Kníže, Karaivanov i Reinders. Uznávaní trenéři pochybují, že Vémola zvládne udělat váhu včas

Kníže, Karaivanov i Reinders. Uznávaní trenéři pochybují, že Vémola zvládne udělat váhu včas zdroj: Profimedia

Mezi odborníky panuje jasná shoda. Karlos Vémola by měl místo náročné přípravy v šibeničním termínu spíše odpočívat.

Nový termín bitvy s Václavem Mikuláškem český „Terminátor” akceptoval. Slíbil, že udělá maximum pro to, aby skutečně mohl nastoupit. Nebyl si ale úplně jistý, zda stihne shodit do 84 kilogramů. O tom ostatně pochybují i další osobnosti československé MMA scény. S komentáři přišel server iSport.cz

Karlos Vémola má nyní 6 týdnů na to, aby shodil zhruba 15 kilogramů. Za běžných okolností by si s váhou pravděpodobně poradil, nyní ale navíc musí překonat nepříjemné komplikace. A nejde zřejmě ani tak o nedávnou operaci kolene, oprava součástek by ostatně pro „Terminátora” měla být běžnou rutinou. Sám Vémola přiznává, že šel do náročného tréninku už 14 dní po operaci, bolest se snažil utlumit skrze prášky. Brzy ale padl do postele, kde musel přečkat těžký průběh onemocnění COVID-19, s čímž mu opět pomáhaly prášky. Nápor na játra a ledviny by v případě náročné diety pokračoval, což si Karlos moc dobře uvědomuje. I proto na tiskové konferenci nechtěl slíbit, že váhu skutečně splní.

Karlos Vémola zdroj: Profimedia

K zápasu se vyjádřil například legendární bojovník a úspěšný trenér – Petr Kníže. Vémolovu sílu a odhodlání okusil osobně, Karlos je totiž jediným bojovníkem, který ho dokázal porazit. „Monster” si ale myslí, že je nesmysl, aby Vémola nastoupil tak krátce po nemoci. „Problém je v tom, že pravděpodobně nebude v takové kondici, aby mohl udělat výsledky, které se od něj očekávají. Jestliže ještě teď stále marodí a dobírá antibiotika, tak aby se stihl připravit do zápasu a ještě k tomu zhubl patnáct kilo, je holý nesmysl. Nemohl cvičit. Nevím, jak vysoké měl horečky, ale čím vyšší jsou horečky, tím větší je to problém. A za dobu nemoci vám spadne třeba dvacet procent přípravy, kterou jste do té doby dělali.“

Stejně na situaci nahlíží Martin Karaivanov, trenér Jiřího Procházky. Podle něj by si měl Karlos ještě pár dní odpočinout, aby došlo k plné regeneraci. „Shodit patnáct kilo a finišovat přípravu, to je hodně ostrý. Jestli tohle dá a do zápasu nastoupí v pořádku a připraven, tak klobouk dolů.“ Na místě trenérů by se ale spíše snažil domluvit jiný termín.

O náročném shazování pochybuje i André Reinders. „Ta doba je krátká, nějakých šest týdnů. Když bojujete s nemocí, tak si nemůžete dovolit dietu, protože by to tělo oslabilo.“

Vémola se netají tím, že pro něj souboj s Mikuláškem není příliš důležitý, nemá tedy důvod ohrožovat kvůli němu vlastní zdraví. Byl by dokonce ochotný nastoupit s jiným soupeřem ve vyšší váhové kategorii. Krom toho jsou podle něj na stole ještě další dvě možnosti. Buď se zápas odloží, nebo se s Mikuláškem dohodne na jiné váze. O tom ale bohumínský bijec nechce ani slyšet. „Chápu, že je zraněný, ale nebudu měnit svou váhu a hrát jeho hru.”

Komentář poskytl i jeden z šéfů organizace Oktagon Underground. Ondřej Novotný prozradil, že je Vémola pod dohledem doktorů. A právě oni rozhodnou, zda bude schopen do zápasu nastoupit. „Jedno je jasné: zápas bude dříve či později ve váze do 84 kilogramů.”

Zda se Vémola dokáže v rekordním čase připravit, to zatím patrně neví ani on sám. Jasno bude zřejmě už v následujících týdnech. Pokud dojde k dalšímu odkladu, mohli by se borci představit na jednom z prosincových turnajů, které byly oznámeny začátkem týdne. Třeba v rámci akce Oktagon 20, posledního galavečera letošního roku. Vémola s Mikuláškem by se tak mohli postarat o zajímavou tečku letošní sezóny.

Zdroje:  isport.cz

Nejnovější články