Sportovní přelom ve Francii, MMA bude konečně legální!

Sportovní přelom ve Francii, MMA bude konečně legální! zdroj: Profimedia

Francie se jako poslední země západní Evropy dostává k legalizaci MMA.

Ač se to zdá podivné, tak ve Francii je MMA ještě v dnešní den téměř zakázané slovo. Smíšená bojová umění, tedy Mixed Martial Arts jsou zde totiž nelegální. Místní fighteři museli cestovat do zahraničí a tam i trénovat. Vše ale mění ministryně sportu Roxana Maracineanu, která založila výbor pro legalizaci MMA. V zemi vína, baget a sýrů by se tak ultimátní zápasy měly stát povolenými 1. ledna 2020, což oznámila místní agentura France-Presse.

V momentální chvíli Francouzská atletická federace vypracovává návrhy, které by měly strukturalizovat amatérskou i profesionální úroveň a nastavit základní rámec. Podílejí se na tom také organizace dohlížející na kickbox, muay thai, řeckořímský zápas, judo a savate. Návrhy se musí odevzdat do 27. září a po odsouhlasení budou platné dva roky.

Francis Ngannou zdroj: Profimedia

Celé velké akce si všimlo i UFC a její viceprezident a výkonný ředitel Lawrence Epstein přislíbil nápomoc. "UFC samozřejmě vítá rozhodnutí francouzského Ministerstva sportu, protože je to první krok k integraci MMA, a celkově bojových sportů, ve Francii," sdělil Epstein serveru ESPN. "Pozorně sledujeme jak se situace vyvíjí a obzvlášť dáváme pozor na zachování pravidel a respektování integrity. Naše globální expertízy jsou plně k dispozici a jsme ochotni vytvořit celou scénu kolektivně."

K celé situaci se vyjádřil i jeden z nejpopulárnějších francouzských (ač je sám z Kamerunu, ve Francii si našel cestu k bojovým sportům) bojovníků Francis Ngannou, kterého čeká tento víkend main fight na turnaji UFC Mineapolis, na sociálních sítích poděkoval ministryni za veliký postup kupředu.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články