"Černovous" Martínek se jde bít s polským "Tankem"! Co dalšího nabídne sobotní KSW 71?

"Černovous" Martínek se jde bít s polským "Tankem"! Co dalšího nabídne sobotní KSW 71? Michal Martínek má rád velké výzvy | zdroj: Profimedia

S velkými ambicemi vstoupí Michal Martínek do klece KSW na galavečeru v Toruni. Nabité akci bude vévodit souboj o pás lehké váhy a také zajímavý souboj vysloužilců v modifikovaných pravidlech K-1.

Polská organizace KSW se tento víkend vrací na mapu MMA s galavečerem číslo 71 a bude se jednat o dvojnásob zajímavou podívanou, protože se zde letos už podruhé představí český zástupce.

V hlavním zápase večera pak dá Marian Ziolkowski všanc svůj titul lehké váhy proti rozpačitě přijímanému vyzyvateli Sebastianovi Rajewskemu. Velkou neznámou bude předzápas, který obstarají dva veteráni. Navrátilec Marcin Rózalski, bývalý šampion těžké váhy KSW se postaví kickboxerovi Errolu Zimmermanovi v souboji dle pravidel K-1 avšak v malých rukavicích.

Michal Martínek vs. Filip Stawowy

Michal Martínek neměl zatím ve své kariéře příliš štěstí na výběr té správně organizace ve správný čas. V PFL skončil kvůli koronaviru ještě dříve, než začal, a jeho cestu v ruské ACA zase předčasně utnula ruská agrese na Ukrajině. Doufejme tedy, že jeho působení v KSW nebude poznamenáno vnějšími vlivy a bude záležet čistě na jeho výkonech v kleci.

Nechci předbíhat, ale určitě pomýšlíme na titul. A v těch těžších vahách je to tak, že tam jste dva nebo tři zápasy od titulové šance,“ přiblížil ambice v rozhovoru pro Nova Sport Michalův trenér André Reinders. A má bezesporu pravdu, například bývalý fotbalový brankář Ricardo Prasel potřeboval pouze dvě výhry k tomu, aby se dostal na první místo žebříčku těžké váhy a stal se nejpravděpodobnějším dalším vyzyvatelem současného šampiona Phila De Friese.

Ale bude lepší zatím nepředbíhat, protože už sobotní premiéra bude představovat pro Martínka velmi těžkou zkoušku. Jeho soupeřem bude taktéž debutant v KSW, Filip Stawowy. Zápasnický styl tohoto mladého Poláka asi nejlépe vystihuje jeho přezdívka "Tank". Nejvíce si libuje v postoji, kde na své protivníky vyvíjí neustálý tlak a rozhodně se nebojí chodit do přestřelek, v nichž hodně ran rozdává a taky jich hodně inkasuje. Zatím ho však tento styl nezradil, protože ze svých 9 vítězství 8 dokázal získat před limitem. Jeho pouhé dvě porážky pak přišly na body a v obou případech nešlo o jednomyslné rozhodnutí.

Zdá se ale, že si je sám vědom kvality „Černovouse“, protože v tomto střetnutí se plánuje podle svých slov více soustředit na obranu: „Je to rozhodně nebezpečný protivník... v tomhle zápase budu mít určitě od začátku ruce pořádně vysoko,“ prozradil v rozhovoru pro inthecage.pl. Je tedy otázka, jestli uvidíme pořádnou přestřelku od první minuty nebo přistoupí oba borci k zápasu více takticky, jak slibují. Martínek je totiž známý tím, že se brutálním výměnám v postoji rozhodně nebrání.

Velkým faktorem by ale mohla být hmotnost obou zápasníků, Stawowy do zápasu půjde nejspíše s váhou blížící se hornímu limitu pro královskou divizi, tedy 120,2 kg. Michal je oproti tomu poměrně „malá“ těžká váha a při posledním vážení zaznamenal na displeji cca 105 kg. I z tohoto důvodů se často spekuluje, jestli by nebyl lepší přechod do divize polotíhy. Blackbeard o tom ale vůbec neuvažuje:

Hodně lidí se mě na to ptá, ale řeknu vám tajemství. Jako amatér jsem bojoval v kategorii do 93 kg, ale pak jsem skončil, protože jsem se chtěl více věnovat práci. Jenže za mnou přišel můj trenér André Reinders a říká mi, ať jdu zase bojovat, že díky tomu budu moct cestovat po světě a přinese mi to radost. Tak jsem se vrátil, ale s jednou podmínkou. Nesnáším diety a je mi jedno, jestli proti mně bude nějaký 150kg kyklop, klidně proti němu půjdu, ale dietu držet nebudu. Nesnáším salát, radši si dám maso a proto prostě bojuju v těžké váze,“ odmítl jakékoliv úvahy o změně váhové divize pro inthecage. V sobotu uvidíme jestli je to do budoucna moudré rozhodnutí, protože jeden takový kyklop proti němu stát bude.

Michal při mediálních povinnostech před zápasem také přidal vtipnou historku, jak přišel ke své přezdívce Blackbeard (Černovous): „Byl jsem vyhazovač a měl jsem potyčku s nějakýma Angličanama. A oni pak zavolali policii a stěžovali si: ‚Hej, nějaký černovous mi nakopal prdel.‘“ Bude v sobotu podobně lamentovat Filip Stawowy?

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený KSW (@ksw_mma)

V hlavním zápase večera se představí již zmínění Marian Ziolkowski a Sebastian Rajewski v boji o pás šampiona lehké váhy. Ziolkowski je od odchodu Mateusze Gamrota do UFC dominantním králem divize, který už poměrně těžko hledá rovnocenné soupeře. Týká se to z jisté míry i nadcházejícího fightu, kdy prakticky nikdo nedává Rajewskému šanci na nějaké překvapení a ozývaly se i hlasy, že si Sebastian svoji šanci nezaslouží. Na vině může být i fakt, že stál na špatném konci nejrychlejšího KO v historii KSW, kdy ho Filip Pejic poslal k zemi po pouhých 12 vteřinách. Rajewski má však od té doby tři výhry v řadě, byť nepříliš přesvědčivé, a svou šanci na titul si tedy nakonec vydobyl. Nic jiného, než jasné vítězství Mariana se ale nepředpokládá.

Na hlavní předzápas se do klece KSW vrací svérazný 43letý Marcin Rózalski, bývalý šampion těžké váhy. Proti němu nastoupí veterán zlatých časů slavné japonské K-1 Errol Zimmerman v zápase podle pravidel kickboxu v malých rukavicích. Rózal naposledy bojoval před dvěma lety, kdy proti Joshu Barnettovi v boxu bez rukavic nenastoupil do třetího kola. Zimmerman se taktéž naposledy představil v roce 2020 porážkou ve ONE Championship, přičemž poslední vítězství slavil před dlouhými osmi lety. Je tak velmi těžké odhadovat, co v sobotu večer od obou borců uvidíme.

Z ostatních soubojů by vám rozhodně neměl uniknout titulový eliminátor bantamové váhy. Jakub Wiklacz vs. Bruno Santos. Zaujmout může také MMA zápas dvou boxerů, Sergiye Radchenka a Arura Szpilky. Druhý jmenovaný se ve své boxerské kariéře střetl s takovými jmény jako Dereck Chisora nebo Deontay Wilder.

V našich končinách bude možnost sledovat celou akci na voyo.cz nebo přes oficiální PPV přenos. Začínat by se mělo v sobotu v sedm hodin večer.

Další zápasy:

Borys Mankowski vs. Daniel Torres

Roman Szymanski vs. Valeriu Mircea

Artur Sowinski vs. Donovan Desmae

Przemyslaw Dzwoniarek vs. Marc Doussis

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený KSW (@ksw_mma)

Zdroje:  Nova Sport , inthecage.pl

Nejnovější články