Ani brutální KO a následná operace Khalidova nezastavily, už je zase zpět v tréninku a šéf pro něj plánuje šílený zápas

Ani brutální KO a následná operace Khalidova nezastavily, už je zase zpět v tréninku a šéf pro něj plánuje šílený zápas Khalidov musel po zápase se Soldičem rovnou do nemocnice, kde se podrobil operaci | zdroj: Profimedia

Mamed Khalidov je bezesporu jednou z největších legend polského, potažmo evropského MMA. A od takových zápasníků se dají čekat velké věci, například vrátit se do tréninku měsíc po hrozivém KO a složité operaci obličejových kostí.

Mamed Khalidov se na prosincovém KSW 65 střetnul s Roberto Soldičem o šampionský pás střední váhy. Atraktivní zápas s chorvatským vyzyvatelem byl půldruhého kola celkem vyrovnaný, pak se ale čečensko-polský bijec pustil se svým protivníkem do přestřelky v postoji. A jak později sám uznal, byla to od něj taktická chyba, za kterou zaplatil ztrátou titulu, několikaminutovým bezvědomím a početnými zlomeninami v obličeji. Malou útěchou mu mohlo být, že se k tomuto působivému výčtu nepřidal otřes mozku. Což je malý zázrak, protože podle lékaře Michalika, který se následně o Khalidova staral, byla Soldičova rána jako kopnutí od koně.

Když k tomu všemu přičteme Mamedův “pokročilý” věk - 41 let, nelze se divit spekulacím, že šlo o jeho poslední MMA zápas. Legenda to ale tak černě nevidí a krátce po operaci, během níž mu rekonstruovali rozbité kosti v obličeji, se nechal slyšet, že nejspíš bude pokračovat:

„Co dále? Počkám, až se všechno zahojí a začnu trénovat a myslím, že jsem ještě neřekl svoje poslední slovo. Rozhodneme se co dál. Co se týče zdraví, cítím se velmi dobře, jen to chce trochu času, aby se vše zahojilo.“ 

O nějakém konci kariéry tedy evidentně Mamed v tuto chvíli uvažovat nechce. A toto své tvrzení podpořil také činy. Uběhl totiž jen zhruba měsíc od poměrně složité operace a on už je zpět v tělocvičně. Na záběrech, které zveřejnil na svých sociálních sítích, rozdává v ringu rány do lap. Na jiných také do boxerského pytle.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Mamed Khalidov (@mamed_khalidov)

„Mamed je člověkem, který se, metaforicky řečeno, v kleci narodil,“ prohlásil o něm jeho přítel a také šéf, Maciel Kawulski, jeden ze spolumajitelů KSW. A nám tato věta může pomoci lépe pochopit návrat k fyzicky náročnému tréninku v tak krátké době po ošklivém zranění.

Khalidova zřejmě v kleci skutečně ještě uvidíme a dokonce to vypadá na další megazápas. Již několik let se totiž periodicky objevují spekulace o jeho možném souboji s další polskou legendou, Mariuszem Pudzianowskim. O jejich potenciálním střetnutí mluvil druhý spolumajitel KSW Martin Lewandowski v pořadu Klatka po klatce: „Mluvil jsem s Mariuszem o Mamedovi. Myslel jsem si, že odpověď bude ne. No ale Pudzian na to, Martine, zkusil bych to. Takže tenhle zápas mám někde v hlavě.“

Přestože už Khalidov trénuje, potrvá ještě nějaký čas, než bude moci vůbec začít spárovat, takže je potenciální souboj s Pudzianowskim zatím ještě velmi vzdálený. Navíc by šlo o váhově dost nerovný souboj. Zatímco Pudzianowski má okolo 120 kilo, Mamed běžně zápasí ve střední váze (84 kg).

Mariusz Pudzianowski Mariusz Pudzianowski | zdroj: Profimedia

Z marketingového hlediska je však tenhle zápas pro polskou scénu mimořádně zajímavý, což je asi hlavní důvod, proč o něm Lewandowski přemýšlí. Možná by se ale hodilo, aby Khalidov pro případný comeback dostal nejprve vyrovnanějšího protivníka.

Zdroje:  sport.pl , inthecage.pl , lowking.pl

Nejnovější články