Zemřel pionýr MMA Art Jimmerson, účastník prvního turnaje UFC, který bojoval s jednou boxerskou rukavicí

Zemřel pionýr MMA Art Jimmerson, účastník prvního turnaje UFC, který bojoval s jednou boxerskou rukavicí Art Jimmerson vs. Royce Gracie | zdroj: Profimedia

V oktagonu absolvoval jediný zápas, který trval jen něco málo přes dvě minuty, přesto se navždy zapsal do historie bojových sportů. 

Včera večer přišla z USA smutná zpráva, ve věku 60 let zemřel Art Jimmerson (příčina úmrtí nebyla specifikována), jeden z odvážlivců, kteří se v roce 1993 zúčastnili prvního turnaje UFC. Tehdy se ještě bojovalo takřka bez pravidel, bojovníci se rekrutovali z různých bojových stylů a unikátní akce měla zodpovědět pradávnou otázku, které bojové umění je nejúčinnější.

Jimmerson v turnaji zastupoval box a utkvěl v paměti fanoušků především díky tomu, že nastoupil jen s jednou rukavicí. Existuje několik verzí, proč to udělal. Jedna tvrdí, že si myslel, že s přehledem zvítězí jen předním direktem, jako pravděpodobnější se jeví ale historka známého rozhodčího Johna McCarthyho. Ten měl totiž údajně v zákulisí kovanému boxerovi ukázat nějaké chvaty z jiu-jitsu, čímž mu trochu otevřel oči, co mu v oktagonu hrozí. Jimmerson si pak prý raději jednu rukavici nevzal kvůli obraně a zároveň ze strachu, aby sudí nepřehlédl, kdyby musel odklepat.

K jeho smůle se přesně to nakonec stalo. Hned v úvodním kole totiž narazil na Royce Gracieho, který nakonec celý turnaj vyhrál a ukázal, jak moc efektivní je brazilské jiu-jitsu, čímž zásadně ovlivnil vývoj MMA. 

Gracie si nejprve Jimmersona držel na delší vzdálenost pomocí kopů z přední nohy. "Myslel jsem si, že jsem nejlepší bovovník, ale jakmile začal kopat, tak mi došlo, že to je něco jiného a mám problém," zavzpomínal na to americký boxer s odstupem let. 

A poprvé zažil i to, jaké to je, když vás někdo přišpendlí na zemi. Gracie ho totiž rychle dostal na podlahu, tam mu dal hlavičku a rychle ho donutil odklepat, aniž by vlastně nasadil jakoukoliv submisi. Jimmersona nejspíš jen přepadla klaustrofobická panika. Rozhodčí ale jeho odklepání přehlédl, takže ho na to sportovně upozornil sám Gracie

Jimmerson se tak do dějin UFC zapsal jako první muž, který odklepal. Sám ze sebe byl natolik zklamaný, že už nechtěl mít s MMA nic společného. Nabídku, aby si zlepšil reputaci na druhém turnaji, nekompromisně smetl ze stolu a později odmítal i pozvánky, aby se zúčastnil jako divák.

Do ringu se sice vrátil, ale ani tam se nemohl zbavit dojmu, že mu účast v turnaji UFC zničila reputaci a přišel kvůli ní o možnost zabojovat o titul. Je to vidět i na jeho bilanci. Zatímco předtím nasbíral 29 vítězství a 5 porážek, od krátké expedice do MMA to bylo 4-13.

Nakonec vzal ale po deseti letech UFC přece jen na milost. Stalo se tak díky milé situaci, které se mu přihodila během večeře s boxerskou legendou Evanderem Holyfieldem. Údajně za nimi totiž přišli fanoušci a chtěli se s Jimmersonem vyfotit. Od té chvíle přijal i svou přezdívku "One Glove" (Jedna rukavice). S Graciem ho pojilo přátelství a legendární Brazilec mu dokonce na společnou fotografii napsal: "Díky, že jsi mě nepraštil."

Přestože "One Glove" v oktagonu bojoval jen 2 minuty a 18 vteřin, během nichž se mu nepovedlo vyslat jediný úder, jeho jméno bude navždy zapsané v historii smíšených bojových umění. Jak se účastníci UFC 1 během srazu po 30 letech shodli, uznání si zaslouží už jen za to, že se byli ochotni v turnaji bez pravidel otestovat. Bojovníků, kteří odmítli, totiž nebylo málo.

Art "One Glove" Jimmerson Art "One Glove" Jimmerson | zdroj: Profimedia

Zdroje:  ESPN , UFC

Nejnovější články