Zvláštní pravidlo. Zásah rozhodčího obral 200kg Brazilce o vítězství a přivodil mu tvrdé KO

Zvláštní pravidlo. Zásah rozhodčího obral 200kg Brazilce o vítězství a přivodil mu tvrdé KO Zuluzinho vs. Petr Romankevich | zdroj: Profimedia

Na MMA turnaji v Bělorusku se stala dost nepochopitelná věc. Ačkoliv bojovník na zemi zrovna nasazoval soupeři páku, rozhodčí pro mnohé nečekaně zasáhl a vrátil souboj do postoje, což mělo zlé následky.

Brazilec Wagner da Condeicao Martins, známý spíše pod přezdívkou "Zuluzinho", se ve světě MMA pohybuje už dvě dekády. Začínal ještě v časech ultimátních zápasů Vale Tudo, později se podíval i do ringu kultovní japonské organizace PRIDE, výraznějších úspěchů ale nikdy nedosáhl a zaujal spíše monstrózní postavou.

I ve 44 letech si promotéři bezmála 200kilového Zuluzinha rádi pozvou, protože dokáže přitáhnout i pozornost široké veřejnosti. Naposledy obstaral hlavní zápas na akci AMC Fight Night 114 v běloruském Minsku, kde se proti němu postavil domácí Petr Romankevich.

Zuluzinho se sice dost zadýchal už při nástupu do klece, protože se celý turnaj odehrával na obrovském venkovním stadionu a cesta ze šatny byla opravdu dlouhá. Když se mu ale podařilo zápas dostat na zem, využíval velké váhové převahy (navážil 198 kg oproti 105kilovému soupeři) a doslova sahal po vítězství, když se snažil Romankevichovi nasadit páku na ruku a donutit ho odklepat.

Jaké ale nastalo překvapení, když v tom nejlepším přistoupil rozhodčí a oba bojovníky nechal postavit. K tomu by podle standardních pravidel nemělo dojít, pokud je boj na zemi aktivní, což tady rozhodně byl.

Romankevich byl v postoji viditelně o dost čerstvější a hned trefil highkick. Další kombinací pak načatého brazilského obra poslal obličejem k zemi.

Zahraniční fanoušci na sociálních sítích zuřili a podezřívali rozhodčího, že si na zápas vsadil apod. Nakonec se ale ukázalo, že organizace AMC Fight Nights nedávno zavedla pravidlo, podle kterého je boj po minutě na zemi vrácen do postoje a to za každých okolností, i kdyby měl jeden z bojovníků v tu chvíli chycené škrcení. "Doufám, že toto pravidlo pomůže oživit ruské MMA," okomentoval to šéf Kamil Gadzhiev.

Je pravda, že pro spoustu diváků nemusí být boj na zemi moc atraktivní, je ale nedílnou součástí MMA a výše uvedené pravidlo nejenže diskriminuje zemaře, ale v podstatě vytváří novou sportovní disciplínu a podobné zápasy by jim neměli ani být započítávány do oficiální bilance.

Ruští promotéři jsou ale dost svérázní, známý je například šéf ACA Mairbek Khasiev, který nedávno zastavil probíhající zápas, protože ho nudil, nebo před lety obral o cenné vítězství Patrika Kincla, když jeho výhru nad Agujevem anuloval s odůvodněním, že rozhodčí zápas ukončil moc brzy.

Zuluzinho si ale i tak účast na velkolepém turnaji, kde k poslechu a tanci zahrála i známá skupina t.A.T.u, užil a už vyhlíží další zápas. 24. září se ukáže v Polsku na akci MMA Attack, kde se v kleci střetne se senegalským "Bombadierem", což bude skutečně bitva obřích rozměrů.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články