Býval tím nejlepším bojovníkem, pak ale narazil na svou Nemesis. Legendárního Brazilce čeká poslední zápas

Býval tím nejlepším bojovníkem, pak ale narazil na svou Nemesis. Legendárního Brazilce čeká poslední zápas zdroj: Profimedia

Nejstarší bojovník UFC jde nejspíš do svého posledního zápasu. Kdysi býval považován za doslova neporazitelného, pak ale nastal tvrdý pád.

Pokud se mluví o nejlepším MMA bojovníkovi všech dob, nelze nezmínit Andersona Silvu. Brazilec s přezdívkou "Spider" slavil úspěchy ještě v dobách japonské organizace PRIDE. Mezi největší legendy bojových sportů se ale zařadil až po roce 2006, kdy ve velkém stylu vkročil do UFC. Šampiona střední váhy Chrise Lebena, který se vezl na vlně 5 vítězství v řadě, vyřídil už za necelou minutu kolenem. Během pouhých 49 vteřin jasně ukázal, že v téhle hře jsou zkrátka rozdílné úrovně.

UFC poté udělalo zajímavou věc a nechalo fanoušky hlasovat, kdo by měl být příštím Silvovým soupeřem. Nejskloňovanější jméno bylo Rich Franklin, který byl tou dobou šampion střední váhy. Tohle sice nebyl tak pohledný zápas, ale Silva opět jasně dominoval a šampiona sesadil kolenem do hlavy. Následně usedl na trůn a započal neochvějnou vládu nad middleweight divizí, která měla trvat ještě několik let.

Protože Spider vynikal především skvělým bojem v postoji, Travis Lutter, černý pás v BJJ, nastoupil do zápasu s jasnou taktikou, vzít Brazilce na zem a uškrtit. Silva ale ukázal, že ani tohle nebude snadná cesta. Luttera si ve druhém kole chytil do trianglu a několika lokty do hlavy ho přinutil odklepat. A v demolici soupeřů pokračoval i v následujících zápasech. Už jenom dokončit s ním souboj do konce mohlo být považováno za úspěch. Povedlo se to koneckonců pouze jeho krajanovi Leitesovi.

  Anderson Silva zdroj: Profimedia

Společně s tím, jak dominoval v oktagonu, začal Silva pošilhávat také po boxerských rukavicích. MMA mělo v té době ještě na míle daleko k dnešní popularitě a boxeři se do bojovníků občas naváželi. Anderson projevil v roce 2008 zájem o souboj s Royem Jonesem Juniorem, ke kterému však nakonec nikdy nedošlo.

Sebevědomí každopádně Silvovi dál nebetyčně rostlo a začal se v něm probouzet šoumen. Ruce nechával spuštěné dole a dával soupeřům najevo, že stejně nic nezmůžou. Několikrát se ale stalo, že při jeho zápasech bučeli fanoušci a kritizoval ho také Dana White. Pusu jim zavřel výkonem v souboji s Forrestem Griffinem. Toho poslal k zemi několikrát během prvního kola a pak ho jednou ranou ukončil. "Pamatuji si, že jsem hodně sledoval zápasy Muhammada Aliho a říkal jsem si, to je to tajemství, abych v tom zápase udělal něco dobrého," vzpomíná na svůj památný výkon i po letech Spider.

Za následující výkon proti Demianu Maiovi si vysloužil nejenom bučení fanoušků, napomínání rozhodčího pro neaktivitu ale také další tvrdou kritiku od Dany Whita. Pomohl mu až zápas s průkopníkem trash talku Chaelem Sonnenem. Ten totiž ukázal, že i Silva je jenom člověk a může být porazitelný, byť se to americkému tlučhubovi nepovedlo a Spider ho v posledním kole donutil odklepat.

Anderson Silva vs. Vitor Belfort zdroj: Profimedia

Krajan Vitor Belfort Silvovi posloužil pouze jako materiál do jeho highlight videí, když padl KO po památném front kicku, technice, na jejíž účinnost jako by bojovníci zcela zapomněli. Odvety se následně domohl Chael Sonnen, který svým trashtalkem donutil jinak klidného Brazilce k drsným prohlášením, že svému sokovoi zpřeláme všechny kosti v těle. Tentokrát už to ale tak vyrovnaný souboj nebyl a Chael padl už ve druhém kole.

Silva si pak ještě odskočil do těžké váhy a plánoval ukončit kariéru. 

"Chci přestat, chci nějaký čas pro sebe. Dělám to už léta a ztrácím kontakt se svými dětmi, protože pořád jen trénuju," řekl tehdy prý vyhořelý Silva svým zaměstnavatelům. White a Fertitta mu ale věnovali drahé auto Bentley a přiměli ho přehodnotit plány.

Jak už to však chodí, každá pohádka má svůj konec. V roce 2013 se k Silvovi dostal jistý Chris Weidman. Chlapík z New Yorku byl sice v té době neporažený, ale měl na kontě pouhých 9 profi zápasů a šance proti jednomu z nejlepších bojovníků mu tedy dával málokdo. Silva však očividně nebyl v přípravném kempu ve své kůži a své manželce prý řekl, že pokud vyhraje, skončí s bojováním.

Weidman šampiona takřka ihned vzal na zem a tam mu dobrou polovinu kola dominoval. Když se ale Spider vysmekl, na nohách to byla opět hra na jednu branku. Weidman se však nenechal rozhodit Brazilcovým zesměšňováním a trpělivě čekal na příležitost. Ta přišla ve druhém kole, když Anderson po jednom z úderů předstíral, že je otřesený. Weidman na to konto rozjel delší kombinaci a poslední ranou rozezvonil zvonec na Silvově bradě. 

Řeklo by se, že to mohla být náhoda, a tak UFC o půl roku později dojednalo odvetu. Očekávalo se, že tentokrát si Silva odpustí srandičky a vezme si zpět svůj pás. To ale jako by mu prostě nebylo souzeno. Weidman se ukázal jako Silvova nezničitelná Nemesis. Celé první kolo Brazilce demoloval na zemi a ve druhém zasáhla vyšší moc, protože si o něj Silva zlomil holenní kost. 

Kdo ví, jakým směrem by se Silvova kariéra ubírala, kdyby býval nenarazil na Nemesis v podobě Weidmana. "Skončil bych, kdybych ten zápas vyhrál, už bych nebojoval, ale zlomil jsem si nohu. Myslím, že to byla zpráva od Boha, který mi chtěl říct, že mi ještě není souzeno skončit. Trvalo ti tak dlouho se sem dostat a teď to chceš zabalit?"

Po ošklivém zranění se spekulovalo, že už se nikdy nevrátí. Silva se ale nechal slyšet, že bojování miluje a i přes nevoli rodiny stál po roce zpět v oktagonu. Památný zápas s Nickem Diazem sice na body vyhrál, ale výsledek byl později anulován kvůli pozitivnímu dopingovému testu. Následovaly prohry s Bispingem, Cormierem, Adesanyou a Cormierem. Jediný, koho dokázal kdysi nejlepší bojovník planety porazit byl Dereck Brunson. Silva ale vypadal, že se ztrátou titulu se mu vlastně ulevilo a bojování si opět užívá.

Ozývají se však také hlasy, že měl kariéru raději ukončit a ne dál sbírat prohry. To si myslí i Dana White, a tak o tomto víkendu Andersona Silvu uvidíme v oktagonu UFC nejspíše naposledy. On sám v rozhovorech zmiňoval, že souboj s Uriahem Hallem bude nejspíš jeho poslední. "Možná to bude jen poslední zápas v UFC, mám totiž s Danou dohodu. Uvidíme," odbývá otázky na svůj definitivní odchod na zasloužený odpočinek. Sám si totiž přeje i ve 45 letech pokračovat. O devět let mladší Hall ho ale šetřit nebude, a pokud trefí jednu ze svých pověstných otoček, uvidíme možná velmi smutný konec jedné legendy.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články