Veterán Jon Fitch neví, jestli se vrátí do boje - "Už to ani není sport!"

Veterán Jon Fitch neví, jestli se vrátí do boje - "Už to ani není sport!" zdroj: Profimedia

Živit se jako MMA bojovník není nic snadného, to teď potvrdil i Jon Fitch, který se na špici drží už dlouhá léta.

Veterán Jon Fitch toho má, co se týče bojování, za sebou více než dost. 39 profesionálních zápasů, z toho pouze 7 porážek a 1 remízu. V UFC po úctyhodné sérii 8 výher v řadě došel v roce 2008 až k titulovému zápasu. Bohužel pro něj však v té době welterové divizi neochvějně vládl legendární Georges st. Pierre. Fitch však i po drtivé prohře na body nadále velmi úspěšně zápasil na té nejvyšší úrovni, vyhazov z UFC po zaváhání v souboji s Damianem Maiou byl tedy pro většinu fanoušků šokem.

Přes angažmá ve WSOF a PFL pak došel až k současnému zaměstnavateli do Bellatoru, kde po výhře nad Paulem Daleyem získal možnost jít o titul proti Rory MacDonaldovi. Zápas skončil po pěti kolech remízou, takže šampionem zůstal kanadský "Red king".

Od tohoto souboje v dubnu 2019 Fitch nezápasil, protože mu prý promotéři nenabídli žádné zápasy, ačkoliv stále patří ke špičce ve své váze. Teď v rozhovoru pro MMA Junkie prozradil, že už se možná do boje nikdy nevrátí a pověsí rukavice na hřebík, pokud mu Bellator nevyjde vstříc. "Pokud mi nabídnou víc peněz, než mám ve smlouvě, budu bojovat s kýmkoliv. Ale jinak jedině souboj o post vyzyvatele nebo titulový zápas."

Zároveň vyjádřil i frustraci z toho, jak se sport proměnil v byznys. "Přemýšlím nad ukončením kariéry už nějakou dobu, mé tělo je rozbité a můj plat tomu neodpovídá. Dělám to už 17 let a není to sport, jaký jsem si myslel, že to bude. Vlastně to už ani není sport. Je to profesionální wrestling (pozn. druh sportovního divadla, který je v USA velmi populární) bez předem daného výsledku," nabídl svůj pohled Fitch. "Nikdy nevíte, kdy budete zápasit, nebo jestli vůbec dostanete zápas a jestli to bude dobrý fight. Není to vůbec založené na tom, co jste dokázali, je to jen o zábavě. Dávají dohromady show."

"Není to sport, a srovnat se s tím, je pro mě opravdu frustrující. To, plus fyzické problémy. Mám teď také děti, takže pokud pro mě zápasy nejsou dost zajímavé, nemá cenu bojovat. Tréninkový kemp a ničení mého těla nestojí za ty peníze, které si vyděláváme. Jsou tady jiné práce, které můžeš dělat a neodneseš si z nich poškození mozku." 

Jeho rozhořčení se nelze divit, protože má aktuálně na kontě 6 zápasů bez porážky. Bohužel pro něj se však moemntálně nedá předpokládat, že by Bellator, který musel zrušit všechny plánované akce, nějak zásadně navýšil platy bojovníkům. Jako tečku za bohatou kariérou, by si ale určitě zasloužil ještě jednu šanci jít o titul, který aktuálně drží Douglas Lima

Zdroje:  mmajunkie.com

Nejnovější články