Dějiny MMA: Před 16 lety dostal Mirko „Cro Cop“ Filipovič brutální KO od Kevina Randlemana

Dějiny MMA: Před 16 lety dostal Mirko „Cro Cop“ Filipovič brutální KO od Kevina Randlemana zdroj: Profimedia

Podívejte se na jeden z šokujících momentů v PRIDE FC, který před 16 lety nikdo nečekal.

Zaniklá, ale ve své době velice prestižní japonská MMA organizace PRIDE FC s  oblibou pořádala turnaje v  různých váhových kategoriích a jeden takový, v  těžké váze, se konal v roce 2004. Celkem se jej zúčastnilo 16 bojovníků, kteří byli v  té době nejlepší na světě.

Velkým favoritem byl v  té době chorvatský bojovník a dnes už legenda MMA, Mirko „Cro Cop“ Filipovič. Mirkova přezdívka „Cro Cop“ pochází z  dob, kdy sloužil v  letech 1997 – 2003 jako příslušník chorvatské elitní speciální policejní jednotky. „Cro Cop“ je totiž odvozenina od „Croatian Cop“, což znamená chorvatský policajt. Cro Copova popularita v  Chorvatsku byla, a stále je, obrovská a tak se není co divit, že byl v  roce 2003 dokonce zvolen i do chorvatského parlamentu.

Cro Cop se zajímal o bojové sporty už jako malý kluk. Bydlel s  rodiči na vesnici a jeho tréninkové možnosti byly značně omezené. Co však neměl v  zázemí, vynahrazoval Mirko svou pílí, talentem a cílevědomostí. Jeho otec mu udělal boxerskou hrušku, do které mladý Mirko bouchal, ale především kopal a vypiloval si tak svoji nejobávanější techniku – levý highkick.

Cro Cop se proslavil nejen v  MMA, ale také v  K-1, kde se nebál postavit těm nejlepším strikerům na světě a dokonce je i porážel. Bojoval s  Ernesto Hoostem, porazil Jerome Le Bannera, Remyho Bonjaskyho, Marka Hunta, Raye Sefa, Petera Aertse a v  roce 2012 dokonce získal i titul šampiona.

Jeho skvělý striking a především jeho highkicky, o kterých se říkalo, že pravá noha vás pošle do nemocnice a levá na hřbitov, z  něj dělaly obávaného bojovníka a jednoho z  hlavních favoritů turnaje těžké váhy v PRIDE FC v  roce 2004.

Tam se Cro Cop v  prvním kole utkal s  Kevinem „Monstrem“ Randlemanem. Randleman byl americký wrestler a bývalý šampion UFC v  těžké váze. Měl obrovskou výbušnou sílu a jeho wrestling byl na té nejvyšší úrovni. I přesto všechno nebyl ani zdaleka favoritem a málokdo by si na něj proti rozjetému Cro Copovi vsadil. Jeho hlavní taktika spočívala v  tom, že se své soupeře snažil vzít na zem a tam je umlátit. Jeho striking nebyl nijak zázračný a všichni si mysleli, že pokud se mu nepodaří vzít Cro Copa na zem, bude zápas v  jasné režii Chorvata.

V MMA se však může stát cokoliv a před 16 lety jsme se o tom mohli znovu přesvědčit. Randleman se hned v  úvodu snažil dostat Cro Copa na zem, ale ten jeho pokusy o takedowny dobře bránil a snažil se jej zpracovávat svými údery. Na konci druhé minuty ale Randleman zvedl všechny diváky ze židle. Zrovna když se Cro Cop chystal ke svému highkicku, Randleman jej skvěle načasovaným tvrdým levým hákem srazil  na podlahu ringu a tam jej doslova zatloukl do země dalšími údery. Tohle nikdo nečekal a favorit turnaje byl venku. Kevin Randleman oslavoval, ale v  dalším zápase byl vyřazen pozdějším vítězem turnaje, Fedorem Emelianenkem.

Ještě téhož roku v  prosinci si však Cro Cop řekl o odvetu a dostal tak možnost vrátit Randlemanovi jeho vlastní medicínu. A tentokrát Randlemana nepodcenil a při jednom pokusu o takedown jej vzal do guilotiny a uškrtil za pouhých 41 sekund v  prvním kole.

Bohužel, Kevin Randleman už do žádného zápasu nenastoupí, protože v roce 2016 zemřel na infarkt a Cro Cop, i přestože v  sobě objevil druhou mízu a v  posledních 6 letech dokázal vyhrát 10 zápasů za sebou, se kvůli prodělané mrtvici odebral do zápasnického důchodu. Svými výkony a fantastickými zápasy se však oba borci nesmazatelně vepsali do dějin MMA.

Nejnovější články