Anglie smutní, Joshua ani napodruhé na výborného Ukrajince Usyka nevyzrál, pak mu vyhodil pásy z ringu

Anglie smutní, Joshua ani napodruhé na výborného Ukrajince Usyka nevyzrál, pak mu vyhodil pásy z ringu Oleksandr Usyk vs. Anthony Joshua | zdroj: Profimedia

Anthony Joshua neumí prohrávat, po zápase Usykovi sice vyjádřil respekt, ale vzápětí se zachoval jako totální blbec a dokonce vyhodil šampionské pásy z ringu.

Byl to šok, když loni Oleksandr Usyk v Londýně porazil Anthonyho Joshuu a připravil ho tím o čtyři šampionské pásy. Pro ukrajinského boxera to byl tehdy teprve třetí zápas v těžké váze a oproti britské superstar měl velký výškový a váhový deficit, ten ale kompenzoval rychlostí, vybroušenou technikou a obrovskými zkušenostmi z amatérského ringu. Významnou roli sehrál i fakt, že bojuje z opačného gardu, což AJovi vůbec nesedlo.

Odveta měla zodpovědět na spoustu otázek. Dokáže Usyk zopakovat životní úspěch a jak se na něm podepsala ruská invaze do jeho vlasti, kterou nějaký čas dokonce bránil se zbraní v ruce? Nebo se Joshua tentokrát dokáže pod vedením nových trenérů lépe připravit a půjde agresivně za vítězstvím?

Ačkoliv Joshua sliboval, že tentokrát bude chtít zvítězit před limitem, začátek zápasu tomu neodpovídal. S každým dalším kolem se ale zvyšovaly otáčky. Usyk byl rychlý na nohách, skvěle uhýbal hlavou a v útoku byly jeho kombinace kreativnější. Joshua byl na druhou stranu silnější, jeho údery měly razanci, zaměřoval se dost na tělo soupeře, aby ho postupem času zpomalil, vzal mu fyzičku. Oleksandrovo tělo bylo navíc rozhodně snáze zaměřitelným cílem než jeho hlava.

Po osmém kole odcházel AJ do rohu s úsměvem, natrefoval hodně tvrdé údery na žebra a vypadalo to, že Usykovi dochází šťáva. Následující tříminutovku pak Joshua totálně ovládl, neustále tlačil dopředu a ničil Ukrajince tvrdými údery. Vypadalo to, že se láme chleba.

Jenže Usyk v desáté rundě šlápl na plyn. Byl rychlý a neustále Joshuu zasypával dlouhými kombinacemi. Protiútoky pak Angličanovi ztěžoval skvělým pohybem. Tohle kolo bral jasně na svou stranu a v podobném duchu ovládl i dvě poslední kola.

Po závěrečném gongu zavládl mezi oběma boxery respekt. Joshua při vyhlašování dokonce společně s Oleksandrem držel ukrajinskou vlajku. 

O vítězi nemohlo být pochyb, přesto vyhlašování zdramatizoval jeden ze tří rozhodčích, který zápas viděl 115:113 pro Angličana. Další dva to ale naštěstí viděli správně a vítězství 2:1 tak mohl oslavovat Usyk.

AJ ale těsnou prohru nevzal moc dobře. Vypadal hodně naštvaně, s někým se v ringu hádal a dokonce vzal dva ze čtyř pásů, o které se boxovalo, a hodil je ven z ringu, který následně sám opustil.

Někdo z týmu Anthonymu ale po cestě do šatny zřejmě domluvil, takže se o chvíli později vrátil a chopil se mikrofonu.

"Kdybyste znali můj příběh, tak byste té rozvášněnosti rozuměli. Nejsem amatérský boxer, který začínal v 5 letech a byl od mládí nadějným prospektem. Měl jsem jít do vězení, dostal jsem podmínku a začal jsem tvrdě trénovat, chtěl jsem umět bojovat. Promiň Usyku, teď ti kradu tvůj moment slávy, je to kvůli té vášni, kterou jsme do toho dali," řečnil v afektu hvězdný britský boxer, vzápětí ale přece jen smeknul před svým soupeřem pomyslný klobouk. "To, že mě tenhle chlap dnes porazil, ukazuje, jaký fenomenální boxer to je," Poté zdůraznil, že jeho sok se navíc připravoval v nezáviděníhodné situaci, kdy v jeho zemi zuří válka, a vyhecoval publikum, aby šampionovi zatleskalo.

Až poté dostal konečně slovo šampion, který nejprve poděkoval Bohu. Vítězství pak mimo jiné věnoval vojákům, kteří jeho vlast brání před ruskou agresí. S kým by rád poměřil síly příště? "Jsem si jistý, že Tyson Fury ještě neukončil kariéru a jsem si jistý, že jsem ho přesvědčil k návratu. Budu bojovat s ním, nebo nebudu bojovat vůbec!"

A vypadá to, že měl Usyk pravdu. Fury totiž zápas sledoval a ve videu prohlásil, že to byl jeden z nejhorších titulových zápasů v dějinách těžké váhy a porazil by Usyka i Joshuu v jeden večer, takže zůstává.

Zdroje:  DAZN

Nejnovější články