Pomáhal bránit své město před ruskou invazí, teď neporažený šampion Amosov opět válel v kleci

Pomáhal bránit své město před ruskou invazí, teď neporažený šampion Amosov opět válel v kleci Yaroslav Amosov, šampion Bellatoru, teď brání svou zem. | zdroj: Profimedia

27-0. Taková je nyní bilance zápasníka Yaroslava Amosova. Na turnaji Bellatoru v Dublinu předvedl bezchybný výkon a v pozápasové řeči světu připomněl, že válka v jeho zemi stále trvá.

Když před rokem začala ruská invaze na Ukrajinu, Yaroslav Amosov neváhal a odvezl svou ženu a šestiměsíčního syna z Irpině do bezpečí na západ. Sám se ale vrátil a přidal se k jednotkám teritoriální obrany, aby pomohl svůj domov bránit. Svět tehdy obletěl jeho příběh, kdy si po znovudobytí kyjevského předměstí vyzvedl šampionský pás Bellatoru ze sklepa, kam mu jej před bombardováním schovala matka.

Když se podařilo z centrální Ukrajiny vyhnat ruské jednotky, rodina a přátelé ho prý přesvědčovali, aby se vrátil k zápasení a využil mediální prostor k vyprávění o situaci ve své zemi. Když tak během rozhovorů před turnajem Bellator 291 činil, slzely mu oči. Zároveň mu ale válka dodávala motivaci, když už měl při náročných trénincích fyzicky dost, opakoval si, že je to nic oproti krajanům v zákopech na frontě.

Za normálních okolností by se nejspíš obával o svoji dokonalou bilanci 26-0, teď ale ne. "Předtím jsem klec považoval za svůj domov, ale uvědomil jsem si, že je to jen sport," prohlásil a opakovaně světu připomínal, že válka není zdaleka u konce a spousta nevinných lidí kvůli ní stále trpí. 

Po více než rok a půl dlouhé pauze Amosova zpátky v kleci přivítal Američan Logan Storley, který v době jeho nepřítomnosti získal vítězstvím nad favorizovaných Michaelem Pagem prozatimní pás. S Ukrajincem už bojoval v roce 2020, tehdy podlehl těsně na body, jednalo se navíc o jedinou porážku v jeho profesionální kariéře.

Amosov dal ale od začátku zápasu jasně najevo, že se od prvního zápasu neuvěřitelně posunul. Lépe boxoval, kopy neustále střídal na všechna pásma, skvěle četl soupeře a dokázal jeho útoky přebírat, často velmi dlouhými kombinacemi. Ve druhém kole už Storley věděl, že v postoji mu pšenka nepokvete, a tak se opakovaně pokoušel o takedown. Amosov je ale relativně snadno bránil.

Storley mohl jen doufat, že Amosov stejně jako v prvním zápase, který byl navíc jen na tři kola, odejde fyzicky. Ten ale jako by o své fyzičce nepochyboval a vůbec nezpomaloval. Nepříjemnými kopy na žebra navíc bral potřebnou energii Američanovi. Většina čtvrtého kola byla doslova tahem na jednu branku a zdálo se, že Storley musí padnout před limitem, nakonec ale vydržel. V pátém kole se pokusil hned o několik takedownů, ani jeden mu ale nevyšel, o vítězi tak nemohlo být pochyb.

Pozápasová řeč se ale pochopitelně stočila k situaci na Ukrajině."Včera to byl rok, co šílený Putin začal v mé zemi válku velkou válku," rozpovídal se šampion lámanou angličtinou. "Chce zabít děti, všechny Ukrajince. Chtěl bych poděkovat ukrajinské armádě za obranu země. Díky všem, kteří mé zemi pomáhají. Prosím, nezapomínejte, co se děje. Protože dneska ten šílenec napadl Ukrajinu, ale nevíme, co udělá zítra."

Kdy a proti komu bude Amosov zápasit příště, zatím není jasné. Nyní se po tréninkovém kempu v Polsku a USA chystá zpět do vlasti. V následujícím zápase by ale možná mohl změřit síly s neortodoxním Michaelem "Venomem" Pagem, s kterým se měl utkat loni v květnu. Záležet ale bude na tom, zda Angličan za dva týdny zvládne vyzrát na Japonce Jamaučiho.

Amosov vítězstvím vylepšil svou bilanci už na 27-0 a oprávněně se o něm začíná mluvit jako o jednom z nejlepších bojovníků ve váze do 77 kg. Pokud bude ve vítězném tažení pokračovat, bylo by určitě zajímavé ho vidět v UFC. Jelikož je mu teprve 29 let, možná na přestup časem dojde. 

Zdroje:  Bellator MMA

Nejnovější články