Usman Nurmagomedov spadl při kopu na zadek, ex-šampiona UFC s ním i tak poslal do důchodu

Usman Nurmagomedov spadl při kopu na zadek, ex-šampiona UFC s ním i tak poslal do důchodu Usman Nurmagomedov vs. Benson Henderson | zdroj: FOTO: Bellator MMA

17 výher, žádná porážka. Taková je po dnešku bilance Usmana Nurmagomedova, který nedal Hendersonovi šanci a hravě obhájil šampionský pás Bellatoru.

Když Benson Henderson v roce 2006 započal kariéru MMA bojovníka, jeho dnešnímu soupeři Usmanu Nurmagomedovovi bylo teprve 8 let. A ještě než stihl dokončit základní školu, získal už Američan první šampionský pás v organizaci WEC, která byla později pohlcena UFC a i tam Henderson zanedlouho lehkou váhu ovládl.

Jenže čas a věk nezastavíš. Nurmagomedov zahájil své tažení světem MMA teprve v roce 2017. Pod křídly svého slavnějšího bratrance Khabiba a jeho otce ale rychle vylétl vzhůru a koncem loňského roku se v Bellatoru uhnízdil na vrcholu váhové kategorie do 70,3 kilogramů.

Za normálních okolností by Henderson pravděpodobně titulovou šanci nedostal ani s přihlédnutím k jeho celoživotním zásluhám, vždyť z posledních pěti zápasů vyhrál jen dva. V rámci pyramidy Grand Prix se na něj ale "usmálo štěstí" a do prvního kola byl napárován právě s šampionem.

Tím se ale štěstěna v jeho případě vypotřebovala. Už po dvaceti vteřinách ho totiž Nurmagomedov poslal k zemi parádním brazilian kickem, a byť při něm sám upadl na zadek, okamžitě k Bensonovi přiskočil a dostal se mu do zad, odkud jej zasypával údery. Ten se sice ze všech sil snažil vstát, ale Dagestánec se jej držel jako klíště a po dvou minutách ho za pomoci škrcení rear-naked choke donutil odklepat.

Následně Henderson položil do středu klece rukavice na znamení toho, že v 39 letech ukončuje kariéru. Na pozápasové tiskové konferenci prozradil, že už věděl, že je odchod do sportovního důchodu blízko a snažil se tedy užívat každý moment. Co se týče zápasu, Usman ho prý hned ze startu překvapil tím, že nezačal bojovat z obráceného gardu. Zaskočil ho i jeho questionmark kick, techniku provedení ale musel ocenit. "Není moc lidí, kteří by to zvládli kopnout z přední nohy. Prsty mě trefil do brady. Probudil jsem se a měl jsem ho na zádech, dával mi údery. Říkal jsem si, sakra, to se stalo něco špatného." Když pak analyzoval, co se na zemi dál událo, do očí mu vyhrkly slzy a musel se na chvíli odmlčet. Prohry prostě bolí, to se nezmění ani po 42 zápasech.

Benson Henderson ukončil kariéru Benson Henderson ukončil kariéru | zdroj: FOTO: Bellator MMA

Nyní Benson symbolicky předal fighterskou pochodeň své ženě Marii, která to má v MMA 4-0 (profi 1-0) a už na konci března ji čeká premiéra právě pod Bellatorem. Ačkoliv jí Henderson samozřejmě bude pomáhat v tréninku, jeho hlavní úlohou prý bude starat se o 4 děti, které spolu mají, aby měla více času na přípravu.

Zdroje:  Bellator MMA

Nejnovější články