“Beru to jako kariérní postup,” komentuje Viktor Pešta přestup do americké PFL

“Beru to jako kariérní postup,” komentuje Viktor Pešta přestup do americké PFL zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Mezi veřejná tajemství domácí MMA scény patřil pár týdnů přestup Viktora Pešty do americké organizace PFL. Embargo už ale padlo, konečně se tedy objevily konkrétní detaily.

V rámci streamu na sociálních sítích Viktor Pešta nejprve vysvětlil, proč se k přestupu vyjadřuje až nyní. “Mám nějakou smluvní mlčenlivost, takže se nemohu vyjadřovat úplně ke všemu, nemohu říkat, co chci. Musím počkat, až to bude oficiální, až dostanu zelenou,” řekl a rovnou si postěžoval, že se o přestupu mluvilo ještě předtím, než byla smlouva s novou organizací podepsána. “Jako první to podle mě vypustil Boris z RFA, že budu opouštět Oktagon... S RFA jsem jednal, to je pravda, oslovili mě s nabídkou, jestli u nich nechci zápasit, bylo to potom, co jsem měl lehčí rozepře s Oktagonem.”

Nově vznikající organizace na Peštu udělala dojem hlavně díky plánům na testování zápasníků, po čemž sám dlouho volá. “Ty dopingové testy, to je něco, co na domácí scéně chybí, už dlouho na to upozorňuji.”

V době jednání s Borisem Marhanským už ale bylo téměř jisté, že se domluví s PFL, Pešta si chtěl především vyslechnout nabídku. Že promotér následně naznačil jeho přesun do zahraničí, to se mu samozřejmě nelíbilo. “Žasnul jsem nad jejich neprofesionalitou, že si dovolí vypustit takto důvěrnou informaci, že ze sebe udělá mého tiskového mluvčího a vypustí to do světa. To mi rozum nebral.”

Sám ale zprávu nemohl nijak komentovat. Informaci následně s jistým zpožděním potvrdil také promotér Oktagonu. “Boris to vypustil hned druhý den, Ondra to řekl asi po týdnu nebo po dvou, možná už si myslel, že je to veřejná informace.” PFL sice ještě neoznámila, kdo v další sezóně zabojuje o milion dolarů, Viktor ale zástupce organizace požádal, zda by své angažmá mohl odtajnit, aby učinil přítrž všem spekulacím. “Byl jsem asi poslední, kdo to ohlásil, ale budiž.”

Šampion polotěžké váhy si již vyslechl několik nepříjemných komentářů. “Už jsem se dočetl, že utíkám z Oktagonu před Puetzem, to je samozřejmě nesmysl. Nebo že utíkám za penězi, to je samozřejmě také nesmysl. Odcházím prostě za vyšší konkurencí, beru to jako kariérní postup. Vždycky jsem říkal, že chci bojovat s těmi nejlepšími na té nejvyšší úrovni. Pakliže mám možnost zápasit o úroveň výš, tak do toho prostě jdu. To mi nikdo nemůže mít za zlé. Lidé v Oktagonu to podle mě věděli, vždy jsem o tom mluvil otevřeně. PFL jsem koneckonců zmiňoval, měl jsem ji na seznamu organizací, kam by mě potenciálně pustili, pokud bych dostal smlouvu. Takže svědomí mám čisté.”

Negativní reakce ale Viktorovi nedokázaly zkazit velké nadšení. “Těším se, co přijde, těším se na nové výzvy, lidi, nové soupeře, jsem toho nadšený. Mám opravdu radost, že jsem se zase někam posunul, že zase mohu zažít něco nového.” Peštovi navíc hraje do karet také fakt, že organizace většinu zápasů odbaví na Floridě, nebude tedy muset cestovat přes půl světa, což je v dnešní době poměrně velký problém. Zároveň oceňuje základní filozofii PFL. “Jedou čistě sport, není tady žádná komedie, žádné zápasy youtuberů a influencerů, jede se zkrátka podle tabulky.”

Další sezóna začíná už v dubnu, Pešta ale zatím nezná termín svého zápasu, ba ani soupeře, který ho v organizaci uvítá. Po úvodním rozřazení do tabulky začíná klasický vyřazovací turnaj, zápasníci tedy nemohou nijak ovlivnit, na koho natrefí. “I šampion z minulého roku zase začíná od nuly, jede se prostě jen podle tabulek,” řekl a dodal, že se od striktní sportovní roviny poslední dobou odklání i Bellator a UFC, což mu vadí. Český bojovník vítá také systém sezón, předem ví, kdy bude mít volno, může si tedy lépe plánovat dovolenou a další věci. “Během sezóny je těch zápasů relativně dost, pokud projdu celým turnajem, tak jich může být třeba pět, takhle rychle po sobě jsem pět zápasů nikdy neabsolvoval, určitě to bude náročné, je to zkrátka výzva. Ale když skončí sezóna, tak člověk ví, že má čtyři, nebo pět měsíců volno.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Viktor Pesta (@viktorpesta)

V reakci na otázky fanoušků se vrátil k situaci na domácí scéně. Byť ho jednání ze strany RFA trochu zklamalo, organizaci přeje jen to nejlepší. “Přál bych jim, ať se jim daří, čím víc organizací na scéně, tím líp.” Asi netřeba dodávat, že Pešta přišel o pozici šampiona Oktagonu, o uvolněný pás by podle něj mohli zabojovat Miloš Petrášek s Rafaelem Xavierem. “Meloun” se však opět zranil, do klece se tedy v nejbližší době nepodívá.

Přestup do PFL nicméně neznamená, že by Viktor spálil všechny mosty. “Doufám, že moje vztahy s Oktagonem nějak extra neutrpěly, pořád je beru, pořád je mám rád, ale to je jen z mé strany, nevím, jak to vidí oni,” řekl s tím, že se po sezóně hodlá vrátit do Čech, přičemž se s radostí přijede podívat na některý z turnajů.

Zdroje:  Viktor Pešta Instagram

Nejnovější články