Yair Rodriguez před bitvou o prozatimní titul šampiona: Nechci být neuctivý a říkat, že to není pravý pás

Yair Rodriguez před bitvou o prozatimní titul šampiona: Nechci být neuctivý a říkat, že to není pravý pás Alex Caceres vs. Yair Rodriguez | zdroj: Profimedia

Dlouhé roky udivuje svět svým pohybem, tvrdými kopy i neuvěřitelnými knockouty. Mexický válečník Yair Rodriguez konečně získal šanci bojovat o titul UFC. Před zápasem o prozatimní pás šampiona má však rozporuplné pocity.

Již od mala patřil mezi největší mexické sportovní talenty. Danu Whitea zaujal v reality show The Ultimate Fighter, celý svět od té doby několikrát ohromil neuvěřitelnými knockouty i v nejslavnějším oktagonu. Yair Rodriguez (14-3-1) konečně dostal šanci bojovat o titul UFC. V hlavním zápase vyzve nebezpečného Joshe Emmetta (18-2) o prozatimní pás šampiona pérové váhy.

Někteří zápasníci slaví i zisk prozatímního titulu, jiní ho za titul nepovažují. Justin Gaethje dokonce zašel tak daleko, že pás okamžitě odhodil na zem. Rodriguez má za to, že prozatimní pás může dostat skutečnou hodnotu až v budoucnu.

„Byla to opravdu dlouhá cesta. Čekal jsem deset let, než jsem konečně dostal titulovou šanci. Nechci být neuctivý a říkat, že to není pravý pás nebo něco takového. Pokud se skutečný šampion (Alexander Volkanovski) rozhodne nevracet do pérové váhy, tak šampionem bude ten, kdo drží prozatimní pás. Tak to prostě je.“

Volkanovski mnohokrát prohlásil, že pokud se stane dvojnásobným šampionem, bude obhajovat oba tituly. V zápase proti Islamu Makhachevovi je ovšem outsiderem. Nejlepší kamarád Khabiba Nurmagomedova jede na sérii deseti výher v řadě, která zahrnuje i dominantní výkon nad bývalým šampionem Charlesem Oliveirou.   

V UFC dosud neporažený Volkanovski zcela ovládl pérovou váhu, třikrát porazil do té doby nepřekonatelného Maxe Hollowaye. Rodriguez přesto věří že Makhachev svou první obhajobu dokáže zvládnout, na druhou stranu tvrdí, že Alexandera rozhodně nelze podceňovat.

"Stále si myslím, že Islam je bojovník, který vás dokáže dostat na zem. Jak bude Alexander schopný bránit pokusy o takedown? Uvidíme, zda ho Alex dokáže ukončit v prvních dvou kolech, protože čím delší zápas bude, tím více šancí bude mít Islam pro svůj boj na zemi. Všicni jsme viděli, co udělal s Charlesem Oliveirou, který je mistr v brazilském jiu-jitsu. Vypadalo to tak jednoduše. To jasně ukazuje, na jak vysoké urovni Islam skutečně je. Bude zajimavé sledovat, jak si Volkanovski poradí s takovým typem zápasníka. Rozhodně, ale Volkanovskiho nepodceňuji. Je nejlepší napříč vahámi z nějakého důvodu."

Pérovou divizi celosvětově proslavili především Conor McGregor a později Max Holloway, který dominoval před nástupem Volkanovskiho. Ať v sobotu vyhraje Rodriguez či Emmett, čeká je v pérové váze spousta těžkých zkoušek. Max Holloway ještě neřekl poslední slovo a je tu také nebezpečný Arnold Allen. Někteří tvrdili, že právě on si zasloužil titul víc než Rodriguez, ale britského bojovníka nakonec zbrzdilo nepříjemné zranění. Yair si je vědom toho, že i když porazí Emmetta, čekají ho následně možná ještě těžší zápasy.

„Skutečná odpověď na všechny otázky je jednoduchá – budeme spolu všichni bojovat. Všichni jsme ve stejné divizi, máme k sobě blízko a ať v sobotu vyhraje kdokoliv, bude muset nastoupit proti těm nejlepším. Je to takový mix těch nejlepších pérových vah. Vždy budeme mít před sebou toho nejtěžšího soupeře. Nezáleží na tom, že teď nebojuji s Maxem Hollowayem nebo Arnoldem Allenem, stejně k tomu časem dojde. Je to jen otázka času.“

V hlavním předzápase turnaje UFC 284 uvidíme střed dvou zcela odlišných stylů. Josh Emmett je jako tank, který soupeře vypíná jedním tvrdým úderem. Své o tom ví kupříkladu Michael Johnson, který padnul po jednom přesně trefeném pravém háku. Rodriguez, přezdívaný El Pantera, je zase naprosto nevyzpytatelný a byť jsou jeho hlavní zbraní rychlé kopy, umí soupeře zaskočit i různými neotřelými technikami. V roce 2018 si tak připsal možná nejlepší KO v dějinách MMA. V pětikolové bitvě s korejskou zombie Chan Sung Jungem soupeře vypnul vteřinu před koncem nevídaným loktem. V přímém přenosu nebyl úder téměř vidět, Jung z ničeho nic padl v bezvědomí na zem. Až opakované záběry ukázaly, co Rodriguez skutečně předvedl.

Bojovníci napříč UFC očekávají vyrovnaný duel. Někteří věří Emmettově síle, jiní Yairově technice. Zde přinášíme predikce některých bojovníků.

Adrian Yanez, UFC bantamová váha: Jsem pro Yaira, nejspíše vyhraje na body.

Parker Porter, UFC těžká váha: Stojím za Emmettem. Skvěle si poradil s Kattarem. Je lepší wrestler, a to může hrát v zápase velkou roli.

Thiago Moises, UFC lehká váha: Vyhraje Rodriguez, je lepší a techničtější bojovník.

Kyle Nelson, UFC pérová váha: Tipuji Joshe Emmetta. V síle a přesnosti úderů je lepší než Yair. Je i lepší wrestler a myslím si, že vyhraje na body.

Blake Bilder, UFC pérová váha: Myslím si, že Rodriguez ukončí soupeře přesně trefeným protiúderem.  

Zdroje:  bloodyelbow , mmajunkie.com

Nejnovější články