Bývalý šampion těžké váhy UFC ovládl MMA bez rukavic, soupeře sundal ve 2. kole

Bývalý šampion těžké váhy UFC ovládl MMA bez rukavic, soupeře sundal ve 2. kole Junior dos Santos vs. Fabricio Werdum | zdroj: Profimedia

40letý veterán ukázal, že ještě nepatří do starého železa a stal se prvním šampionem těžké váhy organizace Gamebred FC.

Brazilec Junior dos Santos patřil dlouhá léta k nejlepším bojovníkům těžké váhy. Pás šampiona v UFC dokázal jednou obhájit, a pak o něj ještě dvakrát zabojoval. Jenže udržet se na špici věčně nejde a mezi lety 2019-2020 "Cigano" schytal 4 TKO v řadě a byl z nejslavnější MMA organizace propuštěn.

Poptávka po známých veteránech UFC je ale mezi promotéry velká, a tak se o živobytí bát nemusí. Dos Santosovi bylo navíc v době vyhazovu teprve 37 let, a tak bylo víceméně jasné, že ho bojovat ještě uvidíme. Nakonec zamířil do Khabibovy Eagle FC, smůlu si tam ale přitáhl s sebou a ve třetím kole si při úderu vyhodil rameno, takže musel zápas vzdát.

A jelikož se Eagle FC nedlouho poté stáhla z amerického trhu, JDS opět zůstal bez práce. S nabídkou ale přispěchal Jorge Masvidal, který jako promotér vsází především na MMA bez rukavic. Slovo dalo slovo a loni v září vévodila turnaji Gamebred FC odveta Juniora s krajanem Fabriciem Werdumem, kterého kdysi porazil na TKO hned ve svém premiéře v UFC. I tentokrát měl souboj stejného vítěze, byť byl výsledek těsně 2:1 na body. Navíc byl o zápas enormní zájem mezi fanoušky a do dnešních dní nasbíral záznam na oficiálním youtubovém kanále organizace 1,4 milionu zhlédnutí.

Nebylo tedy velkým překvapením, když bylo oznámeno, že JDS dostane šanci stát se prvním šampionem těžké váhy Gamebred FC. Na druhou stranu klece se postavil Adam Bercher, rovněž veterán UFC, který si dal mezi lety 2013-2021 dlouhou pauzu, s o to větší vervou se pak ale vrátil do boje a napříč disciplínami (zejména v boxu a boxu bez rukavic) nasbíral v rychlém sledu 11 vítězství, většinou před limitem. V bare knuckle MMA loni v listopadu těsně 2:1 na body porazil Roye Nelsona.

Zápas začal z obou stran opatrně, obličeje obou bojovníků se ale brzy zalily krví. Není divu, bez rukavic dokáže i sebemenší úder udělat pořádnou tržnou ránu. Ve druhém kole krve ještě přibylo a momentum se přelévalo ze strany na stranu. Zprvu měl navrch JDS, pak ho ale Bercher u pletiva natrefoval sérií pravých háků a při roztrhávání z klinče přidal ještě pěkný loket. Brazilec pak ale zkušeně přenesl boj na zem, kde se neúspěšně pokusil o několik škrcení, aby půl minuty před koncem kola nalíčil nečekanou past.

Nejprve dal Bercherovi prostor k úniku, ale ve chvíli, kdy ten začal vstávat, ho doslova sestřelil tvrdým levým hákem. Rozhodčímu už pak k ukončení stačilo jen pár dalších úderů do krytu.

"Je za tím celoživotní práce, abych se sem dostal. Ani nevíte, jak tvrdě dřu," uvedl po zápase dobitý ale šťastný šampion. "A ještě jedna věc, já tuhle věc miluju!"

"Měli bychom si to dát znovu," začal následně poražený Bercher lobovat za odvetu. Soudě podle bučení publika na to ale nejspíš nedojde.

Zdroje:  Gamebred Bareknuckle MMA

Nejnovější články