Přemožitel Buchingera, olympijský medailista i ex-brankář Chelsea. KSW 68 slibuje zajímavou podívanou

Přemožitel Buchingera, olympijský medailista i ex-brankář Chelsea. KSW 68 slibuje zajímavou podívanou Zápas s Parnassem Buchingerovi vůbec nesedl. | zdroj: FOTO: KSW

V sobotu přinese polská organizace KSW už svůj 68. turnaj. Na co se můžeme těšit?

V polské Radomi se již tuto sobotu odehraje další turnaj organizace KSW. Proběhnout by mělo devět střetnutí s hlavní atrakcí večera v podobě titulového zápasu pérové váhy mezi Parnassem a Rutkowskim. Zajímavou podívanou ale slibují i ostatní účastníci, mezi nimiž je například olympijský medailista z her v Londýně.

Salahdine Parnasse vs. Daniel Rutkowski

Hlavní zápas večera s odměnou šampionského opasku pro vítěze. Současný král pérové divize Salahdine Parnasse se jistě nebude s touto ozdobou chtít dobrovolně rozloučit, v čemž by mu měly pomoci jeho skvělé postojářské schopnosti. S těmi má svou vlastní zkušenost i dvojnásobný šampion Oktagonu Ivan Buchinger, s kterým se Francouz utkal v KSW před třemi lety. Ivan tehdy evidentně neměl svůj den a Parnasse, v té době ještě neporažený, totálně dominoval prakticky celých pět kol.

O skoro dokonalé skóre (13 výher s jednou remízou) ale přišel hned při další obhajobě s Danielem Torresem, který ho hned v prvním kole s notnou dávkou štěstí poslal k zemi po zásahu předloktím v divoké přestřelce. Tenhle prozatím ojedinělý vroubek v životopisu poměrně výrazně změnil Francouzův postoj k zápasům. Dříve velice agresivní styl s neustávajícím tlakem vyměnil za mnohem opatrnější a promyšlenější přístup, kdy se neostýchá počkat si na správný okamžik ke svým útokům. A to mu pomohlo si v odvetě s Torresem, aby si vzal šampionský opasek zpět. 

Sesadit jej z trůnu bude tentokrát chtít Daniel Rutkowski, pro nějž bude mít tento souboj ještě další, speciální rovinu. Celý turnaj se totiž odehrává v jeho rodné Radomi. Uvidíme, jestli pro něj bude tato domácí atmosféra výhodou nebo ho naopak sváže, protože v minulosti jsme mohli vidět u různých bojovníků obě varianty. 

Na papíře může toto střetnutí vyznívat jako souboj stylů, postojář Parnasse proti zemaři Rutkowskimu. Polák skutečně má wrestlingové kořeny, jenže v poslední době se velmi zlepšil v postoji a dalo by se říct, že se doslova zamiloval do boxu. Absolvoval dokonce pět profesionálních zápasů pod organizací Babilon, z nichž dva vyhrál. Jeden z nich byl proti MMA kolegovi Davidu Śmiełowskému, kterého jsme mohli vidět na minulém KSW turnaji a v druhém dokonce porazil čistého boxera Kiwiora.

Jenže na Parnasseho tohle nejspíše stačit nebude a Rutkowski se bude pokoušet dostat Francouze na zem. To by se mu nejspíše mělo minimálně párkrát podařit, otázka je, jestli ho tam zvládne také udržet a něco z těchto situací vytěží. Každopádně nás čeká velmi zajímavý a poměrně nepředvídatelný zápas, na který se vyplatí si počkat. 

 

Tomasz Romanowski vs. Michał Pietrzak

Pietrzak se měl původně utkat s Rusem Musaevem v rámci odvety za jejich remízový zápas říjnu minulého roku. Jenže ruský útok na Ukrajinu přiměl KSW zrušit zápasy všem ruským bojovníkům, a tak jako náhrada zaskočí Tomasz Romanowski. Taky tady můžeme vysledovat československou stopu. Tomasz prohrál minulý rok v eliminačním zápase o titul ve welteru nad Patrikem Kinclem.

Tento fight se odehraje ve váze do 80 kg a minimálně na papíře by mohlo jít o velmi vyrovnanou záležitost. Pietrzak většinou spoléhá na wrestling, jenže Romanowského bude pekelně těžké dostat na zem. Je tak dost pravděpodobné, že se bude jednat o přestřelku v postoji s nejasným výsledkem. Michał by se v případě výhry mohl zařadit do fronty na titulou šanci proti Soldičovi, s kterým už jednou prohrál. S podobnou pozicí může počítat taky Romanowski, pokud v sobotu zvedne rozhodčí ruku právě jemu.

 

Damian Janikowski vs. Tomasz Jakubiec

Wrestling proti jiu-jitsu? Tenhle zápas ve střední váze by mohl být velmi zajímavým střetem dvou pojetí boje na zemi. Říct, že má Damian Janikowski wrestlingové kořeny, by dostatečně nevystihovalo realitu. Tento 32letý Polák to totiž v klasickém zápase dotáhl až na olympiádu, kde v Londýně vyhrál bronzovou medaili v řecko-římském stylu. Ve svých prvních zápasech v MMA měl pak trochu problémy s adaptací, kdy úspěšné strhy nedokázal plně zužitkovat, ale jeho poslední vystoupení snad daly naději, že se nové disciplíně již dostatečně přizpůsobil. Jenže bude to vůbec proti Jakubiecovi zkoušet přenést na zem? Tomasz je výborný grappler s černým pásem v BJJ, takže by to pro Damiana mohlo na zemi nabrat velmi rychle dost nepříjemný směr. 

Oba budou navíc motivováni touhou odčinit porážky ze svých posledních zápasů. A nouze nebude ani o emoce, protože se velmi dobře znají, skoro rok spolu trénovali ve Vratislavi. Čeká nás tak nejspíše dost třaskavý souboj.

 

Michał Kita vs. Ricardo Prasel

Tady nemusíme příliš spekulovat o tom, s jakou taktikou do sebe oba borci půjdou. Veterán Kita se bude snažit v postoji urazit bývalému fotbalistovi Praselovi hlavu. Ricardovi se ta situace nejspíše nebude příliš líbit, bude chtít dostat Poláka na zem a tam využít své výborné brazilské jiu-jitsu. A sledovat, komu se podaří vnutit tomu druhému svůj pohled na věc, by měla být pro nezaujatého fanouška dobrá zábava.

 

Další zápasy:

Patryk Kaczmarczyk vs. Michał Domin

Albert Odzimkowski vs. Tommy Quinn

Rafał Kijańczuk vs. Yann Kouadja

Piotr Kacprzak vs. José Marcos

Marcin Trzciński vs. Adam Tomasik

Zdroje:  KSWmma.pl , inthecage.pl

Nejnovější články