Konec pletichaření, boxer Tyson Fury zná dalšího soupeře. Rozdělí si astronomických 900 milionů!

Konec pletichaření, boxer Tyson Fury zná dalšího soupeře. Rozdělí si astronomických 900 milionů! Tyson Fury vs. Deontay Wilder | zdroj: Profimedia

Tyson Fury při čekání na dalšího soupeře musel přetrpět zákulisní machinace i delší výběr promotéra. Nakonec se utká s krajanem Dilianem Whytem o rekordní částku.

Neporažený britský boxer a šampion organizace WBC v těžké váze Tyson Fury se konečně dohodl na soupeři a podmínkách k nadcházejícímu zápasu, takže mu jisto jistě spadl veliký kámen ze srdce. Tato jednání totiž provázely veliké peripetie a dlouho nebylo jasné, kdo bude bojovníkovi s přezdívkou „Gipsy King“ protivníkem a který promotér si vezme tento souboj pod svá křídla.

Právě někteří promotéři totiž dělali z celé situace jeden veliký chaos a svou roli v tom hrál také další boxer Anthony Joshua (AJ). Ten měl sice původně bojovat právě s Furym, ale minulý rok v říjnu přišel o pásy zbylých tří hlavních organizací (WBA, IBF, WBO) když podlehl na body Oleksandru Usykovi a proto se ukrajinskému přemožiteli smluvně zavázal k odvetě. K té ale nemuselo nakonec vůbec dojít.

AJovi bylo totiž podle deníku The Sun nabízeno, aby za cca 440 milionů korun ze zápasu s Usykem odstoupil, z čehož by vyplývalo to, že by se Ukrajinec utkal v obřím zápase o sjednocení titulů těžké váhy s Furym. Tím navíc tento návrh nekončil, protože by měl v tu chvíli Joshua údajně zařízeno také to, že by se utkal s vítězem, čímž by lidově řečeno „slíznul téměř všechnu smetanu.“ A tento návrh se mu přirozeně zamlouval.

Všemu udělal ale přítrž další britský boxer a majitel prozatímního šampionského pásu WBC Dilian Whyte, který během své kariéry prohrál pouze dva zápasy a hned v dalších osmadvaceti dokázal zvítězit (z toho devatenáctkrát pomocí KO).

Ten totiž začal poukazovat na pravidla, která poměrně jasně určují, že by právě on měl být dalším Furyho soupeřem a na tento zápas si tak dělal zcela jasné a spravedlivé nároky, na což mu organizace WBC po určitých dohadech kývla. V tu dobu se tak stačilo jenom dohodnout s promotérem, který dá nejvyšší nabídku.

Výběr trval přes tři měsíce a nakonec se tento týden promotérem stal Frank Warren, který za zápas nabídl historicky největší částku, jež byla kdy na boxerský zápas vypsána – dosáhla takřka astronomických 900 milionů korun. Z této sumy by Fury měl dostat okolo 650 milionů a Whyte 91 (vítěz navíc obdrží ještě 10 % z celkové částky navíc).

Souboj o titul těžké váhy WBC je tak podle všeho definitivně dohodnut a zbývá už pouze určit, kde a kdy k němu dojde. S největší pravděpodobností by se měl uskutečnit maximálně do začátku letních prázdnin  na britském území. Oficiální oznámení by mělo proběhnout během následujících dní.

Zdroje:  The Sun , Vlastní

Nejnovější články