"Italský hřebec" proti Hollandovi exceloval na zemi a vytvořil nový rekord střední váhy UFC

"Italský hřebec" proti Hollandovi exceloval na zemi a vytvořil nový rekord střední váhy UFC Marvin Vettori - Kevin Holland | zdroj: Getty Images

Marvin Vettori proti Kevinu Hollandovi předvedl skvělý wrestling a získal nový rekord v počtu takedownů.

Střední váha a hlavní zápas večera. „Italský hřebec“ Marvin Vettori prosincovým skvělým výkonem a vítězstvím nad Jackem Hermanssonem způsobil jedno z největších překvapení loňské sezony UFC a zajistil si tak šesté místo v žebříčku. Dnes v noci měl bojovat o páté, ale britský bouřlivák Darren Till kvůli zlomené klíční kosti z tohoto duelu před necelými dvěma týdny odstoupil.

Italovo volání vyslyšel naštěstí extrovertní Kevin Holland, který kromě silných úderů rozhazuje své soupeře také neustálým mluvením. Tento americký bojovník je známý také tím, že bere velice rád tyto krátkodobé výzvy, a i díky tomu odbojoval za loňský rok hned pět zápasů (a ve všech zvítězil). Naposledy před třemi týdny sice prohrál na body s Derekem Brunsonem, ale to mu nezabránilo nastoupit i dnes.

Do duelu nastoupili oba borci velice nahecování. Holland dokonce zachoval vážnou tvář a bylo evidentní, jak moc chce prohru s Brunsonem napravit. Do svého protivníka také nastoupil opravdu ostře a možná až trochu přemotivovaně, protože ho jedním z tvrdých kopů trefil do rozkroku, za což dostal také ostré varování od rozhodčího.

I po znovuzahájení duelu byl Holland opět aktivnějším a rozdal několik dalších kopů a úderů a Vettori raději přešel do klinče a oponenta natlačil až k pletivu, kde se několikrát pokusil o takedown. Jeden se mu nakonec povedl a dostal zápas na zem, ale tam se Holland hodně slušně bránil, a nakonec se dokázal i vyvléct a utéct.

Vettori chtěl druhé kolo začít v postoji, ale opět schytal několik prvních úderů, takže zopakoval taktiku z úvodní části a přešel do úspěšného strhu a do grapplingu. Tam se snažil Hollanda z vrchní pozice mlátit do hlavy a bylo vidět, že Američan začíná trochu problémy a tentokráte nemůže úplně najít tu správnou cestu, jak vrátit zápas zpátky na nohy. Údery mu však zase neublížily tak fatálně, aby nevydržel do závěrečného gongu.

Do třetí části nastupoval ale přeci jen Holland s nepříjemným zraněním. O přestávce mu napuchlo docela ošklivě oko a musel být dokonce přivolaný lékař, který musel ověřit, zda Holland vidí. Ten sice potvrdil, že ano, ale ze začátku třetího kola to tak úplně nevypadalo. Výrazně se mu změnil postoj a na zem ho Vettori dostal o dost jednodušším způsobem.

Tam ho Ital držel skoro čtyři minuty a několikrát to vypadalo, že se mu povede jedno ze škrčení, které zkoušel. Holland se však ze všeho zázračně vymotal a na konci této části dokonce opět předvedl velice silný postoj. Na Vettoriho poslal velice tvrdou kombinaci úderů, kterou zakončil loktem a v dalším snažení ho zastavil až gong.

Do čtvrtého kola nastoupil Holland tak jak skončil to předchozí. Velice aktivní a bylo jasné, že chce údery a kopy zápas ukončit. Vettori několikrát nepříjemně inkasoval, a proto se zase pokusil o takedown, který se mu navíc znovu povedl. Na zemi se odehrávalo to, co jsme viděli ve třetí části. Vettori se pokoušel o tlak z vrchu a o submise a Holland se urputně bránil. Přesto bylo jasné, že musí Američan udělat něco více, protože na body už měl v tuto chvíli zápas prohraný.

Na to musela Hollandovi stačit závěreční část a začátek se mu hodně povedl. Opět zvládl vypustit několik tvrdých úderů na hlavu, ale na Vettoriho to nestačilo. Ital naopak předvedl další úspěšný strh a opět začal kontrolovat zápas na zemi, což mu vydrželo až do konce fightu. Trochu ohraná písnička, která však pomohla proti Hollandovi jak Brunsonovi, tak dnes Vettorimu.

Holland se totiž nezmohl opět na nic. Ukázal, že jeho wrestling je slušně řečeno nedostačující a má opravdu hodně na čem trénovat. Tento duel totiž na zemi opět nezvládl a zaslouženě nakonec na body prohrál už podruhé v řadě prohrál.

Vettori naopak prodloužil svojí pozitivní šňůru už na pět vítězství a opět ukázal, že ke špičce střední váhy opravdu patří. V tomto zápase navíc vytvořil nový divizní rekord v počtu úspěšných takedownů za jeden zápas, kterých dnes udělal jedenáct. Do příštího zápasu si navíc bude moci dost možná vybrat i někoho výše postaveného, než je momentálně pátý Darren Till. 

Vítěz: Vettori - na body (50-44, 50-44, 50-44)

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články