Box má nezpochybnitelného krále. Canelo sestřelil Planta TKO v 11. kole a získal všechny důležité pásy

Box má nezpochybnitelného krále. Canelo sestřelil Planta TKO v 11. kole a získal všechny důležité pásy Canelo Alvarez se svými šampionskými opasky | zdroj: Profimedia

Mexickému boxerovi se podařil historický úspěch, stal se teprve šestým mužem, a prvním Mexičanem, kterému se podařilo sjednotit všechny 4 nejdůležitější boxerské tituly.

Kromě nabitého UFC 268 byl dnes v noci na programu také očekávaný boxerský duel mezi Mexičanem Saulem "Canelem" Alvarezem a Američanem Calebem "Sweet hands" Plantem, který se odehrál v Las Vegas.

Tento souboj byl dost vyhrocený už před zápasem. Kdo si myslel, že se první staredown mezi mexickou superhvězdou a americkým vyzyvatelem ponese v poklidném duchu, ten se šeredně spletl. Po vzájemných slovech z očí do očí, přešli boxeři předčasně i k činům. Nejdříve Alvarez svého budoucího protivníka prudce odstrčil, načež Plant zaútočil přední rukou na Alvarezův obličej. Mexičan se úderu pohotově vyhnul a z kontru naopak sám Američanovi "vypálil" pořádnou bombu, až mu odletěly brýle. Plant si z tohoto incidentu odnesl tržnou ránu pod okem.

K celé této situaci došlo údajně proto, že Američan během staredownu použil vůči Mexičanovi slovo "motherfucker", což si Canelo vysvětlil jako urážku vlastní matky. Plant se vůči tomu následně razantně ohradil na Twitteru, kde se vyjádřil ve smyslu: "Moje matka byla před dvěma lety zastřelena policií. Proč bych do tohoto zatahoval něčí matku, ty hlupáku?!"

Bylo tedy nad slunce jasné, že mezi oběma borci koluje zlá krev a v zápase půjdou po ukončení. Alvarez byl u odborníků a sázkových kanceláří obrovským favoritem, sám predikoval KO soupeře v sedmém, maximálně devátém kole. Plant se však vyjádřil, že přímo miluje roli outsidera. Americký borec mohl totiž pouze překvapit, mohl tak jít do zápasu s čistou hlavou.. 

Zápas se uskutečnil v super střední váze do 168 liber (76,2 kg) a v sázce byly tituly organizací WBA, WBC, WBO, magazínu The Ring a IBF. První čtyři jmenované dal do banku Alvarez, poslední vložil Plant. 

Devětadvacetiletý Plant nastupoval do zápasu s působivým skóre 21-0-0. Jenže to by proti němu nesměl stát o dva roky starší Canelo Alvarez, který je mnohými považován za nejlepšího boxera současnosti. Rodák z Guadalajary má na kontě více než dvakrát tolik zápasů a může se pyšnit bilancí 56-1-2. Jediným, kdo ho dokázal porazit, byl v roce 2013 Floyd Mayweather. Od té doby se Mexičan nese na vlně 14 vítězství (přerušené jednou remízou). 

Do samotného zápasu nastoupil Plant aktivně, několika pěknými jaby zasáhl Canela a první kolo šlo za ním.

Mexičan je však známý tím, že do zápasu se dostává pomaleji a v úvodu si soupeře trpělivě načítá. Další tři kola se už šly na jeho stranu.

Canelo Alvarez vs. Celeb Plant Canelo Alvarez vs. Celeb Plant | zdroj: Profimedia

V kole pátém dal Plant připomenout začátek zápasu a svou aktivitou jej pravděpodobně získal na svou stranu. Ač však Američan sváděl s Canelem hezký zápas a držel s ním krok, každé následující kolo Mexičan tvrdými přesnými zásahy získával na svou stranu.

Vítězný moment přišel v předposledním 11. kole. Po 35 vteřinách poslal Canelo soupeře do počítání. Ten sice zvládl pokračovat, ale jakmile Mexičan ucítil krev, naháněl ho jako raněnou kořist. O půl minuty později šel Plant k zemi definitivně.

Oba borci si tímto zápasem přišli zároveň na slušné peníze. Caleb Plant vydělal 10 milionů $ + 40 % z prodaných pay-per-view přenosů. Šampion Canelo Alvarez si přišel na úctyhodných 40 milionů $ + 60 % z PPV, navíc sjednotil všechny důležité tituly.

"Nebylo to snadné, dostat se sem. Ale díky podpoře mého týmu a rodiny jsme to dotáhli takhle daleko. Být prvním sjednoceným šampionem znamená pro Mexiko strašně moc," sdělil své dojmy nový nezpochybnitelný král boxu. "Plant má můj respekt, byl to těžký soupeř," vysmekl poklonu také houževnatému sokovi. Po zápase si prý vyříkali i předešlé spory, které vznikly především kvůli nedorozumění.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články