Dějiny MMA: Takto si Anderson Silva před 8 lety pohrál se Stephanem Bonnarem a uštědřil mu KO kolenem

Dějiny MMA: Takto si Anderson Silva před 8 lety pohrál se Stephanem Bonnarem a uštědřil mu KO kolenem Stephan Bonnar se snaží trefit Andersona Silvu | zdroj: Profimedia

Anderson Silva byl ve své době neporazitelný a se svými soupeři si dělal co se mu zlíbilo. To pocítil také Stephan Bonnar, který dostal od Silvy KO v prvním kole.

Včera to bylo 8 let od té doby, kdy si Anderson "The Spider" Silva pohrál v oktagonu se Stephanem Bonnarem a znovu tehdy potvrdil, že byl na jiné úrovni než ostatní bojovníci.

Anderson Silva je živoucí legenda, bojovník, který byl ve svých nejlepších letech neporazitelný. Silva kraloval střední váze od roku 2006, když sebral titul Richi Franklinovi, kterého knockoutoval tvrdým kolenem v prvním kole.

Od té doby na svůj šampionský pás nedal nikomu ani šáhnout a svůj titul dokázal desetkrát obhájit proti těm nejlepším bojovníkům své éry, jako například proti Danu Hendersonovi, Vitoru Belfortovi, Chaelu Sonnenovi a dalším velkým jménům.

Anderson Silva vs. Vitor Belfort zdroj: Profimedia

Silva předváděl ve většině případů skvělé zápasy, kdy si se svými soupeři hrál jako kočka s myší. Jeho největší předností byl skoro až neuvěřitelný striking, ve kterém dokázal přestřílet kohokoliv, aniž by byl sám zasažen. Bývalý šampion ve svých zápasech získal spoustu rekordů, jako např. nejvíc ukončení v historii střední váhy (11), nejvíce ukončení v titulových zápasech (9), nejvíce KO v titulových zápasech (7) a také nejdéle vládnoucí šampion (2457 dnů).

Silva si také občas odskočil do polotěžké váhy, kde si zkoušel svoje „frajeřinky“ i proti těžším klukům. V jednom z takových zápasů si pohrál s Forrestem Griffinem, s kterým si dělal doslova co chtěl. A o 3 roky později podobný kousek udělal i s Forrestovým kamarádem, Stephanem Bonnarem na UFC 153.

V zápase si Silva hrál s Bonnarem opravdu jako kočka s myší. Poté, co s ním zkusil trochu wrestlit, se Silva nechal zatlačit na klec a Bonnar se jej snažil dostat na zem. To se mu ale nepovedlo, a tak na Silvu zahájil palbu svých úderů. Ze začátku se Silva ranám snažil vyhýbat, ale když cítil, že Bonnar nemá ve svých rukách takovou bombu, která by jej mohla ohrozit, dal ruce dolů a nechal si pár ran na bradu jen tak dát.

Po chvíli Bonnar viděl, že tento přístup nikam nevede a od klece odstoupil. Jenže Silva, místo toho, aby se přemístil do prostoru, si sám znovu stoupnul ke kleci a ukázal na Bonnara, aby k němu přišel a opět zahájil palbu. Silva s rukama dole úderům uhýbal a občas je znovu vykryl vlastní bradou, což chudáka Stephana Bonnara muselo neskutečně frustrovat.

Po chvíli to Silvu přestalo bavit, podmetnul Bonnara, který spadl na zem, a když se zvedal, trefil jej Silva svým naskočeným kolenem přímo na solar plexus. Stephan šel k zemi a pár dalších úderů přesvědčilo rozhodčího, že tento zápas je u konce. Bylo to tak pro Bonnara vůbec poprvé, kdy byl v zápase ukončen pomocí úderů.

„Nikdy jsem nedostal takové koleno,“ prozradil po zápase Stephan Bonnar. „Nemohl jsem vůbec dýchat. Nemohl jsem se hýbat. Byl jsem prostě zmrzačený a čekal jsem na svoje tělo, až bude schopno dostat do sebe nějaký kyslík. Trvalo to celou věčnost, než to rozhodčí zastavil.“

„Způsob, jakým trefil to koleno, jak to načasoval, ten malý podmet a žduchnutí, jak to celé udělal… ano, jsem tím hodně ohromený,“ neskrýval Bonnar po zápase svůj obdiv k Silvovi.

Bojová léta slavného zápasníka se ale chýlí ke konci a 31. října čeká Andersona Silvu pravděpodobně poslední zápas jeho kariéry proti Uriahu Hallovi.

Zdroje:  UFC , en.Wikipedia.org

Nejnovější články