Kdysi neporazitelný bojovník Anderson Silva se utká s Uriah Hallem

Kdysi neporazitelný bojovník Anderson Silva se utká s Uriah Hallem zdroj: Profimedia

Pravděpodobně poslední zápas v oktagonu čeká 31. října legendárního Andersona Silvu, který se utká s Uriah Hallem.

Je spousta skvělých bojovníků, ale je jen pár, o kterých se bude vždy mluvit jako o těch nejlepších. Dnes už 45 letý Anderson Silva je bezpochyby jedním z nich. V době své nejlepší formy byl Silva doslova neporazitelný, a co víc, se svými soupeři si dělal v podstatě co chtěl. Jeho doménou byl velice precizní, možná i nejlepší striking, jaké kdy MMA vidělo. Jeho údery a kopy byly přesné, rychlé a nečekané a navíc se dokázal soupeřovým úderům vyhýbat jakoby ovládal zákony matrixu.

 

Silva svůj šampionský pás obhájil celkem desetkrát a drží několik rekordů, jako například nejvíce knockoutů v titulových zápasech (7), nejdelší držení titulu v UFC (2457 dnů) a nejdelší šňůra vyhraných zápasů za sebou (16). Porazit jej dokázal až Chris Weidman, který mu vzal titul a vyhrál i v jejich odvetném zápase, kde si Silva o Weidmana zlomil holeň.

Poté ale nastal strmý pád kdysi neohroženého šampiona. Aura neporazitelnosti se rozplynula, porážka střídala porážku a Silva už nebyl takový neohrožený bojovník, jako v minulosti. Dokázal sice těsně porazit Nicka Diaze, ale po pozitivním dopingovém nálezu bylo rozhodnutí změněno na „no contest“ (bez výsledku). Z posledních osmi zápasů tak vyhrál jeden jediný, proti Derekovi Brunsonovi. S Israelem Adesanyou svedl docela povedenou bitvu, ale i tak prohrál a v jeho zatím posledním zápase jej porazil Jared Cannonier, který mu lowkickem zranil koleno a Silva nemohl dál bojovat.

Proti Silvovi nastoupí muž na 9. pozici v žebříčku, Uriah Hall, který má za sebou kariéru, která připomíná horskou dráhu. Hall se do UFC dostal přes realitní show The Ultimate Fighter, ve které byl hned v úvodu pasován na favorita. Jeho striking, a především jeho kopy byly vražedné. Ve svém druhém zápase v realitní show sejmul na konci prvního kola svého soupeře Adama Cella kopem z otočky takovým způsobem, že chudák Cello musel být odvezen do nemocnice. Dana White prohlásil, že to bylo do té doby nejdrsnější KO, které kdy viděl. K překvapení všech ale Hall nakonec soutěž nevyhrál, když ve finále podlehl mladému a dravému Kelvinu Gastelumovi.

 

I přesto byla Hallovi předpovídána skvělá budoucnost, která se však tak úplně nenaplnila. Ukázalo se, že i když je Hall skvělý technik a má všechny sportovní předpoklady na to být šampionem, není schopný zachovat si chladnou hlavu ve vypjatých zápasech a na absolutní špičku zkrátka nemá. Výhry střídaly porážky a když už se dostal k velkému jménu, které by jej mohlo vynést k souboji o titul, situaci nezvládnul a vždy prohrál. Teď je ale na šňůře dvou vítězství za sebou a rád by si připsal skalp legendárního „pavouka“.

Hall měl původně na jaře bojovat s „Jacaré“ Souzou, ale ten byl pozitivně testován na koronavirus a tak ze zápasu sešlo. Hall se měl také utkat tento víkend s Yoelem Romerem, ale ten se podle všeho zranil a tak má Uriah Hall znovu volno. Napotřetí mu UFC tedy sehnalo Andersona Silvu a doufejme, že tentokrát 31. října už doopravdy to vyjde.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články