Brutální ukončení i nevybíravé škrcení. To jsou běžné zápasy v jediné MMA organizaci v Afghanistánu

Brutální ukončení i nevybíravé škrcení. To jsou běžné zápasy v jediné MMA organizaci v Afghanistánu zdroj: Profimedia

V písečné zemi na Dálném východě se MMA pořádá od roku 2017. A souboje jsou zde opravdu tvrdé.

Už jste slyšeli o soutěži TGFC? Pokud ne, tak vězte, že celý název zní Truly Grand Fighting Championship a jedná se o první a zároveň největší promotérskou organizaci v Afghánistánu, která pořádá zápasy v MMA, K-1 a klasickém boxu.

Šanci zde dostávají především mladí bojovníci, kteří nemají tolik profesionálních zkušeností, což nám také ukázal poslední turnaj, který se pořádal tento týden. Zápasy jsou často vedené bez větší taktiky a většina fighterů se snaží svého soupeře za každou cenu ukončit v co nejkratším čase. Ve spojení s méně zkušenými rozhodčími to tak často vede k poměrně brutálním okamžikům.

Jeden z nich se udál také tento týden. Mohammad Wasim Kohbandi chytil Faridullaha Rohaniho do trianglu a z topu ho začal mlátit pěstmi a lokty přímo na hlavu. V tu chvíli udělal přítomný sudí poměrně zásadní chybu, když si nevšiml, že je prohrávající bojovník už nějakou chvíli takřka v bezvědomí a duel ukončil až o několik vteřin později.

Rohani je podle dostupných informací nakonec relativně v pořádku, ale to rozhodčího neomlouvá. Těchto „pár“ vteřin navíc může bojovníkovi přinést doživotní následky a v nejhorším případě i smrtelné zranění.

Turnaj nabídl i další drsné okamžiky, ve kterých už ale naštěstí tolik nehrozily fatální následky. Diváci tak mohli být svědky hodně utaženého a dosti nevybíravého neck cranku, který použil Zubair Usmani nebo TKO po neskutečně tvrdém high kicku od Hamida-Rezy Gholipoura.  

TGFC byla založena v roce 2017 bývalým olympijským šampionem v boxu Abdulem Wasi Sharafim. Tato organizace byla zbudována především kvůli tomu, aby pomohla k růstu mladým nadějím, které by se mohli v budoucnu ukázat ve slavnějších soutěžích. V Afghanistánu je mezi mládeží velice rozšířená kriminalita a drogy a TGFC tomu chce zabránit.

Vedení už dokonce domluvilo spolupráci s několika menšími organizacemi v Evropě, Asii a Americe. Pořádání turnajů MMA v této zemi Dálného východu je teprve na úplném začátku, což je poznat na kvalitě soubojů. Ale i tak je vidět, že snaha o to, aby měly turnaje alespoň obstojnou úroveň je, i přes velké mezery v organizačních věcech, obrovská. Snad se do budoucna zlepší i kvalita rozhodčích.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články