Narodil se bez nohou, přesto americký rekordman nastoupí do MMA zápasu

Narodil se bez nohou, přesto americký rekordman nastoupí do MMA zápasu Zion Clark | zdroj: Profimedia

Američan Zion Clark nedostal do vínku nejlepší vlohy k tomu, aby se stal úspěšným sportovcem. Vinou vzácného onemocnění se totiž narodil bez nohou a matka jej dala k adopci. To jej ale nezastavilo v tom, aby lámal rekordy.

Už na základní škole začal Zion Clark s wrestlingem. Zázrak se ale nekonal, v prvních letech nevyhrál jediný zápas. Až na střední potkal trenéra, který viděl jeho zápal a odhodlání na sobě pracovat. Dennodenní dřina v kombinaci s na míru vytvořenou taktikou začala přinášet ovoce. V roce 2016, tedy v posledním ročníku střední, to Zion dotáhl skoro až do šampionátu státu Ohio. Vypadl až ve finále kvalifikačního turnaje.

Pár měsíců poté Zion vyhrál závody na kolečkových křeslech. Několikrát se také zapsal do Guinessovy knihy rekordů – nejrychleji uběhl po rukou 20 metrů, nejvýš na rukou vyskočil (83,8 cm) a udělal nejvíc diamantových kliků (248 za méně než 3 minuty). Kromě toho také jezdí na skateboardu, věnuje se horolezectví a hraje na bubny v kapele.

17. prosince si odbude také premiéru v MMA. Soupeřem mu bude Eugene Murray, kterému se ještě v kleci nepodařilo zvítězit ani v jednom z pěti zápasů. 

Možná si teď říkáte, že není možné, aby Zion bez noh nastoupil do ostrého zápasu s nehandicapovaným soupeřem. Jelikož ale bude po celou dobu uzemněný, Murray do něj nebude moc kopat a aby mohl využít údery, bude se muset přiblížit, čímž bude riskovat, že se boj přenese na zem, kde by asi měl mít navrch Clark. 

I kdyby však Zion prohrál, zaslouží respekt, protože posouvá hranice a motivuje ostatní. V bojových sportech by sice nebyl prvním úspěšným handicapovaným bojovníkem, MMA fighter Nick Newell to dotáhl až do Bellatoru a Jake Peacock se pro změnu stal šampionem prestižní thaiboxerské asociace Lion Fight. Oběma chybí kus ruky, což se se Zionovým postižením nedá srovnat a jeho nezlomný duch je skutečně inspirující. Více se o něm můžete dozvědět třeba v dokumentu na Netflixu a níže přikládáme video sestřih z jeho tréninků.

Zdroje:  Netflix , mmamania.com

Nejnovější články