Olympijská vítězka v boxu Claressa Shields si zkusila MMA a rozhodně to neměla lehké

Olympijská vítězka v boxu Claressa Shields si zkusila MMA a rozhodně to neměla lehké zdroj: Getty Images

Boxerská šampionka Claressa Shields zahájila svoji kariéru v MMA a ukázalo se, jak moc jsou oba sporty odlišné.

Včera jsme byli na turnaji americké organizace PFL svědky jednoho dlouho očekávaného debut v MMA. Boxerská šampionka Claressa Shields se po měsících tréninku MMA pod vedením Jona Jonese, Holly Holm a jejich trenéra Mika Winkeljohna ukázala mezi pletivy oktagonu v lehké váze (do 70,3 kg).

Výběr její soupeřky naznačil, že PFL chce vybudovat statistiky Shields krůček po krůčku a do klece jí k jejímu prvnímu zápasu poslali „potravu“ v podobě americké bojovnice 34leté Brittney Elkin. Ta měla před zápasem na svém kontě 3 výhry a 6 porážek (přičemž naposledy prohrála 3 zápasy po sobě) a bylo tak jasné, že má pro dvojnásobnou olympijskou medailistku v boxu a trojnásobnou světovou šampionku Shields posloužit na „rozkoukání“ ve světě MMA.

Jenomže Elkin je i přes svou zápornou bilanci docela solidní zemařkou s hnědým pásem v BJJ a ukázalo se, že právě grappling je achilovou patou slavné boxerské šampionky.

Zápas začal opatrně a bylo vidět, že obě bojovnice jsou nervózní ze schopností té druhé. Shields ovládla centrum oktagonu, ale spíše vyčkávala. Po počáteční oťukávané se Brittney Elkin rozhodla, že přesune zápas do horizontální úrovně. Prošla přes údery a pěkným „knee tap“ takedownem vzala boxerskou šampionku na zem ke kleci. Tam ji chvilku kontrolovala, ale Shields se dokázala dostat zpátky na nohy. Neměla ale vyhráno, protože vzápětí šla znovu na zem a Elkin ji nasadila tzv. „dagestánské pouta“, což je velice nepříjemná pozice na zemi, kterou se proslavil Khabib Nurmagomedov.

Nakonec vlezla Elkin do mountu a pro boxerskou šampionku to vypadalo hodně špatně. Její soupeřka jí totiž zasahovala ranami a ohrožovala submisemi. Nakonec ale Claressa Shields dokázala přežít až do konce prvního kola, které ale zcela jistě prohrála.

Druhé kolo začalo opět v postoji, kde byla Shields mnohem lepší. Zasáhla Elkin několika údery a ta se tak rozhodla pro double leg takedown. Ten jí Shileds sice hezky ubránila, ale nechala se unést počátečním úspěchem a nakonec stejně skončila na zádech s Elkin v mountu. Bylo vidět, že Claressa má základy v grapplingu, ale na zemi se přece jen dost trápila. Její pokusy o útěk nebyly moc efektivní a šampionka v boxu si očividně nevěděla rady.

Půl minuty před koncem druhého kola se Brittney Elkin pokusila o armbar a už to vypadalo, že donutí olympijskou vítězku odklepat. Jenže Claresse se na poslední chvíli podařilo vytrhnout se z jejího držení a několik sekund před koncem jí na zemi dala několik úderů. I tak boxerská šampionka toto kolo znovu prohrála.

Ve třetím kole si Elkin po jedné obdržené ráně hodně rychle rozmyslela, zda chce s boxerskou šampionkou bojovat v postoji a vrhla se znovu pro takedown. Ten se jí ale tentokrát nepovedl a Claressa se ocitla v horní pozici, odkud jí začala zasypávat tvrdými údery. Po chvíli bylo jasné, že Elkin nemůže najít na krupobití Shields patřičnou odpověď a rozhodčí zápas ukončil.

Claressa Shields tak dokázala zvrátit průběh zápasu a připsala si svoje první vítězství v MMA. Lehké to pro ni ale určitě nebylo. První dvě kola jasně prohrála a ukázalo se, že má v MMA ještě hodně velké mezery. Její soupeřka Brittney Elkin rozhodně nepatří mezi špičku a i tak dokázala boxerskou šampionku pořádně potrápit.

Je jasné, že Claressa Shields má potenciál a její striking spolu se zkušenostmi z boxerských zápasů a její mentalitou zvítězit z ní dělají zajímavý prospekt, ale bude nejspíš trvat ještě hodně dlouho, než si osvojí wrestling a grappling na takové úrovni, aby se mohla měřit s těmi nejlepšími bojovnicemi.

Zdroje:  pfl.com

Nejnovější články