Ruský „medvěd“ Kharitonov nedal kickboxerovi Spongovi žádnou šanci a vyhrál na TKO

Ruský „medvěd“ Kharitonov nedal kickboxerovi Spongovi žádnou šanci a vyhrál na TKO zdroj: Getty Images

Souboj stylů, zkušeností, ale především váhy vyhrál ruský bijec Sergej Kharitonov, který surinamskému kickboxerovi Tyronu Spongovi připravil porážku ve druhém kole.

Bývalý neporažený šampion UFC Khabib Nurmagomedov se po odchodu do zápasnického důchodu vrhl do promotérského businessu, když koupil malou organizaci Eagle Fighting Championship a jeho plány s ní nejsou vůbec malé.

Dnes v noci ji poprvé představil na americké půdě v Miami a na pomoc s komentováním si pozval takové hvězdy jako jsou Chael Sonnen, Kamaru Usman a Henry Cejudo. Hlavní zápas večera pak obstaral velezkušený Rus Sergej Kharitonov spolu s excelentním kickboxerem a boxerem Tyronem Spongem, který se po dlouhé době vrátil do MMA.

Tento souboj byl však nevyrovnaný od samého počátku. Kharitonov je velký těžkotonážník, který navážil 120 kg, zatímco Spong bojoval většinu své kariéry v polotěžké váze a i když bylo vidět, že se snažil nabrat váhu, na více než 103 kg se nedostal. Rozdíl 17 kilogramů tak byl znát už při staredownu a naplno se projevil v zápase.

Tam se také ukázaly rozdíly v dovednostech a zkušenostech. Tyrone byl sice mnohem rychlejší a jeho údery a především kopy připomínaly tvrdý bič, ale velkého ruského medvěda tím moc nezastrašil. Sergej šel neustále proti němu a když se nizozemský kickboxer chystal kopnout další roundkick, sejmul jej na zem.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený _ (@musafa_tm)

Odtamtud už ho Kharitonov nepustil a zasypával jej údery z mountu. Dělal to však chytře a příliš se u toho neunavil. Naopak Spong to měl pod 120kilovým soupeřem velice těžké a bylo vidět, že takhle si zápas nepředstavoval. Nicméně se mu podařilo přežít první kolo a do druhé části vstupoval s vědomím, že musí zápas za každou cenu udržet v postoji.

To se mu taky docela dlouho dařilo. Hezky ostřeloval ruského bojovníka z dálky údery z přední ruky a i když jej Kharitonov také občas trefil, rychlostně měl jednoznačně navrch. Spong také přestal kopat, protože věděl, že tudy vede cesta pro soupeřovy takedowny. Jenže netrvalo dlouho a Kharitonov si pro strh přece jen došel a znovu uvěznil nizozemského bojovníka na zemi.

Vzal jej do krucifixu a poté do mountu, kde mu přišpendlil ruku a znemožnil mu tak prakticky jakoukoliv obranu, zatímco jej zasypával údery. To rozhodčímu stačilo na to, aby zápas ukončil a vysvobodil frustrovaného Tyrona od dalšího bití.

Sergej Kharitonov si tak ve svých 41 letech připsal 34. vítězství v MMA kariéře. I na této statistice bylo vidět, o jaký mismatch se jedná, protože zatímco Kharitonov odbojoval 45 MMA zápasů a v kleci či ringu se střetával s těmi nejlepšími už od dob PRIDE FC, pro jeho nizozemského soupeře se jednalo teprve o 3. MMA zápas. Je sice pravda, že Tyrone má obrovské zkušenosti z postojových bojových sportů, ale ty mu byly málo platné, když ležel na podlaze přišpendlený 120kilovým ruským „medvědem“.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený EAGLE FC (@eaglefcmma)

Šéf Eagle FC Khabib Nurmagomedov ukázal, že to s promotérstvím myslí vážně a jeho organizace má určitě potenciál, ale asi by se měl vyvarovat podobně nevyrovnaně poskládaným zápasům. To se však podle všeho v dohledné době nestane, protože už na další akci chystá Khabib souboj mezi Kevinem Lee a Diegem Sanchezem, který nedávno málem zemřel na covid a pravděpodobně měl pověsit rukavice na hřebík už před několika lety.

Zdroje:  Eaglefc.com

Nejnovější články