Díra na čele jako po útoku sekerou a roztržený nos – krvavá bitva o šampionku bantamové váhy

Díra na čele jako po útoku sekerou a roztržený nos – krvavá bitva o šampionku bantamové váhy zdroj: Profimedia

Po dech beroucím zápase mezi Joannou Jedrzejczyk a Weili Zhang asi nikdo nečekal, že o pár dní později nás bude čekat velmi podobná podívaná.

V rámci Invicta fighting championship se šestého března uskutečnil třetí Pheonix series tournament během kterého proběhl i titulový zápas o šampionku bantamové váhy (do 61kg).

Právě titulový zápas je již nyní označován za zápas roku a kvalitou je přirovnávaný právě ke střetu Jedrzejczyk vs. Zhang. V kleci se proti sobě postavily Julija Stoliarenko a Lisa Verzosa.

Julija je 26letá zápasnice z Litvy, která se MMA věnuje od roku 2012 a na svém kontě má 14 profesionálních zápasů. Z toho devět zápasů dokázala vyhrát, dva prohrála a dva skončily nerozhodně. V roce 2015 se v oktagonu dokonce potkala v rámci GCF Challenge i s Lucií Pudilovou, se kterou prohrála na TKO – zápas byl ukončen po druhém kole, kdy se Stoliarenko vyčerpala tak, že nebyla schopná ani stát na nohou.

Před týdnem se ale utkala o titul a její soupeřkou jí byla Lisa “Battle angel” Verzosa, 24letá Američanka, která se bojovým sportům věnuje pět let. Má za sebou dohromady třináct zápasů, z toho šest jako profesionálka. Za svou kariéru – jak amatérskou, tak profesionální si držela čisté konto a ještě do minulého týdne nepoznala porážku.

Lisa Versoza zdroj: Profimedia

Zápas byl stanoven na pět kol po pěti minutách a v zápase nebyl snad žádný hluchý moment.
Stoliarenko začala poměrně zostra kopem do hlavy, kterou Verzosou otřásl, ale jen na chvíli. Odpověděla svou pravačkou a úderem poslala Juliji k zemi. Američanka šla hned za ní, ale místo toho, aby se sama pokusila o nějaký útok nebo submisi, musela se bránit. Litevka jí totiž chytila do armbaru, ale Lise se z něj podařilo dostat. Při druhém neúspěšném pokusu Stoliarenko ukončit Verzosu na armbar sama inkasovala několik ran a jedna z nich jí způsobila tržnou ránu na kořenu nosu. Litevka se však tvářila, že dané zranění ani nezaregistrovala a s vervou se pustila do druhého kola. To nebylo o nic měně dynamičtější než první kolo a vypadalo vypadalo, že obě zápasnice jedou na 100%, jako kdyby žádné další kolo ani být nemělo. Verzosa v druhém kole dominovala svými údery pravačkou a pokaždé, když se trefila do Julijina nosu, objevilo se na zemi o trochu víc krve.

Ke konci třetího kola se ale zápas proměnil v opravdová jatka. Litevka trefila Američanku loktem a roztrhla jí čelo. Obě kolo dokončily a vůbec to nevypadalo, že by se na jedné nebo na druhé podepsalo jejich zranění. Po skončení kola okamžitě do klece nastoupil lékař, aby zhodnotil, zda je Lisa schopná pokračovat v zápase. I když rána opravdu hodně krvácela, “štěstí” bylo, že byla uprostřed čela a krev jí tedy nestékala do obličeje. Lékař dal Lise zelenou a ta tedy v zápase pokračovala.  Do čtvrtého kola dokonce nastoupila s úsměvem.

Poslední dvě kola byla víceméně stejná, zbytek zápasu se odehrál výhradně v postoji a Lisa s Julijí si vyměňovaly tvrdé rány do obličeje. Pokaždé, kdy jedna trefila druhou, zbarvoval se bílý povrch klece více a více do červena. Na konci zápasu už byly od krve i samotné zápasnice.

I když měli mnozí pocit, že vítězkami jsou obě, pás pro šampionku nakonec dostala Litevka Julija Stoliarenko – a to nejednotným výsledkem 48-46, 46-49, 49-46. Po obdržení pásu si klekla k nohám Lisy a projevila ji tak vděk a úctu. Úctu a respekt si ale po zápase zasloužily obě dvě.

Jednalo se opravdu o mimořádný zápas, což ocenili i fanoušci, kteří téměř všechna kola stáli na nohou a obě podporovali. I přes tu všechnu krev se jednalo o krásný zápas, který všem doporučuji shlédnout. Takové odhodlání, sveřepost a um se jen tak nevidí.

Na celý zápas se můžete kouknout zde:

Zdroje:  YouTube

Nejnovější články