Vyrůstal ve slumu a lékaři mu říkali, že nikdy nebude běhat. Šampion Oliveira je zvyklý bojovat proti nepřízni osudu

Vyrůstal ve slumu a lékaři mu říkali, že nikdy nebude běhat. Šampion Oliveira je zvyklý bojovat proti nepřízni osudu Šampion lehké váhy UFC Charles Oliveira. | zdroj: Profimedia

Proti všem předpokladům se Charles Oliveira stal jedním z nejlepších bojovníků UFC a má v plánu porazit i další výzvu v podobě Dustina Poiriera.

V sobotu nás na turnaji UFC 269 čeká ostře sledovaný zápas mezi současným šampionem lehké váhy Charlesem Oliveirou a Dustinem Poirierem. Bude se jednat o Oliveirovu první obhajobu a rovnou proti velice těžkému soupeři. Brazilec je však na velké výzvy zvyklý a v minulosti si s nimi vždy dokázal poradit.

Žádný šampion v historii UFC si totiž k titulovému pásu neprošel takovou cestou jako právě brazilský bojovník. Je jen těžké si představit, že jednomu z nejlepších zápasníků UFC jako malému klukovi lékaři předpovídali, že nikdy nebude běhat. Trpěl totiž vážným případem revmatoidní artritidy, kvůli kterému nemohl ohýbat kotníky. Od svých 9 let strávil v nemocnici 2 roky a na lécích zůstal až do 18 let. Osud tomu chtěl, že kvůli onemocnění nemohl hrát milovaný fotbal a místo toho se vrhnul na brazilské jiu-jitsu, protože se u něj ve většině případů stejně leží.

Charlesova rodina žila ve slumu v Sao Paulu a zápasila s chudobou. Na členství v gymu tak nebyly peníze, ale díky trenérovi a sociálnímu programu mohl i přesto trénovat a výsledky se brzy dostavily –⁠ už za 2 měsíce vyhrál svůj první turnaj.

S postupem času se nemoc vytratila, ale Oliveira přesto zůstal jiu-jitsu věrný a brzy platil za obávaného bojovníka. Od BJJ byl už jen kousek k MMA, debut uskutečnil v pyramidovém turnaji v pouhých 18 letech. Všechny tři zápasy ukončil před limitem (submise a dvě TKO) a bylo jasné, že tenhle kluk má potenciál.

Prvních 12 MMA zápasů vyhrál, z toho 11 před limitem. Toho si samozřejmě nemohlo nevšimnout UFC a v roce 2010 jej povolalo mezi ty nejlepší. Oliveira tam odzápasil celkem 28 duelů, přičemž 12 z nich odbojoval v pérové váze. Tam se mu především kvůli problémům s hubnutím nedařilo tolik, jak by chtěl a tak se v roce 2017 odhodlal přejít výš do lehké váhy, což se ukázalo jako správné rozhodnutí.

Po 8 vítězstvích v řadě už UFC nemohlo Oliveirovy výkony dál přehlížet a letos na jaře dostal brazilský talent příležitost bojovat o titul. Proti němu se postavil bývalý šampion Bellatoru Michael Chandler a zápas byl přehlídkou skvělého MMA z obou stran. Na konci prvního kola však Američan trefil Oliveiru tvrdým hákem a ten jen s velkou dávkou štěstí přežil následný tlak.

Hned na začátku druhého kola se ale karty obrátily a Oliveira oplatil Chandlerovi stejnou mincí, když jej zasáhl do brady rychlým levým hákem. Ten šel na zem a Charles na něj spustil salvu úderů, proti které Američan nenašel obranu. Oliveira tak zvítězil na TKO a stal se novým šampionem lehké váhy.

Teď ale brazilského šampiona čeká pravděpodobně nejtěžší zkouška v kariéře. První obhajobu titulu bude mít totiž proti Dustinu Poirierovi, který je tento rok ve skvělé formě. V lednu senzačně porazil Conora McGregora, kterého knockoutoval ve druhém kole a o půl roku později svoji dominanci předvedl znovu, když v odvetě nad Irem opět vyhrál poté, co si irský bojovník zlomil holeň.

Oliveira si ale nepřipouští, že by měl svůj pás Poirierovi odevzdat: „Byla to dlouhá cesta a tato cesta mě dovedla sem. Jsem tady proto, abych bojoval. Znáte můj příběh. Doktoři mi v deseti letech řekli, že nebudu moct hrát ani fotbal. Narodil jsem se proto, abych tady byl, moje cesta mě sem zavedla. Uvidíte, narodil jsem se pro to!“ řekl brazilský šampion na předzápasové tiskové konferenci.

Charles má rozhodně pravdu, že jeho cesta byla dlouhá. Trvalo mu 28 zápasů než získal titul šampiona, čímž překonal i rekord Michaela Bispinga. A na své cestě stihl sbírat jeden rekord za druhým –⁠ má největší úspěšnost ukončení zápasů v historii UFC (93,75%), drží rekord pro nejvíce ukončení (17), pro nejvíce ukončení submisí v historii UFC (14) a aby toho nebylo málo, tak dostal nejvíce pozápasových bonusů (17).

Je těžké odhadovat, jak souboj mezi Oliveirou a Poirierem dopadne, ale jisté je, že budeme svědky toho nejlepšího MMA, co nám může UFC nabídnout. Hlavní karta turnaje UFC 269 začíná v neděli od 4 hodin ráno, takže souboj o titul lehké váhy přijde na řadu kolem 6. hodiny a na tuto bitvu si se určitě vyplatí přivstat.

Zdroje:  mmafighting.com , Wikipedia.com , Sherdog.com

Nejnovější články