Bude mít KSW nového krále těžké váhy?

Bude mít KSW nového krále těžké váhy? Phil De Fries vs. Darko Stošič | zdroj: Profimedia

V sobotu se ve varšavském kongresovém centru uskuteční další turnaj polské organizace KSW s pořadovým číslem 67. Na jaké zápasy se těšit?

Tuzemský fanoušek MMA pravděpodobně stráví sobotní večer u Oktagonu 31, pokud však z jakéhokoliv důvodu dáváte přednost bojovým sportům našich severních sousedů, pak byste neměli minout turnaj KSW 67.

Přestože hlavní zápas večera obstarají dva ostřílení bojovníci De Fries se Stošičem, celá akce by paradoxně mohla mít podtitul „turnaj debutantů“. Z celkově 18 startujících borců jich hned 11 zažije svou premiéru v KSW. 

Na které zápasy se tedy můžeme těšit a na které se co nejvíce zaměřit?

Phil De Fries vs. Darko Stošič

Největší událostí večera by měl být titulový zápas v divizi těžké váhy mezi současným šampionem, Angličanem Philem De Friesem, a Srbem Darko Stošičem. První jmenovaný bojoval během své kariéry také v UFC, v roce 2012 se zde dokonce utkal v zápase dvou tehdy neporažených se Stipe Miočičem. Jejich střetnutí netrvalo ani minutu a De Fries si připsal svou první porážku, která odstartovala nepříliš úspěšnou sérii střídavých vítězství a proher. Tu se mu ale podařilo utnout právě v KSW, kde evidentně našel svůj druhý domov. Hned v prvním zápase se zde stal šampionem a v následujících pěti zápasech ho nikdo nedokázal sesadit.

Tentokrát se o to bude pokoušet Srb Darko Stošič, který má také zkušenosti z UFC. Nám je však možná nejvíce známý jako soupeř Jiřího Procházky z roku 2014, kdy ho český samuraj dokázal ukončit hned v prvním kole. 

Nadcházející souboj by měl být typickým střetem postojáře se zemařem. V postoji by měl mít Stošič převahu hlavně v rychlosti, De Fries často působí trochu jako zpomalený film. Na druhou stranu současný šampion bude spoléhat na své velmi dobré strhy a pokud dostane Stošiče pod sebe, bude pro Srba neskutečně obtížné se zápasem něco udělat. Velkou roli bude v takovém případě hrát velikost a váha. Angličan je opticky mnohem větší a je dost možné, že dokonce musí shazovat na své zápasy, v den vážení měl totiž 120,1 kg (limit pro těžkou váhu je 120,2 kg). Oproti tomu Stošič měl „pouze“ 105,2 kg. Výsledek střetnutí tedy bude s největší pravděpodobností záležet na schopnosti Stošiče udržet zápas v postoji.

Andrzej Grzebyk vs. Adrian Bartosiński

Souboj těchto dvou welterových vah slibuje akční podívanou. Ačkoliv se dá říct, že oba Poláci jsou univerzální bojovníci, tak přece jen preferují vyměňovat si údery v postoji. Grzebyk dokázal v červenci minulého roku vyhrát odvetu s Mariusem Žaromskisem, když si v jejich prvním zápase nešťastně zlomil nohu. Přestože si toto zranění přivodil hned na začátku prvního kola, dokázal svému soupeři vzdorovat ještě skoro celých pět minut. 

Na druhé straně klece bude stát mezi profesionály dosud neporažený Adrian Bartosiňski. O jeho schopnostech ukončit zápas prakticky kdykoliv hovoří jasně statistika, z jedenácti zápasů jich dokázal devět ukončit skrze KO. Při sledování tedy raději ani nemrkat, konec může přijít naprosto kdykoliv. 

Grzebyk je v současnosti třetí v žebříčku welterové váhy, jeho soupeř okupuje čtvrtou pozici, vítěz se tak nejspíše zařadí do dlouhé fronty zájemců o titulový zápas s Roberto Soldičem.

Filip Pejić vs. Dawid Śmielowski

Nováčka Śmielowského měl v KSW přivítat Krzysztof Klaczek, který však pro zranění musel ze zápasu odstoupit. Jako záskok mu organizace zařídila již zkušeného Chorvata Pejiće. 

Králík, jak si říká velmi populární Śmielowski, je nepřehlédnutelným bojovníkem. Se svými 185 cm obvykle vysoce vyčnívá nad svými kolegy v pérové váze. Ale nejen svou výškou, ale také přesnými údery a nepředvídatelnými kopy, kterými z dálky rozebíral svoje dosavadní soupeře. Nutno však říct, že proti kvalitnějším oponentům se zatím nepostavil. Debut proti Pejićovi by mu ale mohl sednout. Chorvat to má v KSW zatím 2-4 s dvěmi porážkami v řadě a zápas s Davidem vzal na poslední chvíli, přičemž nedokázal shodit ani na dohodnutou váhu 68,5 kg. Přesto se jedná o dobrého zápasníka, který by měl prověřit skutečnou Králikovu kvalitu.

Adam Soldaev vs. Pascal Hintzen

Potenciálně zajímavý by mohl být také zápas dvou nováčků, zatím neporaženého Němce Hintzena s naturalizovaným Polákem Soldaevem. Toto střetnutí v pérové váze bude soubojem stylů. Soldaev je brán jako velmi nadějný postojář s dynamitem v ruce. Hintzen naproti tomu spoléhá výhradně na své výborné grapplerské schopnosti. Opět zde však platí, že oba zatím stáli proti velmi průměrným soupeřům a je tedy otázka jak si povedou ve velké organizaci, jakou KSW bezesporu je.

Další zápasy:

Ivan Erslan vs. Caio Bitencourt (Bitencourt převážil o 8,5 kg, není tedy jisté, že se zápas uskuteční)

Igor Michaliszyn vs. Idris Amizhaev

Shamil Banukayev vs. Zuriko Jojua

Borys Borkowski vs. Arkadiusz Kaszuba

Oskar Szczepaniak vs. Yann Liasse

Zdroje:  inthecage.pl

Nejnovější články