Bez trenérů ani ránu, Sage Northcutt vysvětlil, proč odmítl nastoupit do zápasu s japonskou legendou

Bez trenérů ani ránu, Sage Northcutt vysvětlil, proč odmítl nastoupit do zápasu s japonskou legendou Sage Northcutt | zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

Jsou různé důvody, proč jsou bojovníci nuceni na poslední chvíli odstoupit ze zápasu, Američan Sage Northcutt ale překvapil.

Sage Northcutt měl být další velkou hvězdou bojových sportů. Od útlého dětství trénoval karate a medaile a poháry, které v něm vyhrál, by ani nespočítal. V MMA začal zápasit ještě před 18 narozeninami, měsíc poté už nastupoval mezi profíky. A jelikož vypadal spíš jak herec z akčních filmů nebo model, v kleci opravdu nešel přehlédnout. Na jeho pátý fight se do Louisiany přijel osobně podívat šéf UFC Dana White, který mu hned po vítězství nabídl smlouvu.

Nedá se říct, že by Northcutt v UFC narazil, z 8 zápasů prohrál jen 2. V roce 2019 ale White překvapivě oznámil, že ho nechal jít: "Je mladý a musí se vypracovat. Takže ho to nechejme udělat v nějaké jiné organizaci a uvidíme, kam se za pár let dostane. Možná ho pak vezmeme zpátky." Sage ale tvrdí, že to byl on, kdo se rozhodl přejít ke konkurenci. Na vině byly nejspíš finance, organizace ONE Championship mu nabídla víc.

Hned v prvním zápase pak ale Northcutta poslali doslova na popravu. Velezkušený thaiboxer Cosmo Alexander ho po pár vteřinách zasáhl tak tvrdě, že mu zpřelámal obličej. Zranění si vyžádalo několikahodinovou operaci a bylo otázkou, zda se Sage vůbec ještě k zápasení vrátí. Nakonec se ale loni po dlouhých 4 letech postavil do klece znovu a sám slavil rychlé vítězství.

Nyní se měl ukázat na očekávaném turnaji v Japonsku, navíc v zápase proti tamní hvězdě Šinjovi Aokimu. Fanoušky ale bohužel čekalo nemilé překvapení, během akce totiž vyšlo najevo, že se Japonec střetne s Jonem Linekerem. Důvod ale nikde nezazněl, nakonec ho uvedl až sám Northcutt:

"Omlouvám se všem fanouškům a svému soupeři za to, že jsem dnes nezápasil. Na poslední chvíli měli mí dva trenéři problémy s vízy a jsou teď na cestě zpět do USA. ONE Championship mi nabídlo, že by mě koučoval mistr světa v jiu-jitsu, ale nemít proti jednomu z nejlepších zemařů v dějinách v rohu trenéry, se kterými jsem absolvoval celou přípravu, by pro mě nebylo moc dobré."

Je to samozřejmě legitimní důvod, v MMA na bilanci hodně záleží a jediná porážka může bojovníkovi dost zkomplikovat kariéru. Sage je zkrátka především sportovec. Neukázal se tím ale v nejlepším světle a většina jiných bojovníků by si podobným krokem pravděpodobně zadělala na vyhazov. V jeho případě to ale nejspíš nehrozí, protože ONE potřebuje kvůli expanzi hvězdy pocházející ze Spojených států. Uvidíme tedy, při jaké příležitosti ho do akce povolají znovu.

Aoki nakonec smutnit nemusel, nabídku zaskočit jako náhradník totiž hodinu před zápasem přijal bývalý šampion John Lineker, ačkoliv je zvyklý nastupovat v o dost nižší váze. Rozdíl ve velikosti byl patrný od začátku zápasu a japonský fighter nakonec zvítězil na škrcení rear naked choke už v prvním kole, za což dostal příjemný bonus 50 tisíc dolarů.

Zdroje:  ONE Championship

Nejnovější články