Blagoy Ivanov dostal při rvačce nůž přímo do hrudi. Přežil jistou smrt a teď bojuje v UFC

Blagoy Ivanov dostal při rvačce nůž přímo do hrudi. Přežil jistou smrt a teď bojuje v UFC Blagoy Ivanov - Ben Rothwell | zdroj: Profimedia

Blagoy Ivanov má velice zajímavý příběh. Porazil Fedora Emelianenka, přežil svou vlastní smrt a v sobotu nastupuje do dalšího zápasu v UFC.

Již tuto sobotu nás čeká další turnaj UFC, na kterém nastoupí třiatřicetiletý bulharský bojovník Blagoy Ivanov (18-3) proti Brazilci s japonskými kořeny, Augustovi Sakaiovi. Styly obou bojovníků slibují, že se bude jednat o hodně ostrý a zajímavý zápas.

Blagoy Ivanov sice nepatří k nejvýraznějším bojovníkům UFC, ale jeho život určitě patří k těm nejzajímavějším. Rodák z Bulharska začínal s judem a sambem. V obojím se mu dařilo a s judem se málem dostal i na olympiádu do Pekingu. V sambu patřil také za špičkového zápasníka a v roce 2008 se mu podařilo nemožné a v semifinále mistrovství světa v sambu porazil ikonu tohoto ruského sportu a také legendu MMA, Fedora Emelianenka. O den později zvítězil i ve finále a mohl se radovat z titulu mistra světa. Tímto výkonem na sebe upoutal zrak celého světa bojových sportů a jeho kariéra v MMA na sebe nenechala dlouho čekat.

Po sérii sedmi vítězství v MMA v řadě, byl ale donucen dát si pauzu. V únoru 2012 totiž Ivanova a jeho dva kamarády napadla v jednom bulharském baru skupina osmi mužů. V průběhu rvačky jeden z útočníků bodl Ivanova nožem přímo do hrudi a způsobil mu kolaps plíce a silné krvácení. Blagoy se však nesesypal. Všechny útočníky odehnal a sám si objednal taxík, který jej dovezl do nemocnice. Lékaři bojovali o jeho život 6 hodin, během kterých se Blagoyovi několikrát zastavilo srdce. Nakonec se lékařům povedlo jej stabilizovat, ale i přesto zůstal Blagoy v kómatu a v kritickém stavu několik měsíců. Když se v květnu probral z kómatu a byl schopen mluvit, ohlásil, že se chce do oktagonu vrátit hned jak to bude možné. A to také udělal. V září 2013 se vrátil do Bellatoru a svůj návrat oslavil další výhrou.

 

Po šestnácti vítězstvích v organizacích jako je Bellator či WSOF (dnešní PFL) a jen jedné porážce (kterou mu uštědřil Alexander Volkov), si jej všimlo UFC a Ivanov přešel do boje proti těm nejlepším z nejlepších.

Hned na úvod jej v roce 2018 čekal ostrý start proti bývalému šampionovi a špičkovému bojovníkovi, Junioru dos Santosovi. Po pětikolové bitvě však Ivanov okusil druhou porážku ve své MMA kariéře. Následně si ale spravil chuť na americkém řezníkovi Benu Rothwellovi a také na Tai Tuivasovi, které porazil na body.

Ivanovův poslední zápas se odehrál v listopadu minulého roku proti Derrickovi Lewisovi, se kterým ale těsně prohrál na split decision. Po zápase sám Derrick Lewis přiznal, že „nikdy nebojoval proti někomu, jako je Blagoy Ivanov“. Lewis byl překvapen, kolik tvrdých úderů Ivanov dokáže vydržet. Ivanov má totiž opravdu bradu z ocele. Ani ty nejtvrdší rány s ním neotřesou a za celou kariéru nebyl nikdy ukončen údery.

Ivanov je navíc velice komplexním bojovníkem, který dokáže dominovat v jakékoliv pozici. Spolu s ocelovou hlavou, tvrdými údery a mentalitou bulldoga to z něj dělá velice nebezpečného soupeře.

Po prohře s Derrickem Lewisem si tak Blagoy Ivanov určitě bude chtít spravit reputaci proti Augustovi Sakaiovi. Ten také rozhodně není lehký soupeř a za celou kariéru nasbíral 14 vítězství a pouze jednou prohrál. Za sebou nechal i takové soupeře jako je Andrei Arlovski nebo naposledy Marcin Tybura.

Ať už zápas dopadne jakkoliv, jedno je jisté. Blagoye Ivanova jen tak něco nerozhází a drsný Bulhar má pro strach uděláno. V současné době je v žebříčku na 12. místě a rád by se probojoval směrem nahoru. Máme se tedy na co těšit.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články