Tragédie pro Anglii. Ukrajinec Usyk sebral Joshuovi tituly a zničil sex-appeal megazápasu s Furym

Tragédie pro Anglii. Ukrajinec Usyk sebral Joshuovi tituly a zničil sex-appeal megazápasu s Furym Oleksandr Usyk zaskočil šampiona Anthonyho Joshuu. | zdroj: Profimedia

Podceňovaný ukrajinský boxer Oleksandr Usyk udělal promotérům pěknou čáru přes rozpočet, když Anthonymu Joshuovi připravil před domácím publikem druhou prohru v profesionální kariéře.

Pro Anthonyho Joshuu to měla být jen mezizastávka před megazápasem s krajanem Tysonem Furym, který byl soudně odsunut na druhou kolej. „Gypsy King“ totiž musí nejprve odbojovat odvetu s Deontayem Wilderem (odehraje se 9. října). AJ mezitím zase musel obhajovat své pásy mistra světa organizací WBA, WBO, IBF a IBO. Pro ty si přijel neporažený Oleksandr Usyk z Ukrajiny (18 vítězství, z toho 13 KO). Muž mála slov a velkých činů, mimo jiné mistr světa v křížové váze (-90,7 kg) a olympijský vítěz z Londýna, kde triumfoval také jeho nynější soupeř.

Přímo na stadionu duel sledovalo okolo 67 tisíc lidí. Ukrajinec byl velkým outsiderem, díky skvělému pohybu a práci se vzdáleností však šampiona zaskočil. Zdálo se, že jasně vyhrál úvodní 3 kola, byť se později ukázalo, že rozhodčí to viděli jinak. V deváté tříminutovce ale Joshuu dobře trefil a ten prý od té chvíle neviděl na jedno oko. I díky tomu Usyk ovládl závěrečná kola a v posledním kole ho dělilo jen málo od toho, aby šampiona poslal k zemi.

Při pohledu na oba bojovníky po závěrečném gongu nebylo o vítězi pochyb. Zatímco Joshua seděl v rohu a vypadal dost zbitý, Usyk se procházel po ringu a čekal na vyhlášení. Nakonec zvítězil jednomyslným bodovým rozhodnutím a Angličan mu musel odevzdat své pásy. S největší pravděpodobností se ale v dohledné době dočkáme odvety, na níž má nyní již bývalý šampion podle smlouvy nárok.

Joshua se touhou po repete nijak netajil. Když mu jeho přemožitel v zákulisí vracel opasky (dostane totiž zbrusu nové), rozloučil se s ním slovy: „Brzy se uvidíme.“ Prohru přijal se vztyčenou hlavou a už se prý nemůže dočkat zpátky do tělocvičny, kde bude tvrdě pracovat na tom, aby byl příště lepší.

Usyk se naopak těšil domů, většinu letošního rok totiž strávil tréninkem a svou rodinu viděl jen minimálně. „Chtěl jsem si vzít všechny ty čtyři pásy, ale také jsem chtěl vzít své děti do školy, pěstovat stromy, zalévat jabloně. Chtěl jsem být častěji se svou ženou. Chci prostě žít,“ nechal se slyšet nový šampion, který velkolepým vítězstvím paradoxně oslavil 12leté výročí od svatby.

Výsledek zápasu udělal velkou čáru přes rozpočet také promotérům. Souboj o sjednocení titulů mezi krajany Joshuou a Tysonem Furym by totiž v Anglii pravděpodobně zbořil všechny rekordy. „Gypsy King“ už před zápasem predikoval, že pokud AJ soupeře nezastaví v úvodních kolech, čeká ho smutná noc, což se nakonec také naplnilo.

Zdroje:  mirror.co.uk , DAZN

Nejnovější články