Před třemi roky spolu svedli těsný zápas. Teď se Marvin Vettori a Israel Adesanya střetnou o pás šampiona

Před třemi roky spolu svedli těsný zápas. Teď se Marvin Vettori a Israel Adesanya střetnou o pás šampiona zdroj: Getty Images

Podívejte se na cestu, kterou ušel Marvin Vettori i Israel Adesanya od jejich posledního vzájemného zápasu.

Tento víkend uvidíme na turnaji UFC 263 bitvu o titul střední váhy mezi stávajícím šampionem Israelem Adesanyou a jeho vyzyvatelem, italským bojovníkem Marvinem Vettorim.

Oba rivalové už se znají velice dobře, protože spolu před třemi roky svedli tříkolovou bitvu, ze které nakonec odcházel jako vítěz Israel Adesanya. Pro novozélandského bojovníka s nigerijskými kořeny šlo tehdy o teprve druhý zápas v UFC a v organizaci byl tehdy vnímán jako potenciální hvězda. Na kontě měl tehdy 12 vítězství v řadě, které všechny vyhrál na TKO nebo KO a jeho kickboxerské statistiky, kde vyhrál 75 z 80 zápasů, byly neméně působivé.

Jejich vzájemný zápas byl plný dobrých výměn, ale první dvě kola byl v postoji přece jen lepší Adesanya. Třetí kolo patřilo Vettorimu, který vzal Adesanyu dvakrát na zem, ale tam jej nedokázal udržet. Zápas došel až k bodovým rozhodčím, což bylo pro Adesanyu vůbec poprvé v jeho MMA kariéře. Dva rozhodčí viděli vyhrát jeho a jeden dal výhru Marvinu Vettorimu. Adesanya tak vyhrál na split decision a zklamaný Vettori ihned opustil klec.

Pro italského bojovníka to byla třetí porážka v kariéře a zatím také jeho poslední. Od té doby uběhly více než 3 roky a Marvin Vettori se dokázal vypracovat na špičku střední divize. Vyhrál 5 zápasů, ve kterých porazil například Karla Robersona, Jacka Hermanssona a naposledy také Kevina Hollanda.. Jelikož vyzyvatel číslo jedna, Robert Whittaker, nemohl zápas s Adesanyou vzít tak brzy po bitvě, kterou svedl s Kelvinem Gastelumem, chopil se Vettori příležitosti a vzal titulový zápas.

Také pro Israela Adesanyu se toho za 3 roky změnila spousta věcí. Zahájil trestnou výpravu napříč střední divizí UFC a porážel každého, kdo se mu dostal pod ruku. K nohám mu padla taková jména, jako Brad Tavares, Derek Brunson i legendární Anderson Silva. Těmito vítězstvími si Adesanya zajistil souboj o prozatímní šampionský pás s Kelvinem Gastelumem. Byl z toho jeden z nejlepších zápasů v historii UFC a Gastlum vzal novozélandskou hvězdu do hodně hlubokých vod. Před posledním kolem bylo vidět, jak si Adesanya pro sebe říká „nebojím se zemřít, nebojím“ a opravdu to tak vypadalo. Těsný zápas nakonec vyhrál Adesanya na body, získal prozatímní šampionský pás a vysloužil si tak šanci bojovat proti šampionovi střední divize, Robertu Whittakerovi.

To, co nedokázal Yoel Romero udělat Whittakerovi za 10 kol, zvládnul Adesanya udělat za necelé dvě. Whittakera totiž ve druhém kole knockoutoval a sebral mu šampionský pás. Ten následně obhájil v bizarním neaktivním zápase proti Yoelu Romerovi a také v zápase s Paulem Costou, ve kterém naplno ukázal své mistrovství, když Costu knockoutoval ve druhém kole.

Následně Adesanya přijal hozenou rukavici od šampiona polotěžké váhy Jana Blachowicze a v dubnu tohoto roku s ním svedl pětikolovou bitvu. Na legendární Blachowiczovu „polskou sílu“ ale nestačil a po pětikolové bitvě si připsal svou první porážku v MMA kariéře.

Blachowicz vs Adesanya zdroj: Profimedia

Blachowicz v postoji s Adesanyou nijak nezaostával, ale zápas rozhodly především jeho dva takedowny a následná kontrola na zemi. Tím polský šampion ukázal recept na možno porážku Izzyho a Marvin Vettori si určitě dělal poznámky. Sám Vettori je totiž především skvělý wrestler a mohl by Adesanyu znovu pořádně potrápit. Rozhodně to však nebude mít snadné, protože současný šampion střední váhy má kromě excelentního strikingu také skvělou obranu proti takedownům a není jej lehké dostat na zem. Kdo udělal větší pokrok a jak se oba borci od svého posledního vzájemného zápasu zlepšili, se dozvíme tento víkend.

Zdroje:  Sherdog.com , youtube - UFC

Nejnovější články