Bratři Kličkové jsou odhodláni bojovat za vlast, domů se vrátil i šampioni Usyk a Lomačenko

Bratři Kličkové jsou odhodláni bojovat za vlast, domů se vrátil i šampioni Usyk a Lomačenko Bratři Vitali a Vladimir Kličkové | zdroj: Profimedia

Napadení Ukrajiny Ruskem se samozřejmě týká také tamějších slavných boxerů, jak se k situaci postavili?

Před pár lety bratři Kličkové bojovali v ringu, nyní jsou odhodláni bok po boku bránit svou vlast před ruskou invazí. Vladimir před pár týdny narukoval do záloh. Starší Vitali, starosta Kyjeva, tehdy ještě doufal, že se vše vyřeší diplomatickou cestou. Před pár dny už ale asi tušil, že to nepůjde. „Nebojíme se a budeme dál bojovat. Putin, který zavrhnul diplomatické snahy o překonání krize, se nezastaví. Není čas na slova. Tahle plíživá okupace, krveprolití, provokace a lži, imperiální ambice musí být zastaveny,“ varoval tehdy a projev ruského prezidenta považoval defacto za vyhlášení války (Pozn. český přepis použit z forum24.cz). "Musím bojovat, nemám jinou volbu," dodal později.

Společně s bratrem pak skrze video vyzvali k podpoře. "Volám všechny mezinárodní partnery, aby sledovali tuto tragédii, která se nyní odehrává na Ukrajině a tuto nesmyslnou válku, která nebude mít žádné vítěze, jen poražené. Jen chci říct, že musíme zůstat sjednoceni vůči této agresi, proti ruské agresi. Nedovolte, aby to pokračovalo na Ukrajině, v Evropě a eventuálně ani ve světě. Společně jsme silní, podporujte Ukrajinu, děkuji," promluvil na něm mladší Vladimir.

Do země se vrátil také současný boxerský šampion těžké váhy Oleksandr Usyk. "Někteří mi psali, že jsem utekl. Neutekl, byl jsem v práci, ale jsem zpět, jsem doma. Přátelé, musíme držet při sobě, protože je to teď těžká doba a já jsem opravdu rozrušený a bojím se o svou zemi a naše lidi. Přátelé, musíme tuhle válku zastavit, všichni společně," nechal se slyšet ve videu na sociálních sítích.

Naopak Vasyl Lomačenko ze země odjel do Řecka, odkud poslal modlitbu za mír. Později se ale do vlasti vrátil a připojil se k silám teritoriální obrany. Viktor Postol je zase odhodlaný v sobotu večer boxovat, přestože jeho žena a děti dle jeho vlastních slov museli strávit noc v úkrytu pod zemí kvůli hrozbě bombardování. "Snažím se na to nemyslet, ale je to těžké," přiznal bývalý šampion v lehké welterové váze. "Je to velké šílenství a já nechápu proč, protože Rusko a Ukrajina bývali přátelé," nabídl svůj pohled na celou situaci. Po zápase se prý domů plánuje vrátit.

Zdroje:  Reuters

Nejnovější články