5 věcí, které jste pravděpodobně nevěděli o Israeli Adesanyovi

5 věcí, které jste pravděpodobně nevěděli o Israeli Adesanyovi Israel Adesanya v sobě fanouška anime nezapře ani v oktagonu. | zdroj: Getty Images

Co znamená Adesanyovo tetování „Broken native"? A co ho inspirovalo ke vstupu do bojových umění? V našem článku naleznete odpovědi.

Šampiona střední váhy UFC Israela Adesanyu čeká tento víkend na turnaji UFC 263 obhajoba proti Marvinu Vettorimu. Pojďte se s námi podívat na pět věcí, které jste dost možná o tomto novozélandském držiteli titulu nevěděli.

Málem se stal Američanem

Když bylo Adesanyovi 12 let, rozhodl jeho otec o tom, že se přestěhují z rodné Nigérie. Jejich původní destinací mělo být USA, ale teroristické útoky z 11. září 2001 je natolik vystrašily, že se nakonec vydali do městečka Rotorua na Novém Zélandu. Odtud se pak Adesanya přesunul do hlavního města Aucklandu, kde až doposud trénuje v City Kickboxing Gymu. Nový Zéland reprezentuje i v UFC, ale stále je také hrdým Nigérijcem, který ctí své kořeny.

Tetování

První roky na Novém Zélandu neměl Adesanya vůbec jednoduché a ve škole často čelil šikaně. I proto se mu stýskalo po své rodné domovině, kterou nikdy neodsunul ze svého srdce. Tito pocity převedl do nápisu „Broken native,“ který má vytetovaný na hrudi. V angličtině tento výraz popisuje někoho, kdo je nucený opustit svou zemi, aby dosáhl velkých věcí. Sám Adesanya jej v roce 2018 popsal takto: "Broken Native znamená ten, který vyčnívá. Ten, který dělá věci, které by se kdokoliv jiný neodvážil udělat."

Inspirace

Do světa bojových umění se Adesanya dostal především díky muay thai filmu Ong-Bak s thajským bojovníkem Tonym Jaa. Tento snímek ho inspiroval natolik, že se po shlédnutí přihlásil na trénink kickboxu, ve kterém se jeho statistiky zápasů nakonec zastavily na 75 vítězstvích a 5 porážkách. Po poslední prohře v titulovém zápase s Alexem Pereirou se Adesanya rozhodl vyzkoušet MMA u kterého zůstal až do dnešního dne.

Návštěvnický rekord

6. října 2019 se Adesanya utkal v australském Melbourne s Australanem narozeným na Novém Zélandu a tehdejším držitelem titulu střední váhy Robertem Whittakerem. Do místní haly Marvel Stadium si ten den našlo cestu neskutečných 57 000 diváků, což je doposud absolutní rekord UFC v návštěvnosti. Tito lidé pak byli také svědky korunovace nového šampiona, ke které došlo poté, co Adesanya dokázal ve druhém kole Whittakera knockoutovat.

Milovník animované tvorby a počítačových her

Adesanya je velikým milovníkem komiksů a animované tvorby. Díky americkému seriálu Avatar: The Last Airbender si dokonce vytvořil přezdívku „The Last Stylebender,“ kterou používá do teď. Kromě toho je Israel také velkým milovníkem počítačových her. I proto nemá problém zapůsobit i na mladší základnu fanoušků, kterou baví popkulturními odkazy na svých sociálních sítích.

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články