Jan Maršálek, boxer a trenér UFC zápasníka Davida Dvořáka, bude o víkendu boxovat na megaturnaji v Americe

Jan Maršálek, boxer a trenér UFC zápasníka Davida Dvořáka, bude o víkendu boxovat na megaturnaji v Americe Jan Maršálek | zdroj: Profimedia

Český boxerský šampion bude boxovat o víkendu boxovat na obřím turnaji plném hvězd v americkém Dallasu.

Český box čeká o víkendu pořádný svátek. V texaském Dallasu se totiž na velkém boxerském turnaji představí také český reprezentant Jan Maršálek.

Ten je šampionem organizace WBF v lehké welterové váze a v pondělí odletěl do USA ke svému dalšímu zápasu proti americkému boxerovi Kelvinu Davisovi. Neodletěl tam ale sám, spolu s ním odletěl také český zástupce v UFC, David Dvořák, který se ve svém třetím zápase v nejprestižnější MMA organizaci utká s Raulianem Paivou o týden později, 15. května v Las Vegas.

Není to náhoda, Jan Maršálek je totiž boxerským koučem Davida Dvořáka a oba spolu trénují v Hradci Králové. Nejdříve se tedy český tým bojovníků musí zastavit v Texasu, kde si oba borci vymění role. Jan Maršálek půjde do ringu a David Dvořák bude v jeho rohu.

„Prožívám to mnohem víc než svůj zápas. Budu tam takovej ten, co Honzu namotivuje a bude stát při něm," prozradil David Dvořák v rozhovoru pro Sport.cz.

S boxem začal 33 letý Jan Maršálek poměrně pozdě, až v 25 letech. Předtím ale cvičil sebeobranu, ze které přesedlal na MMA, ve kterém má 12 zápasů. Více jej ale učaroval box, kde nasbíral 7 zápasů mezi amatéry a 10 mezi profesionály. A rozhodně si tam nevede špatně. 8 zápasů vyhrál, z toho 7 na KO a 2 prohrál a dokonce získal titul šampiona organizace WBF.

Jeho soupeř Kelvin Davis není v profesionálním boxu tak ostřílený jako Maršálek a má jen jeden profesionální zápas, který v prosinci minulého roku vyhrál na KO. V amatérském boxu má ale 24 vítězství a 13 porážek, takže boxovat určitě umí.

Čím by mohl Maršálkovi dělat problémy, je jeho výška a dosah. Měří totiž 185 cm, zatímco Jan Maršálek má o 12 centimetrů méně. Je tak velmi pravděpodobné, že Davis se bude snažit boxovat na dlouhou vzdálenost a využívat dlouhého dosahu svých paží, zatímco Jan Maršálek jej bude muset pronásledovat a vnutit mu boj v „kapse“ na krátkou vzdálenost.

Své soupeře umí Maršálek ukončovat velice tvrdě. Důkazem může být toto KO, kterým vzal titul WBF v lehké welterové váze svému soupeři Fatihu Duebuesemu, a které bylo vyhlášeno jako nejlepší KO za loňský rok:

„Tohle ocenění jsem nečekal,“ řekl Maršálek pro server Nova Sport. „Zápas jsem vzal na poslední chvíli. Nebyl jsem tak připravený, jak bych chtěl. Těsně předtím jsme byli s Davidem Dvořákem v Las Vegas na zápase UFC. Celý ten zápas jsem šetřil energii a až někdy v šestém kole jsem začal víc boxovat. Soupeři se to moc nelíbilo. Začal být neopatrný a přišla dobrá rána.“

Kromě Maršálka se na turnaji organizace Matchroom Boxing představí v hlavním zápase legenda klasického boxu a pravděpodobně nejlepší boxer současnosti, Canelo Alvarez, který bude obhajovat tituly organizací WBA, WBC a The Ring proti britskému Billymu Joe Saundersovi, jenž je držitelem šampionského pás WBO. Jan Maršálek bude bojovat hned v úvodu turnaje, jehož začátek je oznámený na nedělní druhou hodinu ranní.

Zdroje:  Nova Sport , Tisková zpráva - Matchroom Boxing

Nejnovější články