Thajec Tawanchai opět úřadoval, Kiriovi zlomil kopem ruku

Thajec Tawanchai opět úřadoval, Kiriovi zlomil kopem ruku Tawanchai vs. David Kiria | zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

Podceňovat kopy thajského bojovníka se nevyplácí, na vlastní kosti se o tom přesvědčil zkušený gruzínský kickboxer David Kiria.

Úřadující šampion ONE Championship v thajském boxu Tawanchai si na akci ONE Fight Night 13 v Bangkoku po dlouhé době vyzkoušel kickbox. Ačkoliv jsou pro laické oko obě disciplíny dost podobné, v Muaythai je povoleno více technik a zásadně se liší také bodování, takže pro některé thajské bojovníky není snadné se adaptovat.

Soupeřem byl Tawanchaiovi David Kiria (42-20, 18 KO), někdejší šampion GLORY, a ten dokonce sebevědomě prohlašoval, že je tím zkušenějším. Proti Thajcovi, který měl na kontě 160 zápasů, docela troufalé.

První kolo probíhalo v thajské režii. Menší Kiria chtěl boxovat, k tomu ale nejprve potřeboval zkrátit vzdálenost, což se mu ale vůbec nedařilo. Tawanchai dokonale využíval přední teep (pushkick) a zadní levý kop. Tím nejprve okopal Gruzíncovi vnitřní stranu stehen, aby mu vzápětí zacílil i na ruce. Jeho holeně se do Kiriova krytu zasekávaly jako sekery, celkem během první tříminutovky schytal 12 roundkicků.

Ve druhém kole přidal Tawanchai dalších 13. Kiria se mu to sice snažil znemožnit tlakem, jakmile se ale dostal na blízko, boj bohužel pro něj končil v klinči, který rozhodčí okamžitě roztrhával. Občas ale stihl něco trefit a jeho údery dokážou soupeře poslat k zemi, takže Tawanchai nesměl v obraně polevit.

Do závěrečného kola Gruzínec vlétl s tím, že potřebuje Thajce dostat minimálně dvakrát do počítání, aby měl teoretickou šanci na výhru. Po třetím roundkicku ale náhle svěsil pravačku a druhou rukou gestikuloval, že je něco v nepořádku. Rozhodčí tedy zápas ukončil na technické KO a Tawanchai se jal před nadšeným domácím publikem slavit (v zákulisí se pak ale soupeři kolegiálně omluvil za způsobené zranění).

A to ještě netušil, že za svůj výkon dostane extra bonus 50 tisíc amerických dolarů. Na oslavy ale nebude čas, už na začátek října má totiž Tawanchai naplánován další zápas, o jeho pás v thajském boxu ho přijde vyzvat Superbon, který je naopak z posledních let zvyklý spíš na kickbox než na Muaythai, navíc v malých rukavicích.

Poražený Kiria později na sociálních sítích potvrdil, že opravdu utrpěl ošklivou zlomeninu. K rentgenovému snímku doplnil komentář: "Byl jsem ve skvělé formě. Jediné, co mě mohlo zastavit, byl knockout nebo zranění. A to se také stalo." Objektivně vzato ale jeho styl na thajské kopáče, obzvlášť leváky, moc nefunguje a tentokrát si nedokázal prosadit takřka vůbec nic.

Zdroje:  ONE Championship

Nejnovější články