je zkrátka nejdůležitější,“ řekl a dodal, že rozhodně neplatí, že čím víc člověk trénuje a dře, tím bude lepší. „Je lepší, když je méně tréninků, když se na ně člověk může pořádně soustředit, je odpočatý a může tam předvést maximální výkon.“

Řeč přišla i na změnu váhové kategorie, v níž nastupuje do zápasů. Viktor totiž poslední zápas absolvoval v polotěžké divizi. „Výhodou je, že se nemusím prát s lidmi, kteří mají o 20 kilo víc jak já. Zároveň si myslím, že jsem lepší, když jsem lehčí. Jsem rychlejší, všechno mi sedí, i fýza je lepší. Myslím si, že i kdybych zápasil v těžké váze, tak bych byl radši o něco lehčí.“

Na poslední zápas v těžké váze nicméně pravděpodobně nevzpomíná s velkou radostí. Michal Martínek mu totiž hned v prvním kole zlomil čelist, načež následovala dlouhá rekonvalescence. Pešta přiznal, že má na zranění nepříjemnou vzpomínku. Jednak se mu o něco posunuly zuby, v místě, kde se čelist zlomila, navíc došlo k porušení nervů, takže má pod zubem necitlivý bod. Dle doktorů není úplně jisté, zda se nervy úplně zahojí.

Viktor se krátce zmínil i o Vémolovi. Naznačil, že když s ním do klece nechce, tak s tím nic neudělá. Následně přiznal, že by byl možná radši, kdyby se podařilo domluvit duel s přemožitelem „Terminátora“. Attila je samozřejmě sportovně výš podle žebříčku, tím, že spolu měli zápas, i podle vnímání fanoušků. A já vždy chci toho nejlepšího. Zápas s Vémolou by mě samozřejmě lákal i kvůli tomu, co o mě říkal. Tam už by to bylo trochu osobní. Pořád by u mě ale převažovala ta sportovní stránka, takže bych raději chtěl toho lepšího sportovce.“ V této souvislosti dodal, že by ho na československé scéně v této váhové kategorii asi nikdo další nezajímal. Oba potenciální zápasy jsou dle Pešty divácky atraktivní, takže je podle něj zbytečné vozit soupeře ze zahraničí.

Zápas s Attilou ostatně není tak nereálný. Promotér Ondřej Novotný se nedávno podivoval, že mu slovenská hvězda dokázala navrhnout konkrétní cenu, i kvůli tomu si domluvili schůzku, aby mohli probrat možné scénáře.

Zdroje:  U kulatého stolu

Nejnovější články