Adesanya vs. Vettori – analýza zápasu o šampionský titul střední váhy UFC

Adesanya vs. Vettori – analýza zápasu o šampionský titul střední váhy UFC zdroj: Getty Images

Uvidíme prvního italského šampiona UFC, nebo si dominantní Adesanya nedá svůj šampionský pás sebrat?

Israela Adesanyu čeká v neděli ráno obhajoba šampionského titulu ve střední váze UFC. Jeho protivníkem a vyzyvatelem mu bude italský bojovník Marvin Vettori.

Adesanya do UFC přišel teprve před třemi roky a od té doby si zvládnul střední divizi naprosto podmanit. Vyhrál všech svých 9 zápasů a šampionský titul, který sebral Robertu Whittakerovi, stihl už dvakrát obhájit. Bojoval skutečně s těmi nejlepšími a střední divizi dokázal dokonale „vyčistit“.

Před třemi roky bojoval (tehdy ve svém druhém zápase v UFC) také s Marvinem Vettorim. Shodou okolností to bylo také v Arizoně, kde bude probíhat i jejich druhý souboj. Tehdy Adesanya vyhrál na body (split decision) poměrně těsný zápas, ale se svým výkonem nebyl spokojen. Teď tedy bude mít šanci Vettoriho ukončit a zavřít ústa všem pochybovačům. Naopak Marvin Vettori chce ukázat, že on je ten, který zná recept na porážku Adesanyi, a že má na to stát se prvním italským šampionem UFC. Pravděpodobně půjde o velice atraktivní zápas, protože každý bojovník má úplně jiný styl a slabé stránky jednoho jsou silnými stránkami toho druhého.

Israel Adesanya je především excelentní striker. Je extrémně přesný a i když nemá tu nejtvrdší ránu na světě, díky skvělé technice, přesnosti a načasování dokáže své soupeře pravidelně ukončovat.

Neustále své protivníky ohrožuje svými blafáky a vycukává si je tak, že soupeř neví, kdy jde o skutečný útok a kdy jde jen o kamufláž. Jakmile získá od svých soupeřů určitou reakci, dokáže ji následně využít při svém opravdovém útoku.

Skvělý útok ale není jediná věc, které by se měl Marvin Vettori obávat. Izzy totiž umí také skvěle kontrovat a když do něj někdo najede v plné rychlostí, je velmi pravděpodobné, že při tom inkasuje tvrdý kontr. Své by o tom mohl vyprávět i bývalý šampion Robert Whittaker, kterého Adesanya srazil kontrem dokonce dvakrát na zem a ve druhém kole jej porazil na TKO.

Na jednu stranu tedy Vettori nesmí dát Adesanyovi příliš mnoho prostoru, protože jinak nechá šampionovi čas na vymýšlení svých propracovaných útoků, ale zároveň na něj nesmí bezhlavě útočit, jinak mu hrozí tvrdý kontr.

Největší šanci na vítězství tak bude mít Vettori při konstantním tlaku, který bude na Adesanyu vytvářet a vyvolávat tím jeho útoky, které ale nebudou tak nebezpečné, jako kdyby si je měl Izzy čas připravit. Po těchto útocích by měl Vettori přebírat zápas do klinče a snažit se hodit Adesanyu na zem, kde by mohl mít navrch. Rozhodně se to ale snadněji říká, než dělá, protože Izzy má skvělou obranu proti takedownům a za každou chybu dokáže svého soupeře tvrdě potrestat rychlými údery, kopy a koleny.

O podobnou strategii se Vettori snažil už v jejich prvním zápase před třemi roky, ale tehdy se tolik nesnažil o takedown a klinčování. Nejspíše si myslel, že se dokáže Adesanyovi v postoji vyrovnat a chtěl mu to také ukázat. Italský borec si tehdy sice v postoji zas tak špatně nevedl a několik dobrých ran Adesanyovi skutečně rozdal, ale celkově měl v postoji navrch současný šampion.

Vettori do zápasu nastupuje jako underdog, ale určitě má šanci překvapit. Pokud totiž nějaký styl Adesanyovi nesedí, tak je to právě urputný wrestler s dobrým strikingem, který neustále tlačí a nebojí se chodit do přestřelek. Takovým je například Kelvin Gastelum, se kterým se Adesanya utkal před dvěma roky a se kterým svedl jednu z nejlepších bitev v dějinách střední váhy. Nakonec Izzy vyhrál na body, ale zaprutilý Gastelum mu dal zabrat asi nejvíce ze všech jeho dosavadních soupeřů. A shodou okolností je i Vettori podobným typem jako Gastelum a navíc spolu trénují ve stejném gymu – Kings MMA, pod vedením kouče Rafaela Cordeira.

Taktika Adesanyi je tedy jasná. Ostřelovat Vettoriho z dálky, neustále jej ohrožovat, vycukávat a technicky jej rozebrat svým skvělým strikingem. Přitom si musí dát pozor na Vettoriho tlak, levou zadní ruku, kterou umí dávat pořádné rány a především na jeho takedowny.

Jak tento souboj elitního strikera s houževnatým wrestlerem dopadne, se dozvíme tuto neděli kolem 6. hodiny ráno, kdy by měl zápas o titul šampiona střední váhy začít. Do té doby se můžete navnadit shlédnutím jejich prvního duelu z roku 2018:

Zdroje:  ufc.com , Sherdog.com

Nejnovější články