Vadim Nemkov, bojovník, kterého zlomil Jiří Procházka, se utká o titul Bellatoru s Ryanem Baderem

Vadim Nemkov, bojovník, kterého zlomil Jiří Procházka, se utká o titul Bellatoru s Ryanem Baderem Vadim Nemkov kope highkick na Rafaela Carvalha | zdroj: Profimedia

Dvojitého šampiona Bellatoru, Ryana Badera, čeká v pátek obhajoba svého titulu v polotěžké váze a soupeřem mu bude nebezpečný ruský bojovník, Vadim Nemkov.

Ryan Bader je už v MMA dobře známým veteránem. Po sedmi výhrách v lokálních organizacích se v roce 2008 dostal do reality show UFC, The Ultimate Fighter, ve které zvítězil a vysloužil si tak kontrakt v UFC. Od té doby měl v UFC 18 zápasů a bojoval v podstatě se všemi nejlepšími bojovníky v polotěžké váze. Prohrál pouze pětkrát a porazit jej dokázali opravdu jen ti nejlepší z nejlepších – Jon Jones, Tito Ortiz, Lyoto Machida, Glover Teixeira a Anthony Johnson.

V roce 2016 se Bader rozhodl z UFC odejít a hledat štěstí v konkurenčním Bellatoru. A tam jej taky našel. Hned v prvním zápase porazil Phila Davise a vzal si tak šampionský pás Bellatoru v polotěžké váze. Ten jednou obhájil a poté se vrhl na těžkou divizi, kde porazil Muhammeda Lawala, Matta Mitriona a také legendárního Fedora Emelianenka, čímž si zasloužil neobsazený šampionský pás v těžké váze. Poslední Baderův zápas byl proti veteránovi Cheick Kongovi, který ale dopadl velice kontroverzně, protože podle Konga jej Bader píchl prstem do oka a tak poté „nemohl“ pokračovat. Zápas byl ukončen a vyhlášen jako „no contest“ (bez výsledku). Jenže z opakovaných záběrů bylo vidět, že Bader se Kongova oka vůbec nedotkl a ten jen simuloval a Bader tak přišel o zaslouženou výhru.

Teď ale Ryan Bader znovu zhubnul do polotěžké váhy, aby obhájil svůj druhý titul na turnaji Bellator 244 proti Vadimovi Nemkovovi.

Nemkov je mladý talent, který vyhrál 11 zápasů, z toho 8 na KO a za svoji kariéru okusil porážku pouze dvakrát. Jedna z těchto proher byla shodou okolností z rukou Jiřího Procházky, který jej v pyramidovém turnaji v organizaci RIZIN doslova zlomil. První desetiminutové kolo bylo šílené a oba bojovníci tam měli skvělé momenty, ale závěr kola patřil Procházkovi a ten dokázal Nemkova natolik demoralizovat, že vyčerpaný ruský bojovník už do druhého kola odmítl nastoupit (na celý zápas se můžete podívat tady).

Nemkov je čtyřnásobným mistrem světa v sambu a je to výborný grappler, ale ani jeho striking není vůbec špatný. Co se však týče zkušeností z velkých zápasů, není ve svých 28 letech ani zdaleka tam, kde je 37 letý veterán Ryan Bader. Pro Nemkova je to největší zápas kariéry, zatímco Bader už zažil mnohem větší zápasy s nebezpečnějšími soupeři.

Bader bude pro Nemkova velice nepříjemným soupeřem, protože se jedná o zkušeného wrestlera, který na zem jen tak lehce hodit nepůjde a navíc má ve svojí pravé ruce bombu, kterou když dobře trefí svůj cíl, dokáže uspat kohokoliv.

Nemkov tak bude muset využít svého mládí a lehkého pohybu a útočit z větší vzdálenosti, nenechat se natlačit na klec a nenechat se hodit. Pokud se mu takto podaří Baderovi vyhýbat a unavit ho, mohl by mít proti němu v závěrečných kolech šanci. Pokud si ale nedá pozor, může zápas skončit velice brzy.

V každém případě se bude jednat o velice atraktivní souboj mezi mladým a dravým bojovníkem proti zkušenému veteránovi.

Zdroje:  Bellator.com

Nejnovější články