Aldo překonal svůj osobní rekord v počtu trefených úderů, jeho výkon ocenil i McGregor

Aldo překonal svůj osobní rekord v počtu trefených úderů, jeho výkon ocenil i McGregor zdroj: Profimedia

Není to tak dávno, co mnozí fanoušci Jose Alda posílali do důchodu. Legenda si však nedala říct a dnes znovu ukázala, že se s ní mezi nejlepšími MMA bojovníky stále musí počítat.

Jose Aldo neohroženě kraloval MMA dlouhé roky. Pak se však objevil Conor McGregor a během 13 vteřin naprosto změnil trajektorii Brazilcovy kariéry. Nebýt osudného KO, možná by Aldo už dávno zaslouženě užíval sportovního důchodu, protože by mu došla motivace. Takhle se však i v takřka ve 35 letech snaží znovu vydrápat na vrchol. 

O šampionský titul zkoušel dvakrát neúspěšně zabojovat s fenomenálním Hollowayem. Nestačil pak ani na nynějšího šampiona pérové divize Alexandera Volkanovskiho. Rozhodl se tedy přestoupit o váhu níž, což mnozí považovali za šílenství. Úvodní zápas skončil těsně v jeho neprospěch. Šéf UFC ale jeho bitvu s krajanem Moraesem viděl jinak, a tak dostal Aldo šanci zabojovat o titul se sibiřským tvrďákem Yanem. Opět padl, ale svého snu se nevzdal.

Už v předposledním zápase s Verou Aldo ukázal, že by byla chyba jej odepisovat. Prohrával koneckonců jen s těmi nejlepšími z nejlepších. Přehodnotil i svůj přístup a přiznal, že souboje o titul zbytečně uspěchal. Nyní si prý chce svou cestu k nim vybojovat pěkně krůček po krůčku. Další zastávkou byl tedy souboj s o dva dny starším krajanem Pedro Munhozem. Ten do zápasu vlétl nečekaně kopem z otočky, jako by tím chtěl dát najevo, že se legendy nebojí.

Munhoz byl v úvodu mnohem aktivnější, ale Aldo předváděl skvělou obranu a takřka žádný z úderů soupeře jej čistě nezasáhl. Dařilo se mu holeněmi blokovat i nepříjemné kopy do lýtek. Trpělivě přitom vyčkával na sebemenší Munhozovu chybu, kterou pak potrestal kombinací několika tvrdých úderů. 

Ve druhém kole akce přitvrdila. Aldo trefoval především své pověstné údery na spodek, čímž bral Munhozovi hodně kyslíku. Ten sice stále tlačil dopředu, ale zdálo se, že vůbec netuší, co vymyslet, aby prošel soupeřovou obranou.

Na začátku třetího kola zkusil Munhoz efektní leč v jeho podání absolutně neefektivní butterfly kick. Aldo jeho troufalý pokus, který jen prosvištěl vzduchem, ocenil ťuknutím rukavicemi. On sám takřka nekopal, když už to ale udělal, mělo to razanci. Po jednom z lowkicků šel Munhoz na okamžik dokonce k zemi a při vstávání schytal tvrdý hák na bradu. V posledních sekundách pak Aldo zpečetil své vítězství další sérií úderů.

Aldo zvítězil jasně na body. Byla to pro něj už jubilejní 30. výhra v kariéře a stanovil dokonce svůj osobní rekord v počtu trefených úderů během jednoho zápasu (114), nyní přitom bojoval "pouze" 3 kola oproti 5, na něž býval coby šampion zvyklý. Vypadal prostě skvěle a znovu ukázal, že mu místo v TOP 5 bantamové divize patří. Pochválil ho i jeho někdejší přemožitel McGregor. "Jose Aldo je opravdová legenda," napsal na Twitteru. Jestli to ale Brazilcovi bude stačit na titul, to se teprve ukáže. Na příště se nabízí test v podobě Coryho Sandhagena nebo Roba Fonta, kteří by asi soubojem s brazilským veteránem určitě nepohrdli.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články