Šampion Usyk brání domov se zbraní v ruce: Nechci zabíjet, ale pokud nebudu mít jinou možnost...

Šampion Usyk brání domov se zbraní v ruce: Nechci zabíjet, ale pokud nebudu mít jinou možnost... Oleksandr Usyk (druhý zprava) se chopil zbraně | zdroj: Profimedia

Oleksandr Usyk, šampion těžké váhy boxu, se vrátil domů na Ukrajinu, aby chránil blízké. V nejhorším případě je připraven střílet, strach ze smrti prý nemá.

Když se šampion těžké váhy v boxu Oleksandr Usyk dozvěděl, že jeho zemi napadlo Rusko, okamžitě zamířil z Británie domů a chopil se zbraně. Ze situace samozřejmě není nadšený, ale nevidí jinou možnost. "Je to moje povinnost, bránit domov a rodinu. Není to tak, že bych šel někam na frontu," vysvětlil Usyk v rozhovoru pro CNN, který absolvoval ze sklepa, kde se v tu chvíli se svými blízkými ukrýval před hrozícím bombardováním. "Je tu spousta šmejdů, kteří se ze situace snaží profitovat, rabují," přiblížil další negativní aspekt současné situace, proti kterému se snaží bojovat.

Na přímou otázku, zda je eventuálně připraven po někom i střílet, odpověděl jasně: "Pokud mě budou chtít připravit o život, nebo mé blízké, budu muset. Ale nechci to tak. Nechci střílet, nechci nikoho zabít. Ale pokud se oni budou snažit zabít mě, nebudu mít jinou možnost."

Strach z vlastní smrti prý nemá. "Možná to bude znít sentimentálně, ale má duše patří Pánu a mé tělo a čest patří mé zemi, mé rodině. Takže nemám vůbec žádný strach, jen nechápu, jak se něco takového může dít ve 21. století?" nechápe slavný boxer. Jeho kamarádovi v Mariupolu prý dopadla raketa přímo na střechu domu.

Za normálních okolností by se teď Usyk připravoval na titulovou odvetu s Anthonym Joshuou, nyní ale není vůbec jisté, zda k ní vůbec někdy dojde. Jak totiž připomněl šampionův manažer - "Jakmile začnou kulky létat, tak je jim jedno, jestli jste mistr světa."

Zdroje:  CNN

Nejnovější články