Khabib se chystá uspořádat turnaj v USA, vzkřísí na něm několik legend, jednu pošle na popravu

Khabib se chystá uspořádat turnaj v USA, vzkřísí na něm několik legend, jednu pošle na popravu Tyrone Spong patřil k největším hvězdám kickboxu, nyní se po letech vrátí do klece | zdroj: Profimedia

Na začátku příštího roku se do klece vrátí hned několik známých jmen. Hlavní zápas turnaje EFC v Miami však vzbuzuje obavy.

Khabib Nurmagomedov si před rokem pořídil MMA organizaci, kterou posléze nazval Eagle Fighting Championship. Ta zatím uspořádala 16 turnajů, kromě dvou všechny v rámci Ruské federace, dagestánský "Orel" se ale netají tím, že má mnohem větší ambice. Následující sezónu tedy EFC otevře 28. ledna na půdě USA.

Khabib si je samozřejmě dobře vědom, že se startovkou složenou čistě z východních bojovníků by na západě moc neuspěl, a tak se začal poohlížet po "volných hráčích" také na světovém trhu. Jako hlavní zápas se mu podařilo získat legendu kickboxu - Tyrona Sponga, protiž němuž se postaví "vysloužilý" Brazilec Antonio "Big Foot" Silva.

Spong patřil mezi největší hvězdy slavné K-1, kde se střetl s těmi nejlepšími kickboxery tehdejší zlaté éry. Ještě předtím v ringu poměřil síly třeba s Ondřejem "Spejblem" Hutníkem, kterého tehdy knockoutoval přesně mířeným úderem na játra. Když si ale v roce 2014 zlomil v souboji s Gokhanem Sakim holeň, rozhodl se raději přesedlat na box, kde zatím nasbíral bilanci 14-0, z toho 13 KO. Měl se dokonce utkat s aktuálním šampionem těžké váhy několika organizací Oleksanderem Usykem, zápas však na poslední chvíli stornoval pozitivní nález na klomifen ve Spongově moči.

V minulosti ale surinamský knockoutér zkoušel také MMA. Mezi lety 2012-2013 si střihl dva zápasy, pokaždé odcházel jako vítěz. I teď bude jasným favoritem, o šest let starší Brazilec dokázal totiž v posledních osmi letech zvítězit pouze jednou a většinou šel k zemi po tvrdém KO. Je tedy velká pravděpodobnost, že právě postojář Spongova kalibru přidá další, protože "Big Footova" brada už opravdu moc nevydrží.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Antônio Silva. (@bigfootsilva)

U toho ale výčet známých jmen nekončí, na soupisce se totiž objevil také Rashad Evans, někdejší šampion polotěžké váhy UFC. Ani tomu se v závěru kariéry nedařilo a když nasbíral 5 porážek v řadě, rozhodl se raději pověsit rukavice na hřebík. Jak už to ale bývá, boj mu začal po čase chybět a tak začal letos naznačovat možný návrat. Původně sice zamýšlel spíše lukrativní boxerské klání se známým youtuberem Loganem Paulem, nakonec dal ale z neznámých důvodů přednost EFC.

Rashad Evans během slavnostního uvedení do Síně slávy UFC Rashad Evans během slavnostního uvedení do Síně slávy UFC | zdroj: Profimedia

Poslední zatím neoficiálně oznámený zápas svede dohromady rovněž dva bývalé bojovníky UFC. Ray Borg v minulosti vystoupal až na vrchol muší divize, kde však nestačil na fenomenálního Demetriouse Johnsona a loni dostal po 6 letech a 12 zápasech trochu překvapivě výpověď. 

To jeho nadcházející soupeř Cody Gibson se mezi elitou udržel přesně rok. S bilancí 1-3 si pak musel balit kufry, v menších organizacích se mu ale opět dařilo, ze 7 zápasů vyhrál 6. 

Je otázkou, jestli se Khabibova organizace ve světě uchytí. Hlavní zápas zatím totiž svědčí o dost pochybném sestavování zápasů a snad žádný soudný člověk by Silvu neposlal riskovat zdraví proti elitnímu knockoutérovi Spongovi. Počkáme si ale, jak vykrystalizuje zbytek startovky.

Zdroje:  Yahoo Sports , ESPN

Nejnovější články