Mike Tyson se vrací do ringu! V exhibičním zápase se utká s Royem Jonesem!

Mike Tyson se vrací do ringu! V exhibičním zápase se utká s Royem Jonesem! zdroj: Profimedia

Bývalý šampion v těžké váze a ve své době nejnebezpečnější muž na světě znovu navlékne rukavice a postaví se mezi čtyři provazy.

Boxerská legenda Mike Tyson před pár měsíci oznámil, že se chce vrátit do boxerského ringu a začal tvrdě trénovat. Teď už je jasné, že to myslel vážně, protože se 12. září utká v exhibičním zápase s další boxerskou legendou, Royem Jonesem Jr.

Půjde o exhibiční zápas, který bude vypsán na 8 kol a oba borci budou mít zřejmě 12 uncové rukavice, oproti běžným 10 uncovým. Nebudou mít žádné helmy a podle šéfa kalifornské atletické komise Andyho Fostera, se nepůjde na krev:

„Tohle není situace, kdy by šli do ringu a snažili si urvat jeden druhému hlavu,“ řekl Andy Foster, pro Yahoo sports. „Jenom budou v ringu a budou tam pobíhat, aby fanoušci mohli vidět tyto legendy.“

Jen těžko si ale dokážeme představit „přátelský“ boxerský zápas s Mikem Tysonem a Andy Foster bude pravděpodobně překvapen, jak to bude v ringu doopravdy probíhat.

Mike Tyson (50-6), kterému je teď 54 let, byl mistrem knockoutu a i když na těžkou váhu ztrácel výškou (měří 178 cm), dokázal tuto nevýhodu vykompenzovat skvělou technikou, pohybem a hlavně obrovskou výbušností a silou v úderech. Jeho „peekaboo“ styl, který vyvinul spolu se svým legendárním koučem Cusem D’Amatem, byl postrachem soupeřů. Tento styl spočíval v tlaku na soupeře a vyprovokováním soupeře k útoku, který pak Mike tvrdě trestal svými zvedáky a háky.

Tyson naposledy zápasil před 15 lety, když prohrál s Kevinem McBridem. Během své bohaté kariéry zápasil s těmi nejlepšími a předváděl skvělé zápasy. Jeho největším rivalem byl Evander Holyfield, který jej poprvé porazil na technický knockout a podruhé vyhrál na diskvalifikaci, když se mu „železný“ Mike zakousl v klinči do ucha.

A proč se chce v 54 letech vrátit do ringu?

„Je to proto, že na to mám. A věřím, že ostatní lidé věří, že na to taky mají. Jenom proto, že nám je 54 neznamená, že musíme začít novou kariéru, a že naše životy jsou u konce. Ne, když se cítíš tak skvěle, jako se cítím já a jsem si jistý, že ostatní lidé se cítí stejně.“

„Nikdy jsem nedostal moc úderů. Po posledním zápase jsem odešel a žil jsem si svůj život. A zažil jsem si nějaké zkušenosti a teď jsem zpátky tady. Myslím, že jsem se o své tělo a o svou mysl staral lépe, než většina bojovníků přede mnou, kteří odešli do důchodu a pak se vrátili.“

Jeho nynější soupeř, Roy Jones Jr. (66-9), kterému je teď 51 let, je považován za jednoho z nejlepších boxerů moderní historie boxu. Držel titul jak ve střední, polotěžké, tak i těžké váze. Je jedním z nejtechničtějších boxerů vůbec a v ringu dokázal svým pohybem předvádět „matrix“ ještě dřív, než to bylo v módě.

Světovému boxu kraloval celá 90. léta a až do roku 2004 v podstatě nepoznal porážku. Jeho jediná prohra do té doby byla na diskvalifikaci, protože svého soupeře uhodil po knockdownu. Jeho forma začala upadat až v roce 2004, kdy prohrál s Antoniem Tarverem. Poté jakoby zapomněl, jak se vyhrává a ze 12 zápasů jich prohrál hned 7. Poté ale přišlo znovuzrození a z dalších 13 zápasů jich 12 vyhrál. Naposledy bojoval v roce 2018 a vyhrál titul v cruisové váze nad Scottem Sigmonem.

Jones už chtěl jít do zápasnického důchodu, ale nakonec neodolal a exhibiční zápas s legendárním Tysonem vzal:

„Snažil jsem si užívat důchodu, ale vypadá to, že lidi mě nechtějí nechat odejít. Pořád mi volají, říkají mi, že Mike chce jít zpátky a že já bych byl skvělý soupeř.“

„Vždycky jsme to chtěli vidět, ale já bych to preferoval tehdy. Tysone je pořád neuvěřitelný úkaz. Pořád s ním bude těžké boxovat. Ale život je život, žiješ jenom jednou.“

„Oba dva jsme úspěšní bojovníci, víme jak se o sebe postarat. Je to osmikolová exhibice a poslouchejte, budeme v pořádku. Věřte mi, umíme se o sebe postarat“.

Sice to bude jen exhibice (i když tomu snad nikdo nevěří) a oba boxeři už mají nejlepší léta dávno za sebou, ale pořád půjde o souboj opravdových boxerských legend, jejichž zápas určitě bude stát za to sledovat.

Zdroje:  espn.com

Nejnovější články