"Italskému hřebci" Vettorimu se nechtělo trénovat. Titulová šance proti Adesanyovi mu ale dala motivaci

"Italskému hřebci" Vettorimu se nechtělo trénovat. Titulová šance proti Adesanyovi mu ale dala motivaci Marvin Vettori - Kevin Holland | zdroj: Getty Images

Marvin Vettori snil o titulu šampiona UFC od svých 16 let a nyní k němu má velice blízko.

Na konci loňského prosince přichystal italský bojovník a zástupce střední váhy UFC Marvin Vettori jedno z největších překvapení sezóny. Když bral narychlo zápas proti čtvrtému Jacku Hermanssonovi (necelé dva týdny před termínem), nacházel se na třinácte příčce žebříčku a na vítěze ho v tu dobu tipoval nejspíše málokdo.

Vettori se ale s Hermanssonem pustil do skvělé pětikolové přestřelky, ze které nakonec po verdiktu bodových sudích vyšel vítězně. Tuto výhru navíc potvrdil letos v dubnu, kdy proti rostoucí hvězdě Kevinu Hollandovi  kromě dalšího zářezu vytvořil také nový rekord v počtu takedownů ve střední váze (11 v jediném zápase). Okamžitě se tak zařadil mezi potencionální vyzyvatele.

Z teoretické fáze do praktické vše přešlo ve chvíli, kdy šampion Israel Adesanya oznámil, že chce svůj titul obhajovat v červnu a Robert Whittaker, který je momentálně vyzyvatelem číslo jedna odpověděl, že tak brzy po bitvě, kterou vyhrál nad Kelvinem Gastelumem, se nestihne na titulový zápas připravit. Adesanya se tak na zápase dohodl právě s Vettorim, se kterým se utká už za necelých deset dnů na turnaji UFC 263.

Vettori v nedávném rozhovoru pro ESPN přiznal, že pro něj bylo po zápase s Hollandem trochu těžké začít okamžitě znovu trénovat, ale vidina jeho prvního titulového zápasu ho nakonec naprosto pohltila a namotivovala.

„Z posledního souboje jsem si odnesl jen pár škrábanců, takže to nebylo nic vážného. Ale po psychické stránce to bylo trochu divné,“ řekl Vettori. „Po svém souboji si chceš trochu odpočinout a zresetovat se. Když trénuješ, tak je to pouze pro zábavu. Netlačíš se do tréninku každý den."

„Takže jsem to musel v hlavě trochu přepnout. Začal jsem makat i přes to, že jsem to měl v hlavě nastavené jinak. Ta skutečnost, že budeš bojovat o titul tě nakopne. Je to něco, na co jsi čekal celý život.“

Vettori v rozhovoru zmínil, že byl odmalička velice soutěživý a ve všem chtěl vyhrávat. Neměl díky tomu sice moc kamarádů, ale podle svých slov si vytvořil silnou vítěznou mentalitu. A od 16 let, kdy v televizi viděl organizaci Pride a zápasy Mirka „Cro Copa“ Filipovice a Fedora Emelianenka, snil o tom, že jednou vyhraje titul v MMA. Ke splnění tohoto snu má teď velice blízko.

Nejdříve ale musí v odvetě porazit Adesanyu, se kterým v roce 2018 prohrál velice těsně na body a byla to také jeho dosavadní poslední porážka. Nyní Vettori věří, že se od té doby o dost zlepšil a dokáže v titulovém zápase strhnout vítězství na svoji stranu.

„Chci toho chlapa ukončit, opravdu chci,“ zakončil Vettori rozhovor. „Nechci, aby tu byly žádné pochybnosti. Na druhou stranu má Israel velikou výdrž a je těžké ho rozhodit. I kdyby se mi ho nepodařilo ukončit, tak ho budu každé kolo neustále tlouct. Nedovolím, aby jakékoliv z kol bylo těsné. Budu bojovat.“

Zda se to Vettorimu podaří se dozvíme už v noci z 12. na 13. června, kdy otevře své brány turnaj UFC 263, na kterém se o titul poperou také borci z muší váhy. Šampion Deiveson Figueiredo zde bude v další odvetě hájit pás proti Brandonu Morenovi.

Zdroje:  ESPN

Nejnovější články