Jeden z nejlepších zápasů v dějinách MMA! Zhang těsně porazila Joannu a obě se zapsaly do historie

Jeden z nejlepších zápasů v dějinách MMA! Zhang těsně porazila Joannu a obě se zapsaly do historie Joanně se na čele utvořila pořádná boule. | zdroj: Profimedia

První čínská šampionka UFC Zhang Weili se střetla s dlouholetou bývalou královnou slámové divize Joannou Jedrzejczyk a byl z toho jeden z nejlepších zápasů v MMA vůbec

 

Joanna tvrdila, že šampionský pás je její a nelíbilo se jí, že jí ho Zhang "zahřívala". Pro Zhang byl zápas první obhajobou jejího titulu a pravděpodobně i nejtěžší test její kariéry.

Joanna je zkušená thaiboxerka, která v oktagonu dokáže předvádět skvělý postoj a využívá svoji precizní techniku, dlouhé končetiny a skvělou fyzickou kondici. Zhang je naproti tomu nižší, ale silnější, kdy svými tvrdými háky ukončila většinu svých soupeřek.

Všichni čekali, že se bude jednat o atraktivní zápas, nikdo však asi nečekal, že budeme svědky historie. Obě bojovnice totiž předvedly neskutečný a velice těsný souboj, kdy se řezaly hlava nehlava a předváděly svůj skvělý talent a odolnost.

Zápas začal ve vysokém tempu a zůstal tak až do svého konce. Joanna byla na svých nohou hodně pohyblivá a snažila se Zhang ostřelovat z dálky. Zhang ze začátku nemohla najít rytmus a „sežrala“ několik tvrdých úderů. Sice se snažila kontrovat, ale většinou jen promáchla, protože Joanna se po útoku okamžitě stáhla zpátky. Od třetí minuty se ale Zhang probrala a začala Joannu přebíjet. Vždy když Joanna začala svůj útok, Zhang do ní najela a svými tvrdými údery si vynutila respekt a snažila se Joannu trefit i za cenu inkasování úderů.

Ve druhém kole jsme byli svědky stejné taktiky, kdy Joanna útočí tvrdými údery a Zhang ve výměnách neustupuje, ale snaží se Joannu přebíjet, což se jí místy daří. Jonna ale více kombinovala a zavírala kombinace tvrdými lowkicky. Zhang se pokusila o takedown, ale Joanna jí to ubránila a natlačila na pletivo. Weili nakonec chytila Joannu několika lokty a ta jí to vrátila pár koleny. Zhang dává Joanně najevo, že ona couvat určitě nebude a tvrdými údery kontruje vždy když se Joanna přiblíží. Ke konci kola se Joanně povedl rychlý highkick a potom přidala neúmyslnou hlavičku. Zhang se na oplátku Joannu podařilo s úderem závěrečného gongu dostat na zem, ale na konci vypadala otřeseně.

Ve třetí kolo pokračovalo v zajetých kolejích. Joanna byla agresivní, ale Zhang jí nedarovala ani centimetr a brzo přebrala centrum oktagonu. Zhang trefila pořádný levý hák, ale Joanna to rozchodila. Jde vidět silový rozdíl mezi oběma zápasnicemi. Čínská bojovnice začala trochu uvadat, zatímco Joanna jede pořád v ostrém tempu. Zhang se podařilo dát Joannu na zem, ale vždy jen na zlomek sekundy a Joanně se vytvořila obrovská modřina na čele. I přesto začala Joanna ke konci třetího kola Joanna dominovat.

Ve čtvrtém kole začala Zhang silně a holky si dali pořádné výměny. Zhang doručila Joanně tvrdý levý hák, ale Joanna jí zase vrátila ostrá kolena. Číňanka vypadala čím dál tím více unaveně, ale pořád se držela. Joanna byla ale pořád čerstvá a únava na ní nebyla znát a neustále okopávala nohy čínské šampionky tvrdými lowkicky.

Joannina boule mezitím na čele pořád rostla a spíše byste řekli, že Zhang bojuje s klingonským válečníkem, než s polskou kráskou.

Před posledním kolem se holky objaly, ale pak se hned začaly pořádně zasypávat údery. Joanna byla o něco svižnější na nohách ale Zhang měla i v pátém kole pořád neskutečnou sílu ve svých úderech a levým hákem zlomila Joanně nos. To dodalo Zhang na odvaze a začala mít převahu. Joanna ale neustupovala a snažila se zvrátit kolo na svou stranu. To se jí ale nepodařilo a ke konci pátého kola Zhang pořád tlačila a pravděpodobně jej tak i vyhrála.

Obě ženy předvedly neskutečný zápas! Odvaha, technika, talent a nasazení s jakým do zápasu šly jsou obdivuhodné a je vidět, že v zápase obě dvě nechaly úplně všechno.

Nakonec zvítězila těsně, na split decision Zhang Weili, ale je dost pravděpodobné, že se v budoucnu dočkáme odvety. Fanoušci by si to určitě přáli, protože tyto dvě bojovnice předvedly jeden z nejlepších MMA zápasů v historii.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články