Legendární kickboxer jde na poslední zteč. Chce se skrz mladé lvy ještě jednou probít na vrchol světa

Legendární kickboxer jde na poslední zteč. Chce se skrz mladé lvy ještě jednou probít na vrchol světa zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

Na kontě má takřka 200 zápasů, více než polovinu soupeřů poslal k zemi KO. Nyní je připraven pověsit boxerky na hřebík, ještě předtím by se ale rád naposledy probil na vrchol.

Jméno Andy Souwer je ve světě bojových sportů obrovský pojem. Nyní 38letý Holanďan začal s kickboxem v útlém věku a do zápasů naskočil už v 8 letech. Od 16 již startoval v nejvyšší třídě mezi profesionály. Úspěchy ho následně zavedly do Japonska. Po vítězném tažení v shoot boxingu (japonská varianta kickboxu, kde jsou povoleny i hody), dostal pozvánku i do prestižní K-1 MAX, což byl tehdy absolutní vrchol.

V roce 2003 sice vypadl hned v úvodním kole 8členné pyramidy, dva roky poté už ji ale kompletně ovládl. V následujícím roce se mu to málem povedlo znovu, ale ve finále narazil na fenomenálního Thajce Buakawa. Na úplný vrchol se ale probil opět až na úplný vrchol.

Souwer během své kariéry čelil těm nejlepším možným soupeřům, přesto se dokázal udržet na špici až do dnešních dní a může se pyšnit fantastickou bilancí 161-21-1 (98 KO).

Na sklonku kariéry ho nyní čeká další náročná zkouška. ONE totiž posbíralo absolutní špičku v postoji ve váze do 70 kg a rozhodlo se uspořádat Grand Prix turnaj, v němž se osmička nejlepších pobije ve vyřazovacích bojích. Vítěz pak zabojuje o titul proti šampionovi, který vzejde z duelu PetrosyanSuperbon. Čtvrtfinále je naplánováno na tento pátek.

„Letos mi bude 39 let a vidíte, kde jsem? Jsem pořád na nejvyšší úrovni mezi nejlepšími bojovníky, s mladými lvy. Dávám tomu ve své kariéře ještě jeden pokus. Pak, doufám, budu legendou po zbytek mého života, a bude to vzor pro děti,“ říká holandský tvrďák, který zastává názor, že pokud něco chceš, musíš pro to makat. „Lidi nyní žijí opravdu rychle. Chtějí se stát šampiony za týden nebo měsíc, ale zapomínají, že na to musíte tvrdě pracovat. Opravdových úspěchů bez práce nedosáhnete.“

On sám by bohatou kariéru rád zakončil na absolutním vrcholu. Připraven pověsit rukavice je ale i v případě, že to nevyjde. „Pokud nezískám pás, tak stoprocentně ukončím kariéru. Pokud zvítězím, tak budu znovu na vrcholu světa,“ prohlašuje holandská legenda. „Ale i kdybych prohrál, tak je mi to jedno. Jsem sám se sebou spokojený a dělá mi radost, že můžu být vzorem pro mladé, obzvlášť pro mé syny.“

Do čtvrtfinále nebyl los k Sauwerovi zrovna štědrý, střetne se totiž s Maratem Grigorianem (64-11, 33 KO), který před příchodem do ONE kraloval GLORY. V singapurské organizace se zatím uvedl pěkným knockoutem za pomoci úderu na žebra. V posledních několika letech na něj dokázal vyzrát pouze Sitthichai Sitsongpeenong (vzájemné skóre mají 4:1 ve prospěch Thajce).

Marat Grigorian vs Ivan Kondratev Marat Grigorian vs Ivan Kondratev | zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

Lehký zápas Souwer samozřejmě nečeká. „Marat je opravdu silný. Zabíjí lidi tím, že chodí skrz ně. Je jako stroj. Myslím, že ten tlak mu dává sílu. Nedá se o něm nic moc říct z technického nebo taktického hlediska. Ale já se dokážu přizpůsobovat lépe než on, což bude moje výhoda.“

Nás ale každopádně čeká doslova válka, protože oba dva válečníci vyznávají velmi útočný styl. „Buďte připraveni a nezmeškejte jeden z mých posledních zápasů, bude to ohňostroj,“ láká na pátek Andy. Celou akci s podtitulem First strike bude možné sledovat zdarma na Youtube kanále ONE. První úder by měl padnout okolo 14:00 našeho času.

Zdroje:  onefc.com

Nejnovější články