Rozhodčí nechal MMA bojovníka málem umřít! Podívejte se na nejhorší stopku v MMA všech dob

Rozhodčí nechal MMA bojovníka málem umřít! Podívejte se na nejhorší stopku v MMA všech dob Rozhodčí Frank Collazo se svou nekompetentností zapsal do historie MMA. | zdroj: Getty Images

Nejdříve byl uškrcený a pak mu ještě zlomili ruku. Rozhodčí Frank Collazo předvedl nejhorší výkon v historii MMA.

Špatný rozhodčí v kleci je noční můrou každého bojovníka. Primárním úkolem rozhodčího je totiž ochránit bojovníka, který už se z nejrůznějších důvodů nemůže bránit sám. A tento víkend se na MMA turnaji Fury FC 76 ukázalo, k jaké hororové situaci může dojít, pokud je špatný sudí ve špatný čas na špatném místě.

Zkušený bojovník Edgar Chairez nasadil ve 4. kole svému soupeři Giannimu Vazquezovi triangle choke a začal jej škrtit. Vazquez ale odmítl odplácat a zakrátko upadl do bezvědomí. Chairez tak čekal na rozhodčího Franka Collaza, až zápas ukončí, jenomže ten – i přestože celou situaci viděl hodně zblízka – jakoby byl úplně slepý a nechával zápas pokračovat. Chairez tak nepřestával škrtit a situace začínala být velice dramatická.

Už i komentátoři na rozhodčího křičeli, že má zápas zastavit: „Je mimo! Spí! Franku, je mimo!“. Ani to ale na rozhodčího nezabralo a ten celou situaci sledoval jako by byl v transu a zapomněl na to, proč v kleci je.

Když si škrcením nevynutil konec zápasu, rozhodl se Chairez přejít na armbar. Uvolnění krku sice přivedlo Vazqueze napůl zpět mezi živé, jenomže rozhodčí Collazo si nejspíše myslel, že když se bojovník pohnul, tak je v pořádku a nechal Chaireze, ať nebohému Vazquezovi zlomí ruku téměř do pravého úhlu.

Bylo neuvěřitelné vidět rozhodčího, jak kouká na polomrtvého Vazqueze a jeho soupeře, který mu právě zlomil ruku a pořád se neměl k zastavení zápasu.

„Franku! Je mimo! Co to děláš?“ řvali už naprosto vyděšení komentátoři spolu s ringovým doktorem na nekompetentního rozhodčího. Ten se však stále díval na zlomenou ruku a teprve až Vazquez přišel trochu víc k sobě a byl schopen odplácat, zastavil zápas.

Takové pochybení rozhodčího určitě není normálním prohřeškem a mohlo skončit mnohem hůře. Kdyby totiž Chairez nepustil škrcení, mohl svého soupeře zabít. Vazquez z tohoto hororového zápasu nakonec vyvázl „jen“ se zlomenou rukou, kterou ale bude muset dávat dlouhou dobu dohromady.

Také trenér Vazqueze, Colin Oyama, se snažil zápas zastavit hned, jak mu bylo jasné, že jeho bojovník usnul, ale nebylo to nic platné. Chtěl se dostat do klece, ale to mu zarazili komisaři, a tak aspoň hodil do oktagonu láhev s vodou. Ani to ale nepomohlo a nyní se kouč dožaduje vyhození rozhodčího i komisařů.

K události se vyjádřila i organizace Fury FC: „Je to práce rozhodčího, aby chránil zápasníka, když se sám nemůže chránit. V hlavním zápase včera večer v této úloze selhal. Ačkoli je práce rozhodčího jednou z nejtěžších v tomto sportu, potřeba správného a průběžného vzdělávání by pomohla eliminovat takové incidenty. Nenajímáme, neškolíme, ani nevybíráme rozhodčí pro naše turnaje, ale byli bychom ochotni vést přepracování procesu výběru a školení rozhodčích a bodových sudí.“

Pamětníci si určitě pamatují nechvalně proslulého rozhodčího Steva Mazzagattiho, který byl známý tím, že zápasy ukončoval až notoricky pozdě. Frank Collazo jej ale svým výkonem o víkendu hravě strčil do kapsy a doufejme, že už se do klece jako rozhodčí nikdy nepodívá.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články