André Reinders se pustil do rozhodčího kvůli tvrdým loktům do zátylku

André Reinders se pustil do rozhodčího kvůli tvrdým loktům do zátylku zdroj: Profimedia

Trenér André Reinders se vrátil k prosincovému zápasu svého svěřence a zkritizoval rozhodčího, který na něj dohlížel.

MMA zápasník Pavel Salčák šel před měsícem na turnaji Oktagon 29 do svého posledního zápasu v kariéře, ale bohužel svou kariéru nezakončil vítězně. Bojovník Al Matavaou z Americké Samoy jej totiž ukončil technickým KO na začátku druhého kola.

A právě toto ukončení nadzvedlo Salčákova trenéra Andrého Reinderse. Ten se na svém Instagramu k zápasu ze 4. prosince vrátil a nešetřil kritikou na rozhodčího Petra Baleje, který na zápas dohlížel:

„S odstupem času se musím vyjádřit k jedné věci, která se udála na turnaji Oktagon 29 a kterou většina lidí asi nezaznamenala...

Na úvod musím napsat, že si vážím práce rozhodčích, je to práce velmi těžká a často vyžaduje okamžité vyhodnocení situace a rychlé rozhodnutí. Máme spoustu skvělých rozhodčích, ale bohužel tohle nemůžu říct o rozhodčím, který rozhodoval zápas Pavla Salčáka s Al Matavaem.

Jak je vidět ve videu, ve druhém kole Matavao poslal úderem Salina do kolen, ten okamžitě reagoval a chytl soupeři jednu nohu, dotlačil soupeře ke kleci a přehmátl na obě nohy, aby případně pokračoval ve strhu... v tu chvíli ale Matavao rozjel sérií loktů a úderů na zátylek Salina. Tři lokty ve směru 12-6 (zakázaná technika) na zátylek (zakázané místo) a závěrečný hammerfist na tu samou část hlavy. Jsou to asi nejhorší možné údery, které mohou bojovníka vážně zranit a můžou mít i trvalé následky. Často se stává, že nějaký takový úder v zápalu boje a v pohybu projde. Tady je ale situace statická u pletiva, série čtyřech úderů a rozhodčí na to kouká asi z metru.

Nejde ani tak o výsledek zápasu, i když i ten nás dost štve s ohledem na takové ukončení. Co mě ale se*e, že takový absolutně nekompetentní rozhodčí ohrožuje zdraví bojovníků, protože není schopný rozeznat zdraví ohrožující techniky!

Ještě teď mi je špatně, když vidím tohle zpomalené video z ukončení a představím si možné důsledky.“

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený André Reinders (@andre.reinders)

Technika loktu „12-6“, kterou Matavao v zápase použil je v MMA opravdu zakázána ve většině organizacích. Proč tomu tak je, vysvětlil kdysi jeden z tvůrců pravidel moderního MMA, bývalý uznávaný rozhodčí „Big“ John McCarthy. Podle něj si nevadská sportovní komise žádala kromě jiného i další omezení, a tak McCarthy „obětoval“ právě techniku lokte 12-6, která však není o nic více tvrdší než jiné způsoby vedení lokte.

Opravdu nebezpečným, se tato technika však stane, když se použije na zátylek skloněného soupeře, což je zakázaná zóna pro jakýkoliv úder. A právě to se stalo v zápase Matavaa se Salčákem. Matavao tam na českého bojovníka vypálil 4 takové lokty a následně jej dobil na zemi dalšími ranami. Rozhodčí Petr Balej všechno sledoval zblízka, ale žádné námitky proti technice bojovníka ze Samoy neměl.

Není to poprvé, co si bojovníci nebo trenéři stěžují na až moc velkou benevolenci rozhodčích při úderech do zátylku. Před necelým rokem se Patrik Kincl ostře pustil do Jana Voborníka kvůli tomu, že v zápase mezi Filipem Mackem a Kostadinem Enevem dovolil dát Mackovi svému soupeři několik úderů do zátylku, po kterých zápas ukončil:

„Soupeř spadl na zem a přistálo mu tam 5 granátů do zátylku. Z nějakého důvodu je to prostě zakázané, tyhle údery jsou nebezpečné a opravdu to může někomu ublížit. 5 úderů do zátylku je prostě úplně crazy,“ řekl tehdy Kincl na pochybení rozhodčího.

Na celý zápas mezi Pavlem Salčákem a Alem Matavaem se můžete podívat zde:

Zdroje:  Sherdog.com , Instagram - André Reinders

Nejnovější články